Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica în exortația "Amoris laetitia"

Reflexie a lui Cristos înviat

De fratele Alois

"Când, în mod neobosit, Biserica ascultă, vindecă, reconciliază, ea devine ceea ce este la maximul luminozității sale: o comuniune de iubire, de compasiune, de mângâiere, reflexie limpede a lui Cristos înviat. Niciodată distantă, niciodată în defensivă, lipsită de severitate, ea poate să iradieze în inimile noastre umane certitudinea umilă a credinței": când am citit Amoris laetitia, aceste puține rânduri ale fratelui Roger mi-au revenit imediat în memorie și, o dată în plus, m-a uimit proximitatea spirituală dintre papa Francisc și fondatorul comunității noastre din Taizé: aceeași inimă pastorală, aceeași atenție față de săraci, tineri, cei care s-au îndepărtat de credință, același apel la bucuria Evangheliei. Și mai ales: aceeași insistență fundamentală, primordială, asupra iubirii necondiționate a lui Dumnezeu față de fiecare ființă umană. Dumnezeu nu poate decât să iubească. Nimeni nu este exclus, nici de la iubirea sa nici de la iertarea sa. Biserica este chemată să aducă mărturie despre ea. Toate acestea erau deja prezente în Evangelii gaudium și acum sunt ceva dominant în Amoris laetitia, scrisă pentru a da forță femeilor și bărbaților care se angajează în căsătoria creștină.

Exortația papei nu începe nici cu expunerea problemelor pe care le cunosc multe familii nici cu enumerarea normelor pe care acestea ar trebui să le respecte. Papa caută înainte de toate lumina pe care Cuvântul lui Dumnezeu o aduce vieții familiale. Această modalitate ne revine nouă, frații de la Taizé, pentru că nu poate să nu aibă o rezonanță ecumenică foarte pozitivă. În toată Biblia, spune Papa, găsim familii cu "istoriile lor de iubire și de crize", familii sfâșiate, uneori, de durere și de necaz, dar care încearcă să transmite credința copiilor lor. Isus însuși "cunoaște neliniștile și tensiunile familiilor".

În primul capitol, papa așază Cuvântul lui Dumnezeu în centrul reflecției sale, îl propune familiilor nu ca o secvență de "teze abstracte", ci ca "un însoțitor de călătorie".

Cuvântul lui Dumnezeu, un însoțitor. A însoți: este unul dintre cuvintele cheie folosite de papa. A însoți este o valoare a Evangheliei asupra căruia nu se va medita niciodată îndeajuns. Cristos a venit pe pământ pentru a exprima da-ul lui Dumnezeu spus ființei umane. Isus vine în întâmpinarea tuturor, se îndreaptă îndeosebi spre păcătoși și merge împreună cu ei. El atestă că Dumnezeu iubește fără a pune condiții. Câteva parabole ale sale demonstrează că această iubire merge chiar dincolo de ceea ce este drept și normal: pare exagerat că, la întoarcerea fiului risipitor, tatăl organizează o astfel de sărbătoare; stăpânul viei dă impresia că întrece măsura când oferă lucrătorilor de la ultima oră același salariu ca acelora care au muncit încă de dimineață. Faptul este că milostivirea lui Dumnezeu merge dincolo de dreptate: nu o anulează ci o duce la împlinire perfectă.

Papa subliniază că, dacă mulți dintre contemporanii noștri au nevoie să fie însoțiți, este pentru că au senzația de a fi orfani, și acest lucru este adevărat îndeosebi pentru foarte mulți tineri. Ascult aceste cuvinte ca o confirmare a ceea ce constatăm la Taizé. De fapt, de mulți ani, valorizăm o icoană coptă egipteană din secolul al VII-lea. Ea îl arată pe Cristos care pune brațul pe umărul unui prieten. Cu acest gest, El ia asupra sa poverile, greșelile, toată greutatea care apăsa asupra celuilalt. Nu stă în fața prietenului său, ci înaintează lângă el, îl însoțește. Acest prieten este sfântul Mina, dar este și fiecare bărbat și fiecare femeie dintre noi pe care Cristos vine să-l susțină cu prezența sa misterioasă.

Mergând pe urmele lui Cristos, Biserica este invitată să însoțească ființele umane cu aceeași milostivire, îndeosebi cei care sunt mai răniți. Suntem surprinși să vedem până la ce punct această icoană atinge inimile, mai ales cele ale tinerilor. Când ei înțeleg că sunt însoțiți, și nu judecați, sunt gata să acorde atenție mesajului Evangheliei.

Citind Cuvântul lui Dumnezeu, vedem că fidelitatea în căsătorie este una dintre exigențele imense ale lui Cristos: ea poate să surprindă și să descumpănească atât cât cererea sa de a iubi pe proprii dușmani sau de a vinde tot ceea ce se are pentru a-l urma. Însă cererea sa nu este o povară grea pe care El o depune pe umerii altuia. Ea exprimă toată frumusețea și toată rodnicia unei vieți trăite în urmarea sa. Și, în timp ce formulează această exigență, Cristos manifestă în același timp o iubire profundă față de cei care nu reușesc s-o satisfacă până la capăt, față de păcătoșii care suntem noi toți. Acesta este specificul mesajului evanghelic.

Papa dă mărturie despre acest specific și contribuie cu asta la schimbarea imagini pe care o au unii dintre contemporanii noștri despre Biserică. În cursul secolelor, viziunea lui Dumnezeu ca judecător sever a devastat conștiința multora și a devenit un obstacol în calea credinței. În același mod astăzi, greșit sau pe bună dreptate, Biserica este prea des considerată ca o gardiană a unei norme de perfecțiune, care propune o morală la care nu se poate ajunge, un ideal inaccesibil care provoacă frică și căruia se întoarce spatele. Se întâmplă că frica de un Dumnezeu și de o Biserică ce condamnă îi paralizează pe creștini și îi face chiar să ascundă propriile greșeli, să le banalizeze sau să le justifice. Dacă noi înțelegem că Dumnezeu este milostivire și iertare, reușim să admitem că putem comite greșeli, să ni le asumăm și să găsim în iertare forța de a ne schimba.

Cu privire la familie, papa știe bine că unii ar prefera ca el să dea directive generale precise pentru a evita confuzia, dar el crede cu sinceritate că drumul este altul. Invită să se discearnă în fața fiecărei situații. Așa cum în Evanghelie Cristos unește exigența și milostivirea, la fel Papa nu separă doctrina și pastorația, există între ele o legătură intimă. Papa încearcă să formuleze această legătură. Milostivirea nu este o concesie făcută slăbiciunii umane, ci încurajează la drumul spre o iubire mai mare, spre idealul evanghelic.

A discerne înseamnă desigur a recunoaște rebutul care există între situațiile așa cum sunt și absolutul evanghelic, dar fără să ne fixăm asupra lui. A discerne înseamnă a descoperi cum Duhul Sfânt este prezent și acționează în orice situație, chiar și cea mai imperfectă. Prezența sa nu este o recompensă pentru cei care vor fi perfecți, el locuiește până în cei mai răniți și îi susține. Este foarte important a sublinia asta pentru a valoriza ceea ce toți trăim deja. Apoi, treptat, va fi posibil pentru fiecare să înainteze în urma lui Cristos și să meargă mai departe. Privirea pastorală de iubire și de înțelegere, departe de a relativiza apelul lui Cristos, transmite elanul necesar pentru a veni în întâmpinarea exigenței evanghelice.

Pot încheia cu o întrebare pe care la Taizé o avem în mod deosebit la inimă: "A însoți, a discerne și a integra fragilitatea" este titlul capitolului al optulea din Amoris laetitia. Această dinamică spirituală, pe care Pontiful o aplică vieții familiale, ar putea să fie extinsă și la alte sfere și adaptată îndeosebi la raporturile cu creștinii de alte confesiuni?

(După L'Osservatore Romano, 10 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat