Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Paris. Biserica "Sfânta Rita", "bătălia este abia la început"

De Federico Cenci

"En France, on tue les pretres" ("În Franța, preoții sunt uciși"). Cine știe dacă autorul scrierii cu vopsea roșie pe gardul care împiedică intrarea în biserica "Sfânta Rita", la Paris, a exprimat auspiciul macabru ca epilogul pământesc al părintelui Jacques Hamel să devină recurs istoric.

Desigur, în zilele trecute Franța - dincolo de uciderea barbară a parohului de 84 de ani de la Rouen - nu a dat o imagine despre sine ca despre o țară respectuoasă față de cei îmbrăcați cu reverendă. Imaginile preoților și ministranților târâți afară din biserica "Sfânta Rita" de forțele de ordine - în timp ce era în desfășurare o Liturghie - sunt imprimate în memoria opiniei publice franceze sau nu.

Mai mult decât ultraj față de slujitorii lui Dumnezeu și față de Euharistie, ceea ce a devenit central în dezbaterea apărută ca urmare a acelui episod este, totuși, destinul unei lungi serii de biserici din Franța: demolate pentru a face loc la centre comerciale, la edificii moderne sau (cum va fi în cazul "Sfânta Rita") la parcări pentru mașini.

Mulți, după ce au asistat la rezistența curajoasă a clerului și credincioșilor în fața poliției care a intervenit pentru a pune în aplicare o ordine de evacuare, au început să se întrebe dacă nu este oportun să ocrotească bisericile franceze de ceea ce riscă să devină o dispariție în folosul locurilor mai profitabile din punct de vedere economic.

O parte a obiectivului baricadei ridicate de catolici - așa cum a explicat părintele Guillaume de Tanoüarn - a fost obținută. Dă mărturie despre asta și prezența reflectoarelor asupra comunității care anima viața religioasă la "Sfânta Rita".

Ieri, prima duminică după evacuarea bisericii neogotice, mulți catolici de acum obișnuiți de mai multe luni s-o frecventeze nu s-au lăsat învinși. Circa 250, cu autorizația prealabilă a autorităților, și-au dat întâlnire în strada din fața bisericii pentru a participa la o Liturghie în aer liber.

În mod riguros îndreptat ad Orientem, cum este practica în Liturghiile în rit roman antic, părintele de Tanoüarn a oficiat pe un altar așezat nu pe peretele obișnuit al absidei, ci pe bariera cenușie de beton armat pusă la intrarea bisericii.

A provocat un mare efect văzându-l pe părintele de Tanoüarn, pe concelebrantul său, pe un ministrant și o mulțime numeroasă de credincioși îngenuncheați pe asfalt, în fața acestui altar amenajat, rostind formule în latină. Solemnitatea celebrării (pe care preoții din Institutul "Bunul Păstor" o celebrează în mod obișnuit în ritul vechi) în acest context atipic, a atras atenția și a oamenilor care sunt departe de Biserică.

Imaginea încredințată opiniei publice de către participanții la Liturghia de ieri în față la "Sfânta Rita", este aceea a unei Biserici cu identitate puternică, aptă să atragă fără a deveni mondenă. A unei Biserici care "știe să trăiască într-o lume fără să fie a lumii". Care știe să comunice prin poezie, fără a se adapta la limbajul dominant.

Catolicii de la "baricada de la Sfânta Rita" par să corespundă descrierii acelei "turme mici" evocate de cardinalul de atunci Joseph Ratzinger, în 1969. Prevăzând o dilatare a crizei Bisericii existente deja atunci, viitorul Papă indica în grupurile reduse de credincioși pe cei care aveau să țină aprinsă flacăra credinței în timpul perioadei de întuneric.

Mici grupuri care, într-un deșert spiritual, vor fi descoperite de oamenii din lume, deposedați de religie, "ca o speranță pentru ei înșiși, răspunsul pe care l-au căutat mereu în secret".

Cineva, printre acei oameni în căutarea răspunsului, va avea curând posibilitatea să guste o mică parte. La 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, este prevăzută o procesiune care se va desfășura pe străzile din cartierul parizian unde se află "Sfânta Rita". O va conduce tot părintele de Tanoüarn, care în omilia de ieri a asigurat: "Bătălia este abia la început". Și în baricadă este loc pentru oameni de bunăvoință.

(După Zenit, 8 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat