Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Prânz la Casa "Sfânta Marta" pentru cei 21 de refugiați sirieni veniți din Lesbo

La masă cu papa Francisc

Joi, 11 august 2016, la Casa "Sfânta Marta", papa a voit să ia prânzul cu cei 21 de refugiați sirieni primiți la Roma. "Un moment de sărbătoare", au spus refugiații, dar și un mare mesaj de pace și de speranță: "Așa de mare încât nu găsim nici cuvintele pentru a-l exprima", îi destăinuiește papei Francisc, în numele tuturor, Suhila Ayiad. La începutul prânzului, papa s-a rugat "pentru această familie", pentru ca Domnul "să ne dea pacea în țara noastră". Apoi a avut ocazia de a asculta istoriile dramatice ale refugiaților.

Familiile primite de Francisc sunt cinci. Cu ei sunt și trei persoane, tot siriene, care speră să se unească în curând cu cei dragi ai lor. Toate erau în lagărul de refugiați din Lesbo. Din grup fac parte nouă minori. Nouăsprezece sunt musulmani și doi creștini: un siro-ortodox și un catolic. Primul grup (trei familii, compuse din douăsprezece persoane) a venit cu avionul împreună cu papa Francisc, la 16 aprilie 2016. Al doilea grup (este vorba de două familii și de trei persoane) a venit la 16 iunie 2016.

Meniu simplu, pe bază de pește, servit pe o tavă în formă de potcoavă. Cu nelipsitele paste cu roșii și apoi cartofi prăjiți pentru cei mai mici. A fost sărbătoresc schimbul de daruri: papei Francisc i s-a dat un album care adună desenele făcute pentru această ocazie de cei mici. Desene care relatează "frumusețea de a avea o casă" fără a uita "ororile războiului".

"Sunt salvat" este o frază care l-a emoționat profund pe papa, împreună cu desenele Siriei devastate de violențe. Masa, cu fantezia celor opt ani și jumătate ai săi, l-a reprezentat pe papa ca și cum ar fi un fluture. Pentru că, i-a explicat ea, "ne-a salvat, spre pace, pe aripile tale".

Și papa Francisc a pregătit un cadou pentru fiecare copil. Încredințându-le personal, a voit să le mulțumească tuturor pentru că au avut încredere în el și în colaboratorii săi: "Ați venit aici - a spus el - fără să știți unde veți merge". În afară de asta a destăinuit că a rămas uimit de climatul de bucurie în care trăiesc aceste familii, mărturisit în mod vizibil de vivacitatea de neoprit a celor mici: mai ales Ahmad, născut la 1 ianuarie 2015, și Riad, care abia a împlinit doi ani, au smuls mai multe râsete de la papa Francisc. Și, după ce a mulțumit pentru această vizită, papa a cerut să se roage pentru el.

La întâlnire, începută la 12.25 și care a durat circa o oră și patruzeci de minute, au luat parte și arhiepiscopul Angelo Becciu, substitut al Secretariatului de Stat, Domenico Giani, comandant al corpului Jandarmeriei Vaticane, cu Lucia Cintia și Stefano De Santis, cei doi agenți care s-au ocupat direct de actele pentru refugiați. Au fost prezenți și reprezentanții comunității "Sfântul Egidiu" care au făcut posibilă primirea: fondatorul Andrea Riccardi era însoțit de Daniela Pompei și Cecilia Pani, angajate în serviciul cu migranții, și de Moustafa Chahade și Youssef Atais, care desfășoară rolul de mediatori cu refugiații.

(După L'Osservatore Romano, 12 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat