Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

SUA. Surorile scriu candidaților la președinție

Peste 5.650 de surori catolice au semnat o scrisoare cerând candidaților la președinția Statelor Unite "să se angajeze într-un dialog politic care să reflecte principiile și valorile pe care națiunea americană a fost întemeiată".

Într-o scrisoare scrisă de asociația "Leadership Conference of Women Religious (LCWR)", semnatarele cer candidaților să se abțină de la retorica ce alimentează focul fricii și să se angajeze într-un dialog constructiv în timpul campaniei electorale.

LCWR este o asociație care îi cuprinde pe conducătorii congregațiilor călugărești catolice din Statele Unite, are circa 1.350 de membri, care reprezintă aproape 80% din cele 49.000 de femei călugărițe din Statele Unite.

Cele 5.671 semnatare ale scrisorii sunt surori, consacrate, laice angajate în asociațiile umanitare catolice răspândite în toată țara. Este vorba despre femei care slujesc persoanele nevoiașe în structurile pentru educație, pentru sănătate și pentru servicii pastorale și sociale.

O copie a scrisorii a fost încredințată candidaților prezidențiali, Hillary Clinton, Donald Trump, guvernatorului Gary Johnson și doctorului Jill Stein.

"Din păcate, se pare că în această perioadă politică deosebită lipsește discursul politic care se folosește pentru a susține și a apăra demnitatea persoanei umane și promovează binele comun", a spus sora Joan Marie Steadman, CSC, director executiv al LCWR.

"Acesta este motivul pentru care LCWR cere decență și civilizație în cursul campaniei electorale".

Scrisoarea către candidații prezidențiali este formulată după cum urmează:

"În numele celor 5.671 surori catolice din Statele Unite care au semnat această scrisoare, vă cerem să vă uniți cu noi în a cere mai multă civilizație și decență în discursurile pentru a promova binele comun, a stabili relații bune cu toți, a vă angaja într-un dialog constructiv, pentru a căuta împreună calea de urmat.

Vă cerem să vă uniți cu noi pentru un dialog politic care să reflecteze principiile și valorile pe care a fost întemeiată această națiune.

În discursul său la Congresul Statele Unite, papa Francisc a amintit tuturor celor care slujesc binele public că «sunteți chemați să salvgardați și să garantați demnitatea concetățenilor voștri în urmărirea neobosită și exigentă a binelui comun, care este scopul oricărei politici».

Din păcate, trăim într-o perioadă în care politica este prea des condiționată de interese de parte sau de o retorică degradantă. Ni se pare că suntem capturați de un sistem politic paralizat de extremismul ideologic și de hiper-partizanat.

Diversitatea politică este folosită prea des pentru a face apel la instinctele cele mai joase, alimentând focul fricii care sfâșie țesutul social al națiunii. Nu putem permite ca ura și frica să fie răspândite în fiecare zi.

Avem nevoie de lideri curajoși dispuți să spună adevărul. Cerem tuturor celor care participă la dezbaterile politice să se abțină de la un limbaj dezumanizant care nu-l respectă sau îl demonizează pe celălalt. Ne rugăm pentru ca toți aceia care încearcă să influențeze opinia publică să fie favorabili binelui comun și să respecte demnitatea fiecărei persoane.

Cetățenii acestei națiuni formează o comunitate politică pluralistă și caracterizată de o mare varietate de credințe, experiențe și interese.

Diferențele noastre ne provoacă să abandonăm certitudinile ușoare și ne stimulează să căutăm un adevăr mai amplu și mai înalt. Probleme nu sunt diferențele noastre. Problema este cum sunt gestionate dezacordurile, acest lucru marchează diferența dintre construirea binelui comun și distrugerea legăturilor care țin împreună societate civilă.

Îndemnăm să vă uniți cu noi pentru o ascultare și un dialog onest care onorează demnitatea tuturor celor cu care suntem în dezacord. A trata cu respect pe cel care nu gândește ca tine este un drept dat de Dumnezeu. Uniți-vă cu noi pentru a căuta și a realiza binele comun bine.

Asta înseamnă a dori binele pentru toți ceilalți și pentru a oferi adevărul nostru cu umilință și convingere egală".

Scrisoarea surorilor se încheie afirmând: "Știm că voi vă oferiți pe voi înșivă în slujba poporului din Statele Unite. O slujire pe care o plătiți scump pentru voi și pentru familiile voastre. Vă promitem rugăciunile noastre în săptămânile și lunile care vor veni".

(După Zenit, 11 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat