Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întoarcerea papei Francisc în Caucaz, întâlniri cu evrei și musulmani

De Luis Badilla - Francesco Gagliano

De astăzi lipsesc 50 de zile pentru întoarcerea Papei Francisc în Caucaz: concret, pentru vizita în Georgia la 30 septembrie și 1 octombrie (41 de ore) și apoi în Azerbaidjan la 2 octombrie (9 ore și 45 de minute). Așadar, un pelerinaj fulger: 50 de ore și 45 de minute. Pentru a ajunge în capitala Georgiei, Papa va trebui să meargă cu avionul de la Alitalia 2.668 km. Apoi între această capitală și cea a Azerbaidjanului, Baku, va parcurge alți 445 km și, în sfârșit, pentru a se întoarce la Roma din capitala azeră sunt alți 3.105 km de parcurs. În total, dus și întors: 6.218 km. Aceste două țări fac parte din a doua etapă a pelerinajului pontifical în Caucaz început cu călătoria în Armenia de la 24 la 26 iunie 2016.

Însuși Papa Francisc, în audiența jubiliară din 30 iunie, după pelerinajul său în Armenia, a amintit astfel activitățile sale pastorale în națiunile din Caucaz: "În zilele trecute Domnul mi-a dat harul să vizitez Armenia, prima națiune care a îmbrățișat creștinismul, la începutul secolului al patrulea. Un popor care, în cursul lungii sale istorii, a mărturisit credința creștină cu martiriul. Aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru această călătorie și sunt foarte recunoscător președintelui Republicii Armenia, catholicosului Karekin al II-lea, patriarhului și episcopilor catolici și întregului popor armean pentru că m-au primit ca pelerin de fraternitate și de pace. Peste trei luni voi face, dacă va vrea Dumnezeu, o altă călătorie în Georgia și Azerbaidjan, alte două țări din regiunea caucaziană. Am primit invitația de a vizita aceste țări dintr-un dublu motiv: pe de o parte să valorizeze rădăcinile creștine antice prezente în acele ținuturi - mereu în spirit de dialog cu celelalte religii și culturi - și pe de altă parte să încurajez speranțe și cărări de pace. Istoria ne învață că drumul păcii cere o mare tenacitate și pași continui, începând de la cei mici și treptat făcându-i să crească, mergând unul în întâmpinarea altuia. Tocmai pentru aceasta dorința mea este ca toți și fiecare să dea propria contribuție pentru pace și reconciliere. Fiind creștini suntem chemați să întărim între noi comuniunea fraternă, pentru a da mărturie Evangheliei lui Cristos și pentru a fi plămadă a unei societăți mai drepte și solidare. Pentru aceasta, toată vizita a fost împărtășită cu patriarhul suveran al Bisericii Apostolice Armene, care m-a găzduit frățește timp de trei zile în casa lui. Reînnoiesc îmbrățișarea mea episcopilor, preoților, călugărițelor și călugărilor și tuturor credincioșilor din Armenia. Fecioara Maria, Mama noastră, să-i ajute să rămână tari în credință, deschiși la întâlnire și generoși în faptele de milostenie".

O vizită a Papei cu un program deosebit...

În aceste două vechi națiuni caucaziene catolicii sunt foarte puțini, dar în timp ce Georgia este majoritar creștină (ortodocșii sunt 54%), Azerbaidjanul este majoritar musulmană (63% șiiți și 33% sunniți - total: 96%).

Trebuie ținut cont de aceste date statistice și de cuvintele Papei prezentate mai sus (audiența din 30 iunie) pentru a înțelege pentru ce programele vizitelor Papei Francisc sunt un pic deosebite.

Georgia

Vineri 30 septembrie, Papa Francisc, după salutul de bun-venit la aeroportul internațional Tbilisi-Novoalexeyvka, pe parcursul zilei va avea patru întâlniri. Mai întâi cu președintele, Giorgi Margvelashvili, în funcție din 17 noiembrie 2013, lider al Partidului Vis Georgian, ales cu 62% din voturi. Va urma întâlnirea lui Francisc cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic în curtea palatului prezidențial. Apoi vor fi două momente religioase foarte importante: întâlnirea cu Ilie al II-lea, catholicos și patriarh al întregii Georgii în palatul patriarhiei și întâlnirea cu comunitatea asiro-caldee în biserica catolică caldee "Sfântul Simon".

Ilie al II-lea (Vladikavkaz, 4 ianuarie 1933) este actualul primat al Bisericii apostolice autocefale ortodoxe georgiene și este în funcție din 1977. Are titlurile de catholicos patriarh al întregii Georgii, arhiepiscop de Mtskheta și Tbilisi și episcop mitropolit de Abcasia și Bichvinta.

Comunitatea istorică asiro-caldee din Georgia în ultimele timpuri a primit noi refugiați fugiți din zonele controlate de ISIS mai ales în Irak.

La 1 octombrie, Papa Francisc, pe stadionul Mikheil Meshhi, va prezida prima celebrare euharistică dintre cele două prevăzute în această călătorie și apoi vor fi întâlnirea cu preoții, călugărițele și călugării în biserica "Adormirea Maicii Domnului" și întâlnirea cu asistații și cu lucrătorii operelor de caritate ale Bisericii în fața "Centrului de asistență" al camillienilor. Primii misionari camillieni ajung la Tbilisi în 1998 la invitația sfântului Papa Ioan Paul al II-lea, care le încredințează conducerea poliambulatorului situat la periferia Temka a capitalei Tbilisi.

Va urma plecarea Papei Francisc la Mskheta pentru o vizită la catedrala patriarhală Svietyskhoveli, reintegrată recent la "Patrimoniul UNESCO". Mskheta este una dintre cele mai vechi orașe din Georgia în regiunea Mtskheta-Mtianeti și se află în provincia istorică de Kartli, aproape de Tbilisi. Orașul a fost capitală a regatului Georgia între secolul al III-lea î.C și secolul al V-lea d.C. Aici georgienii s-au convertit la creștinism în 317 și Mtskheta rămâne orașul în care are sediu Biserica ortodoxă și apostolică georgiană. La Mskheta se află foarte numeroase edificii foarte vechi, care fac parte din 1994 din lista "Patrimoniilor umanității ale UNESCO". Între aceste edificii merită să amintim: catedrala Svetitskhoveli (din secolul al XI-lea), mănăstirea Jvari (secolul al VI-lea), fortăreața Armaztsikhe (secolul al III-lea î.C.), acropola (cu construcții din primul mileniu î.C.), în afară de alte edificii de cult vechi de aproape două mii de ani.

Duminică, 2 octombrie, la aeroportul interna?ional Tbilisi-Novoalexeyvka, Papa Francisc își va lua rămas bun de la autorități și va ajunge la Baku, capitala Azerbaidjanului.

Azerbaidjan

La 2 octombrie, ceremonia de bun-venit se va desfășura la aeroportul internațional Baku-Heydar Aliyev. Imediat după aceea, Sfântul Părinte va prezida a doua Euharistie din acest pelerinaj și va fi la biserica "Neprihănita Zămislire" în Centrul salezian din Baku, unde de la 18 octombrie 2015 sunt și Fiicele Mariei Ajutătoare. După prânzul în casa salezienilor va fi vizita de curtoazie la președintele Republicii, Ilham Aliyev, în palatul prezidențial Genclik. Va urma întâlnirea cu autoritățile în Centrul Heydar Aliyev. Președintele, născut la 24 decembrie 1961, este în funcție din 2003. Este fiu al celui de-al treilea președinte al Azerbaidjanului Heydar Aliyev. Rezultatele oficiale ale alegerilor din 15 octombrie 2003 au dat victoria lui Ilham Aliyev, care a obținut 76,84% din voturi. Totuși opoziția a refuzat să accepte rezultatele scrutinului organizând manifestații de protest. Protestele au fost dezlănțuite de acuzele de corupție și de fraude electorale.

Înainte de a-și lua rămas bun, prevăzut pentru 19.15 (ora locală), Sfântul Părinte va avea trei întâlniri private importante: cu șeicul musulmanilor din Caucaz în moscheea Heydar Aliyev, Hadji Allahchukur Pachazadeh, cu episcopul ortodox de Baku, Alexandru, și cu președintele comunității ebraice, Shneor Segal.

(După Vatican Insider, 11 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat