Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Președintele episcopilor francezi la Notre Dame d'Afrique pentru 15 august

De Giorgio Bernardelli

În anii Șaizeci a venit în Provence ca un dar al arhiepiscopului de Alger pentru "picioarele negre", francezii din Algeria constrânși să se întoarcă în "patria mamă" după sfârșitul războiului. Statuia Notre Dame d'Afrique - o copie a imaginii mariane cu pielea închisă la culoare venerată în marea bazilică din Alger - avea să-i însoțească în noul lor început obositor. Acum în schimb - în acest dramatic an 2016 pentru Franța - aceeași imagine devine simbolul unei păci mai puternice decât violența. De fapt, în fața statuii de la Carnoux-en-Provence președintele Conferinței Episcopale Franceze, arhiepiscopul de Marseille Georges Pontier, va prezida Liturghia din solemnitatea Adormirii Maicii Domnului la 15 august, zi pe care Biserica transalpină a decis s-o consacre anul acesta unei rugăciuni speciale pentru Franța.

Alegerea monseniorului Pontier vrea să fie un pas ulterior în dialogul dintre creștini și musulmani după gestul imamilor și al credincioșilor islamici care - ca urmare a asasinării părintelui Jacques Hamel - duminică 31 iulie au participat la Liturghii pentru a exprima apropierea de comunitatea catolică franceză și condamnare a violenței jihadiste. De fapt, Notre Dame d'Afrique vorbește limba întâlnirii: prin voința cardinalului Charles Lavigerie, care a voit bazilica în 1872, în absida din Alger este scrisă invocația către Sfânta Fecioară Maria: "Roagă-te pentru noi și pentru musulmani". Și pentru aceasta marea biserică situată lângă mare a rămas un loc foarte iubit și de mulți algerieni de credință islamică.

Între timp, și Carnoux-en-Provence s-a transformat peste ani într-un loc de pace. Cel care relatează asta pe situl Conferinței Episcopale Franceze este episcopul auxiliar de Marseille, monseniorul Jean-Marc Aveline, care cunoaște bine acle loc prin experiență personală. De fapt, el însuși vine de la Sidi-Bel Abbes din Algeria, unde s-a născut în 1958 și de unde în 1962 a trebuit să plece împreună cu familia sa. "Puțin câte puțin - relatează el - Notre Dame d'Afrique a revărsat asupra amintirilor noastre rănite balsamul reconcilierii. Și astăzi putem da mărturie că este posibilă o fraternitate între creștini și musulmani ca atunci când trăiam împreună sub soarele generos din Constantine, din Orano sau din Alger. Carnoux - conclude el - este ceva mai mult decât un orășel; este un mesaj de speranță și de fraternitate".

Și este mesajul pe care Biserica franceză vrea să-l lanseze la acest 15 august 2016 care urmează după sângele și oroarea de la Nisa și Saint'Etienne-du-Rouvray. La Carnoux-en-Provence, în toate diecezele de dincolo de Alpi și la Lourdes, unde în pofida alarmei de siguranță, se va ține ca în fiecare an marele pelerinaj național al Celei Ridicate la cer. "Rugăciunea pentru Franța - a scris monseniorul Pontier credincioșilor francezi - a avut adesea un loc deosebit în ziua de 15 august a catolicilor. În această sărbătoare a speranței invităm să ținem cont de această intenție în rugăciunile universale de la Liturghii și să se tragă clopotele la amiază. Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră - încheie prelatul - în încercarea prin care trece".

(După Vatican Insider, 12 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat