Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scurtă reflecție la Schimbarea la Față a Domnului nostru Isus Cristos - 2016

Schimbarea la față a lui Isus a prevestit în chip minunat desăvârșirea tainei înfierii noastre

Biblia spune: "Toți oamenii au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu" (Rom 3,23). "Plata păcatului" este moartea (cf. Rom 6,23). Isus este Mielul lui Dumnezeu a venit să ridice păcatele lumii la cruce (cf. In 1,29).

"Isus a început să spună ucenicilor săi că el trebuie să urce la Ierusalim, să pătimească mult din partea bătrânilor, din partea preoților celor mai de seamă și din partea cărturarilor; că are să fie omorât și că a treia zi are să învie" (cf. Mt 16,21). Cu toate că ucenicii erau cu Isus de mai bine de trei ani, ei încă nu acceptau că Isus trebuie să sufere, să moară, să învie din morți și astfel să intre în slava sa (cf. Mt 16,22) și astfel să se poată propovădui tuturor neamurilor, în numele lui, pocăința și iertarea păcatelor, începând din Ierusalim (cf. Lc 24,46-47).

Isus, care obișnuia să-și acopere și să-și ascundă cu grijă gloria cerească sub umilul "chip de rob" (Fil 2,7), iată că acum după șase zile, de când le-a vorbit ucenicilor săi despre trebuința pătimirilor, morții și învierii sale, dar și despre trebuința pătimirilor, morții și învierii lor, fapt care îi întristase mult, Isus i-a luat cu sine pe Petru, pe Iacob și pe Ioan și i-a dus deoparte, pe un munte înalt, și acolo s-a schimbat la față înaintea lor. Fața lui strălucea ca soarele și hainele sale au devenit albe ca zăpada. Și iată că le-au apărut Moise și Ilie și stăteau de vorbă cu el (cf. Mt 17,1-3).

Dar, oricât de mari ar fi fost acești martori ai Vechiului Testament, Moise și Ilie, ei trebuie să se plece în fața gloriei lui Isus, Fiului preaiubit al Tatălui. La cruce legea și profeții au luat sfârșit și de atunci încolo Dumnezeu vorbește oamenilor prin Fiul. Deci să-l ascultam pe Fiul, căci asta vrea Dumnezeu (cf. Lc 9,35; Evr 1,2).

Gloria arătată pe chipul lui Isus și a celor doi martori din cer, Moise și Ilie, este gloria la care va ajunge Isus prin pătimirile, moartea și învierea sa, dar aceasta este și gloria la care vor ajunge toți ucenicii lui Isus care formează Biserica, dar ucenici căzuți în puterea morții.

La Cezareea lui Filip unde le-a vorbit de necesitatea crucii pentru mântuire și chiar pe Tabor, unde le-a arătat gloria care vine din cruce, ucenicii nu au înțeles mare lucru. De aceea, Isus, în timp ce Moise și Ilie se întorceau la odihna lor, își reia înfățișarea sa de om smerit și chipul de rob, pe care le avusese mai înainte de schimbarea la față și, coborând de pe munte, își continuă drumul crucii, chiar dacă atunci când a fost trădat și prins, toți l-au părăsit.

Chiar dacă copilul bolnav nu înțelege și refuză medicul, părinții îl duc la medic. Chiar dacă un pacient nu înțelege gravitatea bolii sale și refuză operația, medicii îl operează. Așa a făcut și Isus. Fără aprobarea lor, a mers la cruce.

Dar, așa cum copiii sau bolnavii care au fost tratați contra voinței lor, mai târziu când s-au făcut bine, înțelegând dragostea părinților și a medicilor le mulțumesc și îi laudă, tot astfel apostoli și oamenii păcătoși care s-au văzut mântuiți la cruce, mai târziu au înțeles importanța crucii pentru mântuirea lor și i-au mulțumit lui Isus.

Astfel, Petru, primul mare opozant al crucii la început, când a înțeles valoarea crucii pentru mântuire, a fost primul care și-a exprimat mulțumirea prin predică și prin scris (cf. Fap 2,22-24; 2Pt 1,17-18)

Dar iată și o lecție bună pentru noi. Când Isus nu a putut vorbi cu ucenicii săi despre importanța patimii, morții și învierii sale pentru mântuirea lumii, el a vorbit despre asta, spre înțelepțirea ucenicilor, cu Moise și cu Ilie (cf. Lc 9,22). De aceea, sfinții, când nu găseau înțelegere la oameni în materie de credință, tot spre înțelepțirea lor, vorbeau cu Dumnezeu, vorbeau cu sfinții din cer, dar mai vorbeau și cu aștrii, cu florile, cu peștii, cu păsărelele și celelalte viețuitoare. Așa să facem și noi când nu găsim oameni care să ne asculte când vorbim de mântuirea sufletului.

Tot spre înțelepțirea lor, Tatăl le-a vorbit din nor despre Isus: "Acesta este Fiul meu preaiubit, de dânsul să ascultați!" (cf. Mc 9,7). Cu cât mai mare demnitate are o persoană care vorbește, cu atât mai importante sunt cuvintele sale. Dacă Dumnezeu cel veșnic ne cheamă astăzi să-l ascultă pe Fiul său prin care ne vorbește de aici înainte, cu atât mai mult trebuie să-l ascultăm învățătura (cf. Evr 12,25).

Amăgite de diavol și de emisarii lui, mulțimile îl considerau pe Isus ca un profet, nu ca pe Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul (cf. Lc 9,19). Un om oricât de mare ar fi el, nu poate mântui pe nimeni, iar diavolul nu se teme de el. Și a vorbi de Isus numai ca om, este un semn de respingere a persoanei sale divine și a mântuirii sale.

De aceea, Isus ne invită să-l urmăm pe drumul său de respingere și de suferință. Acest drum cere nu numai renunțarea la unul sau la altul dintre lucruri, ci și lepădarea de eul nostru, de toată voința proprie care se împotrivește lui Dumnezeu și voinței sale de mântuire. Față de lume și poftele ei, creștinii sunt morți (cf. Gal 6,14), dar ei sunt vii pentru Dumnezeu și pentru cer.

Tot înșelați de diavol, ucenicii voiau să facă colibe pe Tabor ca să rămână acolo. Nimănui nu-i este permis să trăiască "pe Tabor", atâta timp cât este pe pământ. Cine va vrea să-și salveze viața o va pierde. Iar cine își va jertfi viața, o va câștiga veșnic (cf. Lc 9,24)

Chiar dacă ne place sau nu ne place, pentru a scăpa de urmările păcatului și să ajungem iar în împărăția cerurilor, la strălucirea și fericirea cerului din care am căzut, avem nevoie zilnic de crucea lui Isus, dar și de crucea noastră. Căci numai prin cruce se ajunge la lumină. Dacă am înțeles asta, am înțeles totul.

Dumnezeule, care, prin slăvita schimbare la față a Fiului tău unul-născut, ai întărit misterele credinței cu mărturia Legii și a profeților și ai prevestit în chip minunat desăvârșirea tainei înfierii noastre, dăruiește-ne nouă, slujitorilor tăi, ca, ascultând glasul Fiului tău preaiubit, să ne învrednicim a deveni împreună moștenitori cu el.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat