Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (7 august 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În pagina de astăzi din Evanghelie (Lc 12,32-48), Isus le vorbește discipolilor săi despre atitudinea care trebuie asumată în vederea întâlnirii finale cu El și explică modul în care așteptarea acestei întâlniri trebuie să determine la o viață bogată în fapte bune. Între altele spune: "Vindeți ceea ce aveți și dați de pomană; faceți-vă pungi care nu se învechesc, comoară nepieritoare în ceruri, unde hoțul nu se apropie, nici molia nu o distruge!" (v. 33). Este o invitație de a da valoare pomenii ca faptă de milostenie, de a nu pune încrederea în bunurile efemere, de a folosi lucrurile fără alipire și egoism, ci după logica lui Dumnezeu, logica atenției față de alții, logica iubirii. Noi putem să fim atât de alipiți de bani, să avem atâtea lucruri, dar la sfârșit nu putem să le luăm cu noi. Amintiți-vă că "ștergarul nu are buzunare".

Învățătura lui Isus continuă cu trei parabole scurte despre tema vegherii. Acest lucru este important: vegherea, a fi atenți, a fi vigilenți în viață. Prima este parabola servitorilor care așteaptă noaptea întoarcerea stăpânului. "Fericiți acei servitori pe care stăpânul, când va veni, îi găsește veghind!" (v. 37): este fericirea de a-l aștepta cu credință pe Domnul, de a fi pregătiți, în atitudine de slujire. El se face prezent în fiecare zi, bate la ușa inimii noastre. Și va fi fericit cel care îi va deschide, pentru că va avea o mare răsplată: de fapt însuși Domnul se va face servitor al servitorilor săi - este o frumoasă răsplată - în marele ospăț al Împărăției sale va veni El însuși ca să-i slujească. Cu această parabolă, situată noaptea, Isus prospectează viața ca o veghe de așteptare activă, care este preludiu la ziua luminoasă a veșniciei. Pentru a putea ajunge la ea trebuie să fim gata, treji și angajați în slujirea celorlalți, în perspectiva mângâietoare că, "dincolo", nu noi îl vom sluji pe Dumnezeu, ci El însuși ne va primi la masa sa. Dacă ne gând im bine, asta se întâmplă deja de fiecare dată când îl întâlnim pe Domnul în rugăciune, sau în slujirea săracilor și mai ales în Euharistie, unde El pregătește un ospăț pentru a ne hrăni cu Cuvântul său și cu Trupul său.

A doua parabolă are ca imagine venirea imprevizibilă a hoțului. Acest fapt cere o veghere; de fapt, Isus îndeamnă: "Fiți și voi pregătiți pentru că Fiul Omului va veni la ora la care nu vă gândiți!" (v. 40). Discipolul este cel care-l așteaptă pe Domnul și Împărăția sa. Evanghelia clarifică această perspectivă cu a treia parabolă: administratorul unei case după plecarea stăpânului. În primul tablou, administratorul își îndeplinește cu fidelitate îndatoririle sale și primește răsplata. În al doilea tablou, administratorul abuzează de autoritatea sa și îi bate pe servitori, motiv pentru care, la întoarcerea neașteptată a stăpânului, va fi pedepsit. Această scenă descrie o situație frecventă și în zilele noastre: atâtea nedreptăți, violențe și răutăți zilnice se nasc din ideea de a ne comporta ca stăpâni ai vieții celorlalți. Avem un singur stăpân căruia nu-i place să fie numit "stăpân" ci "Tată". Noi toți suntem servitori, păcătoși și fii: El este unicul Tată.

Isus astăzi ne amintește că așteptarea fericirii veșnice nu ne scutește de angajarea de a face lumea mai dreaptă și mai locuibilă. Mai mult, tocmai această speranță a noastră de a avea Împărăția în veșnicie ne determină să lucrăm pentru a îmbunătăți condițiile vieții pământești, în special a fraților mai slabi. Fecioara Maria să ne ajute să fim persoane și comunități nu aplatizate pe prezent, sau, mai rău, nostalgice de trecut, ci îndreptate spre viitorul lui Dumnezeu, spre întâlnirea cu el, viața noastră și speranța noastră.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Din păcate, din Siria continuă să vină știri despre victime civile ale războiului, îndeosebi de la Alep. Este inacceptabil ca atâtea persoane lipsite de apărare - și atâția copii - trebuie să plătească prețul conflictului, prețul închiderii inimii și al lipsei voinței de pace a celor puternici. Suntem aproape cu rugăciunea și solidaritatea de frații și surorile sirieni și îi încredință ocrotirii materne a Fecioarei Maria. Să ne rugăm toți un pic în tăcere și apoi Bucură-te Marie.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări! Se văd multe steaguri!

Astăzi sunt prezente diferite grupuri de adolescenți și tineri. Vă salut cu mare afect! Îndeosebi grupul pastorației tineretului din Verona; pe tinerii din Padova, Sandrigo și Brembilla; grupul de adolescenți din Fasta, veniți din Argentina. Dar acești argentinieni fac gălăgie peste tot! De asemenea îi salut pe adolescenții din Campogalliano și San Matteo della Decima, veniți la Roma pentru a desfășura o slujire de voluntariat în centre de primire.

Salut și credincioșii din Sforzatica, Dieceza de Bergamo.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat