Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Colocviu cu cardinalul Koch despre vizita papei Francisc la lagărul de exterminare

Mesaj de la Auschwitz

De Gianluca Biccini

"Tăcerea este un mesaj". Pentru cardinalul Kurt Koch, președinte al Comisiei pentru Raporturile Religioase cu Ebraismul, nu există îndoieli: alegerea papei de a nu vorbi la Auschwitz-Birkenau valorează mai mult decât atâtea discursuri și decât fluviile de cerneală care s-au vărsat pentru a relata oroarea Shoah. În acest interviu acordat cotidianului "L'Osservatore Romano" cardinalul - care era în suita pontificală în timpul vizitei lui Francisc la lagărul de exterminare nazist cu ocazia vizitei în Polonia - amintește că "sora geamănă" a religiei este pacea și nu violența.

La Auschwitz papa n-a vorbit: ce semnificație are această alegere?

Tăcerea este un mesaj. Un mesaj bine cunoscut și de evrei. De altfel, a vorbi despre situația oribilă trăită de milioane de bărbați și de femei în timpul nebuniei din acei ani nu este niciodată ușor. Însă este important a fi prezenți și a se ruga. Și papa Francisc a făcut tocmai asta, rămânând în tăcere în timpul vizitei la lagăr, încă de la intrarea sa, când a trecut pragul porții cunoscute în mod trist cu scrierea Arbeit macht frei, "Munca face liberi".

Dumneavoastră erați în suita restrânsă a pontifului. Care momente ale vizitei la Auschwitz v-au atins mai mult?

Înainte de toate întâlnirea cu supraviețuitorii și salutul cordial pe care și l-au schimbat cu papa. În curtea de lângă blocul 11, unde aveau loc execuțiile, pontiful a întâlnit un număr de evrei supraviețuitori, dintre care ultimul i-a încredințat o lumânare. Era evident că și supraviețuitorii - dintre care unii cu fulare în dungi albe și albastre în jurul gâtului - erau foarte mulțumiți de această oportunitate. Bărbați și femei foarte bătrâni, trei dintre ei deja au trecut de o sută de ani, care în unele cazuri se sprijineau de cârje sau bastoane pentru a merge, au voit să se ridice în picioare și să schimbe o îmbrățișare cu pontiful. Apoi a fost rugăciunea Sfântului Părinte la zidul morții, unde prizonierii erau împușcați. Cu aceeași lumânare dată lui cu puțin înainte de bătrânul supraviețuitor, Francisc a aprins făclia lăsată în dar lagărului. Și aici rugăciunea sa tăcută, cu capul înclinat, a fost foarte important.

Imediat după aceea a fost oprirea la Birkenau, lagărul de exterminare în masă. A fost o scenă care v-a lovit în mod deosebit?

Vizita papei la lespezile comemorative care se găseau acolo în amintirea perenă a ororii din camerele de gazare și a cuptoarelor de incinerare. Francisc a trecut în revistă toate lespezile din marmură închisă la culoare: sunt 23, câte au fost limbile populațiilor victime ale barbariei naziste. Și la sfârșit a depus și aici o făclie aprinsă în amintirea victimelor din acest loc în care a fost pusă act așa-numita "soluție finală" pentru a extermina poporul ebraic. Este semnificativ și salutul său adresat celor circa douăzeci de Chasidei Umot HaOlam, drepții dintre națiuni, adică acei non-evrei care au acționat în mod eroic cu riscul vieții pentru a salva viața chiar și a unui singur evreu de la Shoah.

Ce spune Auschwitz Europei de astăzi, unde se ridică din nou ziduri și bariere din sârmă ghimpată?

Înainte de toate aș vrea să avertizez cu privire la noile valuri periculoase de antisemitism. Nu trebuie uitat ceea ce papa Francisc continuă să reafirme cu putere și anume că este imposibil a fi creștin și antisemit în același timp. Această luare de poziție a pontifului este foarte importantă și pentru evrei, care consideră glasul său unul deosebit de autoritar. În schimb întorcându-ne la Europa care se închide în fața migranților, mie îmi amintește tocmai situația tragică a evreilor din toată lumea la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Pentru aceasta, când refugiații de astăzi găsesc închise porțile bătrânului continent, este foarte important ca Uniunea Europeană să lucreze pentru o soluție comună. Și în această perspectivă și Auschwitz-Birkenau poate da un mare mesaj.

Nu credeți că amenințarea terorismului fundamentalist ajunge să alimenteze închideri și egoisme?

Am impresia că suntem în fața unei mari provocări, probabil cea mai mare pentru Europa, și că trebuie condamnați ferm toți cei violenți, ideile lor și acțiunile lor, independent de apartenența religioasă. Pentru că oricine folosește violență în numele lui Dumnezeu comite un abuz. Mă gândesc în această privință la Ioan Paul al II-lea care în urmă cu treizeci de ani la Assisi a promovat prima dintr-o serie de întâlniri de rugăciune între liderii marilor religii mondiale, continuate apoi în 2002 și în 2011 cu Benedict al XVI-lea. Tocmai în acea circumstanță papa Ratzinger a mărturisit public că "sora geamănă" a religiei este pacea și nu poate fi în niciun mod violența. Cuvinte profetice, care asumă o valoare și mai mare astăzi, după cele rostite de papa Francisc în zborul spre Polonia, unde a voit să clarifice că atunci când el vorbește despre război, vorbește "despre război în mod serios, nu despre război de religie". Pentru că toate religiile vor pacea, în timp ce războiul îl vor alții.

Dumneavoastră sunteți și președinte al Consiliului pentru Promovarea Unității Creștinilor. Cum se pregătește dicasterul pentru apropiata vizită a papei în Suedia pentru comemorarea comună luterană-catolică a celui de-al cincilea centenar al Reformei?

Am lucrat la un document care să indice cum catolicii și luteranii pot să comemoreze împreună Reforma. Se intitulează De la conflict la comuniune. Și este baza ghidului liturgic catolic-luteran Rugăciune comună care va fi folosit la 31 octombrie pentru ceremonia din catedrala din Lund. În afară de asta la stadionul Malmö vor fi prezentate aspectele cele mai importante ale muncii comune desfășurate de Serviciul mondial (World service) al Federației Luterane Mondiale (LWF) cu Caritas internationalis: primirea refugiaților, promovarea păcii și a dreptății climatice. Papa Francisc, episcopul Munib A. Younan și reverendul Martin Junge - aceștia doi din urmă președinte și respectiv secretar general al LWF - vor conduce rugăciunea comună la Lund și evenimentul de la Malmö, în colaborare cu responsabilii Bisericii din Suedia și ai diecezei catolice de Stockholm. Pentru comunitatea locală mică pontiful va celebra apoi Liturghia la 1 noiembrie.

(După L'Osservatore Romano, 10 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat