Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Zilele familiei și ale milostivirii

În perioada 3-5 august 2016, la inițiativa părintelui paroh, Andrei Ciobănică, în Parohia Pildești au avut loc "Zilele familiei și ale milostivirii", coordonate de către pr. Felician Tiba, slujitor la Oficiul pentru Pastorația Familiei, din cadrul Diecezei de Iași.

Fiind dorite de către păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, cu ocazia Anului Milostivirii Divine, propus de papa Francisc, misiunile populare sau în acest caz, zilele dedicate familiei și milostivirii lui Dumnezeu au fost așteptate cu multă nerăbdare de către comunitatea din Pildești, mai ales că au constituit și o bună pregătire pentru cea de-a patra Întâlnire Diecezană a Familiilor, care a avut loc în parohia noastră.

Știam de "pelerinajul" pe care pr. Felician îl face de mai mult timp prin dieceză vorbind despre familie, de aceea evenimentul de la Pildești a fost cu atât mai așteptat și nu ne-a deziluzionat.

Teme simple și curajoase, precum: Omul și misterul creației lui din iubirea lui Dumnezeu; Omul, creat pentru a iubi; Omul, darul lui Dumnezeu pentru celălalt și pentru creație; Isus Cristos, concretizarea milostivirii Tatălui în favoarea omului; Biserica, administrator al milostivirii lui Dumnezeu, au fost doar câteva din cele care au avut rolul de a ne provoca, de a ne determina să ne punem întrebări, de a merge acasă și de a ne așeza la aceeași masă întrebându-ne unde am ajuns și ce am făcut cu iubirea care ne-a unit.

Au fost teme simple, prezentate pe înțelesul tuturor, învățături din care am extras frumusețea și demnitatea omului, frumusețea și splendoarea vieții de familie, realitatea conform căreia Dumnezeu ne-a pus alături o soție sau soției un soț, tocmai pentru momentele grele ale vieții. Și am mai auzit un lucru, care de altfel ne-a și pus pe gânduri și anume, că nici Dumnezeu nu poate face nimic pentru familiile noastre, după care s-a făcut tăcere, iar părintele a continuat: "dacă nu este lăsat!" Dumnezeu ne iubește, dar nu cu forța! Iubirea lui trebuie recunoscută, trebuie crezută și așteptată cu speranță. El își face loc în familiile noastre și în sufletele noastre doar dacă îl lăsăm. E cel mai respectuos oaspete care știe să respecte libertatea și demnitatea persoanei. E primul care face ce-a promis, a spus părintele.

Vineri seara, cu jumătate de oră înaintea sfintei Liturghii, doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, a ținut o frumoasă conferință despre ceea ce este cu adevărat bărbatul și femeia și cum, doar deschizându-se planului pe care Dumnezeu îl are cu ei, pot să fie fericiți. După Liturghie, mamele din Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine, coordonate de către "Surorile Patimii lui Isus" de la Butea, împreună cu întreaga comunitate din Pildești, au fost pentru un timp "pe Muntele Tabor", l-au adorat pe Isus împreună.

Zilele familiei și ale milostivirii lui Dumnezeu au constituit într-adevăr "dușul rece", "trezirea" fiecărei familii și aprecierea din nou a darurilor lui Dumnezeu în noi: frumusețea de a fi bărbat, de a fi femeie, de a fi soți, părinți sau copii.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru astfel de zile, mulțumim păstorilor noștri care se preocupă să ne ofere tot ce e mai bun și invocăm mijlocirea și binecuvântarea Sfintei Familii de la Nazaret pentru toate familiile din Pildești și din lumea întreagă.

Pr. Andrei Ciobănică

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-5 august: Pildești: Zilele familiei și ale milostivirii


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat