Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sărbătoarea hramului la Surorile Clarise

Am celebrat cu bucurie, joi, 11 august 2016, solemnitatea Sfânta Clara la care au luat parte Preasfințitul Petru Gherghel, pr. Sorin Giurgi, vicar provincial, pr. Pavel Chelaru, parohul Parohiei "Sfânta Tereza" din localitate, împreună cu alți numeroși preoți, în capela mănăstirii "Sfânta Maria a Îngerilor" din Roman.

Mulțumim Excelenței sale că a acceptat invitația noastră de a fi prezent în mijlocul nostru și anul acesta. E mereu bucurie când îl avem în mijlocul nostru. De aceea, îl încredințăm sfintei Fecioare Maria, Regina Îngerilor, ca, prin mijlocirea ei, bunul Dumnezeu să le dăruiască multe haruri, să-l susțină în continuare în misiunea de păstor și evanghelizator, să iradiaze mereu lumina cuvântului dătător de viață și să-l ducă cu aceeași fervoare omului de azi, care este înfometat după adevăr și dreptate.

Dorim să mulțumim, de asemenea, părintelui Teofil Petrișor, ministrul provincial OFMConv, părintele Alexandru Olaru, asistent, precum și tuturor fraților provinciei, pentru că vă arătați bunăvoința față de noi "plăntuțele serafice" cu acea deosebită grijă și atenție specială după exemplu sfântul Francisc.

Mulțumim tuturor preoților parohi din parohiile învecinate care și-au arătat disponibilitatea lor, răspunzând la invitația noastră, și astfel au făcut ca, seară de seară, sfânta Liturghie să fie celebrată și animată de corul propriei parohii, așa încât ne-am pregătit cu mai mult entuziasm și credință pentru solemnitatea Sfânta Clara. Mulțumim tuturor preoților care au fost prezenți la sfânta Liturghie, în această mare solemnitate.

O mulțumire deosebită preoților predicatori. Încă din prima zi a novenei, pr. Fabian Blaj ne-a îndemnat să redescoperim acel "patrimoniu spiritual al credinței" să contemplăm misterul milostivirii, care este izvor de bucurie, de seninătate și de pace, să ne lăsăm surprinși în fiecare zi de Dumnezeu. Mulțumesc pr. Marius Bîlha care ne-a introdus prin cuvântul evanghelic în lumina splendorii divine care locuiește în noi, pentru a contempla frumusețea Aceluia care este însăși Lumina: Cristos. Cât de gustoasă este viața trăită în lumina prezenței sale, ne ajută să devenim reflexul luminii în jurul nostru, precum sfânta Clara, deși era în mănăstire în clauzură, faima ei demnă de toată cinstea a conduitei vieții sfinte s-au răspândit într-un mod extraordinar în lumea întreagă.

Mulțumim domnului primar Laurențiu Dan Leureanu, pentru că a voit să ne îmbucure, ca în fiecare an, dar de data aceasta, neputând fi prezent personal, a trimis un reprezentant de-al său.

Mulțumim corului Schola Mușatină, dirijat de pr. prof. Cristian Dumea. Cât de frumos ați modulat acordurile vocilor diverse, pentru a înălța la cer cântecul laudei dumnezeiești! Și noi, într-un mod sau altul, ne-am unit vocea sufletului nostru, pentru că, în comuniune, uniți într-un singur Duh, această cântare să devină mai armonioasă. Se spune că "Dumnezeu face să tacă îngerii când omul cântă". Dragi coriști, pasionați și talentați, vă mulțumim pentru bucuria pe care reușiți să o transmiteți prin cântecul vostru și totodată în voi palpită entuziasmul de a face binele, de a pregăti cât mai bine sufletul la întâlnirea cu Dumnezeu. Vă încurajăm să păstrați mereu această pasiune sufletească: "muzica", care, așa cum mai spuneam, educă la frumos, înalță sufletul la Dumnezeu și înflăcărează inima.

Mulțumim tuturor credincioșilor, de aproape sau de departe, care au luat parte seară de seară la Novenă și la această sfântă Liturghie solemnă. Azi am sărbătorit-o cu mare bucurie pe sfânta Clara de Assisi și credem că ea a adunat toate intențiile de rugăciune pe care le-am adus cu noi și le-a oferit mirelui său ceresc, Isus Cristos. Iar el va împărți fiecăruia în parte har peste har.

Dragi credincioși, ori de câte ori ne adunăm în jurul altarului lui Cristos, simțim în inima noastră bucurie și parcă ne vine spontan să rostim aceste cuvinte: "Cât de plăcut, cât de frumos este pentru noi să fim aici împreună, unde toate lucrurile sunt splendoare, bucurie, fericire și jubilație. Să fim aici unde sufletul rămâne cufundat în pace, în seninătate (așa cum spune sfântul Anastasiu Sinaitul), aici unde Cristos își arată fața sa, unde el locuiește cu Tatăl. O, cât de plăcut este!"

Însă Dumnezeu ne-a dat fiecăruia o misiune diferită. Să încercăm să arătăm și altora prin viața noastră cum evanghelia răspunde la necesitățile cele mai profunde ale inimii, așa cum ne îndemna părintele predicator, să facem ca prin mărturia vieții să iasă din noi lumina, sarea, frumusețea și bunătatea divină! Dumnezeu îi întărește pe credincioșii săi, iar ei "își întăresc puterea, se înalță ca pe aripi de vultur, aleargă, dar nu ostenesc, umblă, dar nu obosesc" (Is 41,31).

De aceea împreună cu surorile vă doresc tuturor un pelerinaj binecuvântat, misiune plăcută și mult succes în trăirea credinței!

Va mulțumesc!!!

"Lăudați-l pe Domnul pentru că este bun, pentru că frumos este să-i cântăm lui Dumnezeu, e dulce, să-l lăudăm așa cum se cuvine" (Ps 146,1).

Surorile Clarise

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 august: Roman: Sărbătoarea hramului la Surorile Clarise


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat