Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa vizitează 20 de tinere eliberate de la prostituție

Un nou gest al papei Francisc în cadrul "Vinerilor Milostivirii". La ora 17.00, vineri, 12 august 2016, pontiful a mers într-o structură romană a "Comunității Papa Ioan al XXIII-lea", întemeiată de pr. Oreste Benzi, pentru a întâlni 20 de femei eliberate din sclavia racket-ului prostituției. Șase dintre ele provin din România, patru din Albania, șapte din Nigeria și celelalte trei din Tunisia, Italia, respectiv Ucraina. A fost o adevărată surpriză pentru tinere care, deschizând ușa apartamentului privat, se așteptau la orice în afară de a-l vedea pe papa Francisc.

Vârsta medie a celor cazate în structură este pe la 30 de ani. Toate au îndurat grave violențe fizice și trăiesc protejate. Cu ele, pentru a-l primi pe papa, erau responsabilul general al comunității, Giovanni Paolo Ramonda, asistentul spiritual pr. Aldo, doi lucrători de stradă și responsabila apartamentului care se află în zona de nord a Romei.

Papa s-a întreținut peste o oră cu mult afabilitate, ascultând experiențele triste ale acestor tinere și le-a încurajat să privească înainte cu multă încredere. Vizita de astăzi a papei Francisc este o altă chemare adresată conștiințelor pentru a combate traficul de ființe umane, pe care Sfântul Părinte l-a definit de mai multe ori ca "un delict împotriva umanității" și "o plagă în trupul umanității contemporane, o plagă în trupul lui Cristos". Cu acest semn papa Francisc a voit să reafirme că Milostivirea nu este un cuvânt abstract ci o acțiune concretă cu care ne angajăm și în social pentru a reda demnitate persoanelor supuse la noi forme de sclavie.

Vinerile Milostivirii

În ianuarie pontiful a vizitat o casă de odihnă pentru bătrâni și una pentru bolnavii aflați în stare vegetativă la Tor Spaccata; în februarie, o comunitate pentru dependenți de droguri la Castel Gandolfo; în martie (Joia Sfântă) Centrul de primire pentru refugiați (CARA) din Castelnuovo di Porto; în aprilie vizita refugiaților și migranților în Insula Lesbo; în mai comunitatea "Chicco" pentru persoane cu grave neputințe mentale la Ciampino; în iunie două comunități romane pentru preoți bătrâni și suferinzi. Vineri, 29 iulie, în cursul călătoriei în Polonia, papa a făcut "vinerea Milostivirii" cu rugăciunea în tăcere la Auschwitz-Birkenau, vizita la copiii bolnavi la spitalul pediatric din Cracovia și Via Crucis cu tinerii de la ZMT, fiind prezenți tineri irakieni, sirieni și alții care proveneau din alte zone de război și necazuri.

(După Vatican Insider, 12 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat