Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gaza. Fuga creștinilor de frica unui nou război

Au trecut exact doi ani de la operațiunea militară "Margine protectoare", pe Fâșia Gaza, între armata israeliană și Hamas. De la 8 iulie la 26 august 2014 se vor succeda bombardamente, cu un bilanț de peste 2 mii de palestinieni uciși, dintre care circa 500 de copii, 64 de soldați israelieni căzuți, la care trebuie adăugați 6 civili, între care un copil. Răniții, dintre palestinieni, au fost 11 mii, dintre care 3 mii de copii.

Acela a fost ultimul conflict pe Fâșie de la 12 septembrie 2005, data retragerii Israelului. La doi ani distanță, situația la Gaza rămâne foarte critică, așa cum explică la agenția SIR Raed Abusahlia, director general al Caritas Jerusalem.

"Totul este oprit. Blocat - afirmă el -. Au reconstruit câteva case distruse în centrul orașului dar nu pe acelea în cartierele mai lovite. Vorbim despre circa 10 mii de locuințe față de 46 de mii parțial distruse. Fiecare locuință are nevoie de 5-10 mii de dolari pentru lucrările de refacere. Alte 15 mii de case sunt total distruse și dărâmăturile sunt vizibile. Reconstrucția este minimă".

Și ajutoarele din străinătate? "După sfârșitul războiului, la Conferința țărilor donatoare de la Cairo a fost decis să se rezerve 5,3 miliarde de dolari pentru reconstruirea Gazei", afirmă Abusahlia. Însă el formulează o întrebare retorică: "Unde sunt acești bani? Numai Qatarul își face partea sa construind circa 200 de locuințe, dar nu mai mult".

Directorul de la Caritas Jerusalem pune responsabilitatea întârzierilor în reconstrucție pe seama "blocajului izraelian", de vreme ce "nu permite intrarea transporturilor de materiale precum fier, ciment și lemn, pentru că sunt considerate utile pentru construirea tunelurilor lui Hamas". Totuși - afirmă el - "fără ciment nu se poate reconstrui și folosirea de produse diferite de acesta face să se mărească prețurile altor materiale. Și de aici se înțelege că diplomația a eșuat".

Apoi el mulțumește lui Catholic Relief Service, Caritas-ul episcopilor nord-americani, care a realizat în Fâșie peste 250 de case de lemn pentru cel aflat în nevoie. Preotul amintește că peste 80% dintre gazawi trăiesc sub pragul sărăciei și că 34% dintre copii suferă de anemie. "În 2015 - adaugă Abusahlia cu privire la activitatea Caritas Jerusalem - am intervenit cu un milion de euro de la Caritas Internationalis și anul acesta suntem angajați într-un proiect de 410 mii de euro pentru hrănirea copiilor de la 5 la 15 ani".

"Situația este dramatică - repetă părintele Abusahlia - oamenii sunt triști, marcați de războaie continue pentru care plătesc un preț foarte mare. Nu se pot constrânge 1,5 milioane de persoane într-o cușcă. Gaza este o închisoare în aer liber de când, în 2007, Israelul a impus blocajul".

Privește cu neîncredere la viitor preotul. Afirmă că Hamas se înzestrează cu armamente tot mai noi de proveniență necunoscută, în timp ce ministrul apărării izraelian, naționalistul Avigdor Liebermann, "a declarat că următorul război va fi cel decisiv, ultimul care va fi de folos pentru a înfrânge Hamas. Dar făcând astfel - spune preocupat părintele Raed - va distruge și Gaza și populația sa".

Un nou război pentru cetățenii din Gaza este considerat mai mult decât o eventualitate. Abusahlia spune că "nu va întârzia să vină, este deja scris: e suficientă doar o mică scânteie la graniță pentru a aprinde incendiul". Pentru aceasta, cine poate fuge, ca mulți creștini. "Cu ocazia ultimelor festivități pascale - destăinuiește preotul - Israelul a acordat un permis pentru a ieși din Fâșie pentru 95% din populația creștină. Dintre aceștia mulți nu s-au întors preferând să rămână în Cisiordania, la Betleem, la Ramallah. Se estimează că nu s-au întors cel puțin 50 de familii. La Gaza au lăsat tot ceea ce aveau. Înainte de războiul din 2014, creștinii din Gaza erau 310 familii (puțin peste 1300 de credincioși) și 34% dintre acestea nu aveau o sursă de venit. Astăzi sunt circa 1100".

(După Zenit, 11 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat