Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În sfântul Alfons de Liguori, fondator al redemptoriștilor

Duhovnicul și milostivirea

De Mario Colavita

Numele sfântului Alfons este amintit în toată Biserica Catolică drept patron al duhovnicilor și moraliștilor. Titlul i-a fost atribuit de papa Pius al XII-lea care l-a consacrat icoană și model pentru studiile de teologie morală și practica duhovnicilor. În scrisoarea apostolică din 26 aprilie 1950, Consueverunt omni tempore, citim: "Sfântul Alfons s-a remarcat prin prudență, doctrină și asiduitate în a asculta spovezile credincioșilor și în timpul episcopatului său în Dieceza de Sfânta Agata a Goților a pregătit pentru administrarea sacramentului Pocăinței foarte mulți preoți. Sfântul a lăsat o doctrină teologică și morală solidă pe care suveranii pontifi au definit-o normă sigură pentru cei care se dedicau apostolatului foarte delicat al direcțiunii sufletelor [...] noi îl declarăm și-l proclamăm pe sfântul Alfons episcop, învățător și mărturisitor al Bisericii, patron ceresc al tuturor duhovnicilor și moraliștilor".

Încă din primii ani de preoție Alfons a spovedit mult, mai ales în timpul exercițiilor spirituale și misiunilor populare, dobândind o experiență puternică. Primul biograf, părintele Antonio Maria Tannoia scrie: "După un an [de preoție, 1727], a primit Alfons de la preaeminentul Pignatelli facultatea de a putea asculta spovezile: Asta e ceea ce se suspina de la mii de suflete, care voiau să-și încredințeze lui propriile conștiințe. Era miraculos numărul oricărui grup sau condiții, care din orice parte alergau la el. Alfons îi primea pe toți cu o caritate suprafină".

Ca duhovnic, sfântul Alfons a experimentat frumusețea și dulceața milostivirii lui Dumnezeu. Notează biograful: "Dimineața era primul care se prezenta în biserică, tot așa era ultimul care se ridica din confesional. Alfons stima această activitate, și repeta asta mereu, fiind bătrân, ca fiind cel mai profitabil pentru suflete, și cel mai puțin supus vanității pentru un lucrător evanghelic; pentru că, spunea el, mai mult decât prin oricare altă slujire sufletele se împacă imediat cu Dumnezeu".

În confesional, Alfons a avut ocazia să-și dea seama de complexitatea slujirii și de rodnicia sa pentru viața spirituală a credincioșilor. În tratatul Praxis confessarii el prezintă condițiile pentru ca exercitarea acestei ars artium să fie rodnică: "Duhovnicul nu se poate mulțumi cu o sfințenie care să se limiteze la simpla stare de har, ci trebuie să fie plin de caritate, blândețe și prudență". Pentru a fi un bun duhovnic sfântul Alfons sfătuiește amabilitatea, primirea, blândețea, milostivirea și caritatea. Sfântul repeta adesea: "Cu cât sufletele sunt mai înnoroiate în vicii și posedate de diavol, cu atât mai mult trebuie să le primim și să le îmbrățișăm pentru a le smulge din brațele diavolului și a le pune din nou în brațele lui Isus Cristos. Nu trebuie mult să spui: «Pleacă, blestematule, nu te pot dezlega!». Dar nu se ia în considerare că acel suflet este preț al sângelui lui Isus Cristos".

Când era de acum la odihnă în casa lui din Pagani, sfântul Alfons se destăinuia și spunea că nu-și amintește să fi trimis pe cineva vreodată fără să-i fi dat dezlegare. Nu că Alfons ar fi dezlegat de-a valma, dimpotrivă în timpul spovezilor se arăta prieten al păcătoșilor și îi umplea de încredere în sângele lui Isus Cristos, dându-le mijloacele pentru a ieși din păcat. Adesea repeta: "Dacă păcătosul nu se vede iubit, nu se rezolvă să părăsească păcatul". Astfel nu-i înspăimânta pe păcătoși și câștiga atât de mult inimile încât, căpătând oroare de păcat, se dăruiau cu adevărat lui Isus Cristos.

Alfons era un om practic, de bun simț. Experiența misiunilor populare, spovezile, studiul, i-au dat acea caritate pastorală pusă în scris în teologia morală. Pe duhovnici îi sfătuia înainte de toate să aibă o bună și frumoasă viață de rugăciune, caritate deplină, studiu bun, echilibru și sfințenie a vieții. Și schițează cele patru funcții pe care trebuie să le exercite duhovnicul bun: părinte, medic, învățător și judecător. Ca părinte, duhovnicul îi va primi pe penitenți cu iubire sinceră; ca medic, va trebui să diagnostice cu prudență rădăcinile răului și să-i indice penitentului medicamentul vindecării; ca învățător, el va încerca să cunoască profund legea lui Dumnezeu; în sfârșit, ca judecător, va practica echitatea.

Ca duhovnic Alfons era atent să aleagă pocăințele sacramentale și spunea: "Să impunem acea pocăință care este acceptată cu plăcere și să fim siguri că se va face și să nu-i încărcăm pe penitenți cu lucruri pe care cu greu le acceptă și cu ușurință le lasă. Pocăința trebuie să fie salutară, să facem ca să capete oroare nu față de pocăință ci față de păcat". Cuvinte măsurate, de bun simț și pline de umanitate. Penitenților le dăruia o mică broșură compusă de el, erau adunate în ea maximele pentru viața creștină.

Această acțiune pastorală a sa ca duhovnic va fi învingătoare, va da oportunitate atâtor suflete să recupereze și să respire milostivirea lui Dumnezeu. Scrie Tannoia: "Cu această dulce, dar utilă conduită a sa, îi afecționa pe penitenți de spovada sacramentală și îi depărta de păcat. Cu aceste maniere așa de amabile se vedea cum câștigă pentru Isus Cristos o cantitate de suflete, care îmbătrânite în păcat, zăceau în viciu".

În Anul Milostivirii duhovnicii sunt chemați la practicarea milostivirii. Sacramentul reconcilierii, ne amintește papa Francisc, este întâlnirea cu milostivirea. Provocarea pastorală pe care pontiful a demarat-o este în faptul de a ști să înțelegem și să trăim forța milostivirii lui Dumnezeu. Biserica se auto-realizează în viața sacramentală și ori de câte ori se săvârșește o faptă de milostenie trupească și sufletească. Spovada sacramentală îi ajută pe penitenți să recupereze fața de milostivire a Biserici mame.

Duhovnicii, după exemplul sfântului Alfons, au o mare și frumoasă responsabilitate: a-i atrage pe penitenți la milostivirea lui Dumnezeu, a face să se simtă maternitatea Bisericii și mai ales a exprima paternitatea lor iertătoare. Așadar, face bine a reciti cartea sfântului Alfons Practica duhovnicului pentru a exercita bine slujirea sa. Sfântul îi sfătuiește pe duhovnici să fie înainte de toate părinte de caritate și să primească în confesional cu atenție pe cei săraci, bădărani și păcătoși: "[Duhovnicul] îmbrăcându-se cu viscerele de milostivire, cu cât mai înnoroiat de păcate este acel suflet, cu atât mai mare caritate caută să folosească față de el, cu scopul de a-l trage la Dumnezeu, spunându-i: Hai, cu veselie, fă o spovadă bună. Spune totul cu libertate; nu te înroși pentru nimic, fii vesel, pentru că Dumnezeu te iartă cu siguranță, dacă ai intenție bună: înadins te-a așteptat, pentru a te ierta".

(După L'Osservatore Romano, 9 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat