Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Din lumea app vine Sinner2Saint: "personal trainer al sufletului"

De Davide Capano

Cum "să exerciți" virtuțile creștine? Grație unei app care acționează ca un "consultant spiritual în buzunar" și adună o serie de "exerciții spirituale prețioase pentru suflet și aprofundări teologice" pentru a mări credința și virtuților utilizatorilor. Este vorba despre ultima posibilitate inovatoare "de a instaura relații cu Dumnezeu și a evangheliza tehnologia". Rugăciunea și teologia: un binom care pare să funcționeze în lumea tehnologiilor smart.

Un însoțitor de încredere ideal în parcursul de viață spirituală, în mod deosebit în acest an jubiliar dedicat milostivirii. De fapt, cu rapiditate singulară vine din lumea app, smartphone și tablet un sprijin foarte util pentru credință. Aplicația despre care e vorba se numește "Sinner2Saint" (disponibil gratuit în store Apple și Android) și adună o serie de "exerciții spirituale pentru suflet și aprofundări teologice" cu scopul de a mări credința și virtuțile utilizatorilor. Aceste "personal trainer a sufletului", conform creatorilor app, face în așa fel încât "Isus să reordoneze «drumul» utilizatorului-penitentului și să indice «misiunea spirituală» în inima sa". "Antrenând sufletul și exercitând virtuțile" app reprezintă, pentru beneficiarul ipotetic, un instrument util care îi permite să trăiască în plinătate Anul Sfânt aflat în desfășurare. Iertarea, arhitravă a acestui Jubileu, îndeplinește funcția de element care îl ajută ulterior pe penitent în drumul său spiritual de credință. De fapt, Sinner2Saint vrea "să ajute la dezvoltarea virtuților creștine pornind de la tendințele omului spre păcat". Creat împreună cu team-ul său de Andrew Weyrich, un catolic din Washington împătimit de tehnologie și expert în informatică, care are profesia de web și mobile designer, software-ul, cu un meniu destul de intuitiv și detaliat, dispune de o listă numeroasă de instrumente utile pentru a îmbunătăți propria interioritate urmând învățăturile și mesajul Cuvântului lui Dumnezeu.

Structura. App deosebită, acționând ca un "consultant spiritual în buzunar", vrea să aline tendința spre ispite și păcate precum senzualitatea, orgoliul, invidia și lenea. De fapt, oferă o serie de propuneri pentru a crește în credință și câteva opțiuni pentru a reacționa la situații dificile prin virtute și îndepărtând păcatul. Particularitatea lui Sinner2Saint este scenariul virtual care reconstruiește toate situațiile posibile de încălcare "poruncilor" vieții de toate zilele din partea beneficiarului, focalizând atenția asupra cotidianității raporturilor interpersonale și de muncă, a vieții sociale și a relațiilor cu aproapele. Printre punctele esențiale ale aplicației se află un "ghid" pentru cercetarea cugetului. Este vorba despre un conținut - declinat în zece porunci pentru a identifica mai bine păcatele și a le caracteriza natura - care este un "aliat" în mod deosebit în cazurile de apropiere de sacramentul spovezii. În afară de asta, structura app permite să se insereze acțiunile penitentului ipotetic într-o "checklist" (o listă de control) care ajută să se înțeleagă, din punct de vedere teologic, tipologia și originile lor.

Personal trainer al sufletului. Felul principal al app este programul de exerciții spirituale, care însoțește în 21 de zile pe beneficiar într-un parcurs de rugăciuni, reflecții și meditații despre Sfintele Scripturi. În cadrul acestui spațiu, fiecare are posibilitatea să găsească idei și motivații pentru a perfecționa propriul drum de credință. De fapt, se merge de la aprofundările doctrinale la operele sfinților, trecând prin Lecturi, fără a uita disponibilitatea vastă de texte biblice prezente. Aceste trei săptămâni de exerciții pentru utilizator reprezintă "un mix de har, rugăciuni, penitențe, lecturi, reflecții și idei pentru acțiuni bune de săvârșit în viitor". Interfața lui Sinner2Saint dă dinamicitate app, care este bogată în note audio și are o îmbrăcăminte grafică plăcută. În afară de asta permite "să se înregistreze progresele, obținute în cursul parcursului spiritual, într-o casetă digitală adecvată și de a ritma astfel cu precizie fiecare mic pas făcut în parcursul lung spre sfințenie". "Personal trainer al sufletului" are o multitudine de funcțiuni în care se pot găsi citate din Papa Francisc, din Biblie, din sfinții Bisericii catolice; alte funcționalități ating teme precum Postul Mare, postul, păcatul, rugăciunea, spovada, virtutea și mai ales sufletul penitentului, "protagonistul principal" al app. Așadar download-area lui Sinner2Saint constituie ultima posibilitate inovatoare "de a instaura relații cu Dumnezeu, a mări propria credință și a evangheliza tehnologia". În așteptarea unor dezvoltări viitoare...

(După agenția SIR, 10 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat