Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfânta Tereza de America

De Alver Metalli

Părintele Brian Kolodiejchuk este fizic un uriaș, cu fața și veselia unui copil. S-a născut în Canada, dar familia sa este de origine ucraineană așa cum dă mărturie prenumele său impronunțabil. A cunoscut-o pe Maica Tereza la Roma când avea 21 de ani. Plecase cu părinții pentru a vizita sora care era misionară a carității și se afla în casa romană San Gregorio al Celio. În momentul de întoarcere în Canada, Maica Tereza i-a spus: "Rămâi cu mine". Poate să pară straniu, dar Brian a răspuns afirmativ. A început cu contemplativii, unica ramură masculină a ordinului existent în acea vreme și a ajuns să devină unul dintre primii Părinți Misionari ai carității, ultima ramură masculină întemeiată de Maica Tereza. Părinții sunt preoți care au grija de suflete a misionarelor și a celor asistați de ele. Acum Brian este superiorul părinților precum și postulatorul cauzei de canonizare a fericitei Tereza de Calcutta. Trăiește în mod normal la Tijuana, în Mexic, oraș în mod trist vestit pentru că a devenit locul pentru miile de clandestini gata să treacă zidul de separare cu San Diego în Statele Unite. De altfel în vocația întregii familii a Misionarilor Carității, bărbați și femei este să aleagă să-și așeze casa în iadurile din lume. Probabil că pentru asta părintele Brian a reflectat atât de mult asupra experienței de întuneric trăită timp de cincizeci de ani de Maica Tereza, pentru că în această lungă suferință spirituală a sorei săracilor este urma care conduce spre înțelegerea vocației Misionarilor Carității: a duce lumina lui Cristos în întunericul condiției umane. Acum părintele Brian s-a transferat temporar la Roma pentru a urmări munca intensă a postulaturii în vederea zilei de 4 septembrie, când papa Francisc o va proclama sfântă pe Maica Tereza de Calcutta. Apoi va merge în Argentina, invitat să vorbească despre de acum sfânta Tereza de America în țara papei Francisc.

Legăturile Maicii Tereza cu America Latină sunt multe, începând de la minune, a doua, aceea care i-a permis canonizarea, a unui brazilian...

Este chiar așa, dincolo de minune, prima casă a Misionarelor Carității care s-a deschis în afara Indiei, a fost în Venezuela în 1965. Acesta a fost un pas foarte important pentru Maica Tereza și pentru congregația sa, dat fiind că a însemnat începutul expansiunii internaționale.

Ea vizita surorile foarte frecvent în primii ani și era foarte uimită de deschiderea și de căldura cu care erau primite surorile în America Latină. În timpul următoarelor trei decenii, Maica Tereza a mers în multe țări din America Latină cu obiectivul de a deschide noi case pentru cei mai săraci dintre săraci.

Cu privire la minunea petrecută în 2008 la Santos, în Brazilia, prin mijlocirea fericitei Tereza, ați spus că a fost supusă atenției dumneavoastră abia pe la sfârșitul anului 2013 și aprobată în decembrie 2015...

Exact la 17 decembrie 2015, Papa Francisc a aprobat promulgarea decretului care recunoaște minunea atribuită mijlocirii fericitei Tereza de Calcutta. Cazul prezentat de postulatura cauzei de canonizare se referă la vindecarea miraculoasă care a avut loc în 2008 în orașul Santos, în Brazilia. Cazul se referă la un bărbat care suferea de o infecție bacteriană a creierului, lucru care i-a cauzat multiple abcese cu hidrocefalie tri-ventriculară. Diferitele tratamente practicate nu au obținut rezultate, motiv pentru care condițiile sale s-au înrăutățit încontinuu. La 9 decembrie 2008 pacientul se găsea în condiții clinice acute: hidrocefalie obstructivă; era în comă și urma să moară. S-a decis efectuarea unei operații chirurgicale de urgență. La ora 18.10, pacientul a fost dus în sala de operație, dar anestezistul n-a putut realiza intubarea traheală pentru a putea face anestezia.

Între timp, începând din martie 2008, soția pacientului a solicitat încontinuu mijlocirea fericitei Maici Tereza pentru soțul său. La rugăciunile sale pentru mijlocire s-au unit și cele ale rudelor sale, ale prietenilor și cele ale parohului, toți se rugau pentru a obține o vindecare miraculoasă prin mijlocirea Maicii Tereza.

În aceeași zi, la 9 decembrie 2008, când pacientul a intrat într-o criză foarte gravă și a trebuit să fie dus ca să se supună unei intervenții de urgență, s-au adresat rugăciuni mai intense către fericita Tereza cerând vindecarea sa. Exact între 18.10 și 18.40, soția pacientului s-a adresat fericitei Tereza rugându-se cu mai mare determinare pentru vindecarea soțului său muribund. La 18.40, neurochirurgul s-a întors în sala de operație și l-a găsit pe pacient în mod inexplicabil treaz și fără durere. Pacientul l-a întrebat pe medic: "Ce fac aici?". Dimineața următoare, 10 decembrie 2008, la 7.40 când a fost vizitat pacientul, era complet treaz și fără niciun tip de durere de cap; era asimptomatic cu percepțiile cognitive normale.

Pacientul, acum vindecat complet, a reluat munca sa de inginer mecanic fără nicio limitare. În afară de asta trebuie semnalat că, în pofida examenelor clinice care arătau o condiție de sterilitate datorată imunosuprimării intense și prelungite și antibioticelor, perechea are astăzi doi copii sănătoși născuți în 2010 și în 2012.

La 10 septembrie 2015, comisia medicală a votat în unanimitate că în lumina cunoștințelor medicale actuale vindecarea este inexplicabilă. La 8 octombrie același an și comisia teologică a votat în unanimitate că exista o legătură perfectă de cauză și efect între invocarea Maicii Tereza și vindecarea inexplicabilă științific. La 15 decembrie 2015, cazul a primit aprobarea finală a congresului cardinalilor și episcopilor de la Congregația pentru Cauzele Sfinților, reuniți în sesiune ordinară.

Și legăturile Maicii Tereza cu Mexicul sunt însemnate. Le puteți rezuma?

Când Maica Tereza a ajuns pentru prima dat în Ciudad de Mexico în 1976, autoritățile civile nu erau foarte favorabile călugărilor; oricum, fiind vorba despre Maica Tereza, erau dispuși să facă excepție și a fost primită foarte bine. Actualmente, surorile au în Mexic 12 case pentru săraci, dintre care patru sunt în orașul Tijuana. Acolo surorile au și o comunitate din ramura contemplativă și se află acolo și Casa Mamă (care este și Casa Generală) a părinților Misionari ai Carității. De aceea este evident că Maica Tereza avea o iubire specială față de Mexic și față de Tijuana în mod deosebit. Într-o anumită ocazie, în care ea și episcopul au mers să viziteze o localitate din periferia orașului, unde lucrau surorile și părinții, s-a apropiat de ea o persoană săracă și i-a cerut ca să-i dea Cuvântul lui Dumnezeu, mai înainte de a cere un ajutor material oarecare. Maica Tereza a rămas așa de impresionată încât în aceeași zi a remorcat o casă mobilă în acel loc pentru ca surorile să poată începe imediat acolo o comunitate.

Apoi este Cuba...

Maica Tereza povestea cu plăcere cum a fost invitată să-l cunoască pe Fidel Castro, în momentul în care erau alungați din Cuba ceilalți călugări. Maica Tereza a petrecut mai multe ore cu Castro și cu familia sa. Ea s-a oferit să aducă surorile sale în Cuba pentru a ajuta săracii. Desigur, domnul Castro a spus: "Nu avem niciun sărac în sistemul nostru". Așa încât ea s-a oferit să aducă iubire și asistență persoanelor singure și abandonate. La sfârșitul vizitei, Maica i-a spus: "Mă voi ruga pentru dumneavoastră. Dumneavoastră să vă rugați pentru mine", dat fiind că era ceea ce Maica obișnuia să spună. El a spus: "Rugăciunea mea este munca mea pentru popor", iar ea a spus: "Ce rugăciune frumoasă!". Maica Tereza i-a dat o imagine a Fecioarei și un rozariu. Dar ea se simțea perfect în largul ei în compania sa - și acel om, care a alungat din Cuba alți călugări, a ajuns s-o invite pe Maica Tereza în țara sa.

Credința pe care Maica Tereza o avea în prezența lui Dumnezeu în orice ființă umană o făcea să găsească bunătatea în fiecare persoană și în același timp o trezea în ei, fie că erau păcătoși sau sfinți. Această atitudine avea un efect impresionant asupra oamenilor pentru că, în loc să se simtă judecați, se simțeau iubiți.

Alte țări din America Latină cu care Maica Tereza a avut de-a face?

În februarie 1976, un mare cutremur a lovit Guatemala și Maica Tereza s-a oferit să trimită acolo surorile sale. Astfel a scris cardinalului spunându-i că trimitea surorile din India cu atâta iubire, pentru a da iubire duioasă și a se îngriji de persoanele care suferă.

Dumneavoastră veți vorbi despre sfânta Maica Tereza după canonizare, în septembrie în Argentina, în țara papei. Există raporturi ale Maicii Tereza cu Argentina?

Conform listei noastre avem 7 case în Argentina. În orașul Zarate, la șaizeci de kilometri de Buenos Aires, începută în mai 1978; în localitatea Frontera, începută în august 1980. După șase ani, în februarie 1986 a fost deschisă o casă la San Isidro, tot în provincia Buenos Aires, în iunie 1994. Alte trei au fost începute la Mar del Plata, în iunie 1996, la Cordoba, în ianuarie 1998, și, respectiv, în iulie același an în orașul Mendoza.

Maica Tereza a vizitat surorile la Zárate în 1977 și a rămas cu el timp de patru zile. A vizitat Argentina și în septembrie 1982. Nu avem niciun registru de alte vizite, chiar dacă nu se neagă posibilitatea ca Maica Tereza să fi vizitat Argentina în alte ocazii.

Și cu papa Bergoglio?

Nu cred că au avut un mare raport personal. Papa însuși povestește că a văzut-o în Sinodul Episcopilor din 1994, când el era arhiepiscop de Buenos Aires. Așa cum explică părintele Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului: "Bergoglio era aproape de Maica Tereza, care se afla în spatele lui, și adesea a ascultat-o intervenind cu mare energie, fără a se lăsa intimidată de acea mare adunare de episcopi. Din acel moment a crescut în el o mare stimă față de ea, ca o femeie puternică, aptă să dea o mărturie curajoasă". Însă același papă, care de mult timp a demonstrat admirație față de femeile care l-au crescut și l-au învățat, a adăugat: "Mi-ar fi fost frică dacă ar fi fost superioara mea, pentru că era foarte exigentă".

(După Vatican Insider, 6 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat