Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Baricada de la "Sfânta Rita"? "Este Franța care rezistă la descreștinare"

De Federico Cenci

Poate un grup de catolici să miște numeroase conștiințe în toată lumea prin celebrarea unei sfinte Liturghii? Răspunsul este afirmativ. Dă mărturie despre asta ceea ce s-a întâmplat la Paris joi dimineață, 4 august 2016.

Așa cum s-a relatat de agenția Zenit, preoți și credincioși și-au dat întâlnire în biserica "Sfânta Rita" pentru a celebra Euharistia în ziua în care era prevăzută evacuarea locului din partea forțelor de ordine. De fapt, edificiul sacru, din cauza autorizațiilor acordate de stat, este destinat demolării. În 2010, asociația care era proprietară a vândut structura unei societăți imobiliare care va construi în locul său o parcare pentru mașini.

Cu scopul de a se opune eliminării acestui loc sfânt, de mai multe luni biserica, un timp semi-abandonată, a redevenit o inimă pulsantă de credință. În fiecare duminică, circa 1.150 de credincioși participau la Liturghie, oficiată de preoții din Institutul "Bunul Păstor" cu autorizarea Arhidiecezei de Paris.

În acea dimineață de joi, Liturghia s-a transformat într-un act pașnic de rezistență la evacuarea ordonată poliției de o sentință a judecătorilor din Paris. Îmbrăcați în echipament antiglonț forțele de ordine au întrerupt celebrarea și i-au târât afară pe preoți, pe ministranți și pe credincioși.

Imaginile intrării năvalnice a forțelor de ordine au făcut înconjurul lumii. "Suntem foarte fericiți că un simplu act administrativ, care trebuia să treacă neobservat din cauza perioadei estivale, astăzi este în centrul dezbaterii franceze". Cel care vorbește la Le Figaro este părintele William Tanoüarn, preotul care celebra Liturghia la "Sfânta Rita" în dimineața evacuării.

Înșfăcat de reverendă și târât afară ca și cu ar fi fost un delincvent, părintele Tanoüarn nu ține supărare. Și cu fermitate serafică explică jurnalistului incredul motivul acelei rezistențe îndârjite: "Sfânta Rita este simbolul unei lumi care dispare".

O lume, cea evocată de preot, în care sunt trainice rădăcinile creștine. Conform părintelui Tanoüarn, bisericile din Franța ar trebuie să fie "recunoscute ca sacre și ocrotite chiar dacă nu sunt «profitabile»". De altfel, "dacă vrem să continuă să fim o civilizație, trebuie să menținem aceste locuri în care suflă Duhul".

Însă Franța pare că vrea să taie orice legătură spirituală cu istoria sa creștină. Un semn în aceste sens, după părerea părintelui Tanoüarn, și faptul că în fața unei insistențe de demolări de biserici, apar ca ciupercile locuri de cult musulmane.

Mulți, pe platformele virtuale, se întreabă retoric dacă o astfel de desfășurare de polițiști ar fi fost folosită pentru a întrerupe predica unui imam, cu scopul de a pune în executare evacuarea unei moschei.

De asemenea mulți se întreabă cum de nu este folosită aceeași sârguință pentru a restitui proprietarilor legitimi apartamentele private din Paris ocupate de mult timp de activiști, nevoiași sau clandestini.

Întrebări care rămân (deocamdată) fără răspuns. În schimb nu se oprește lupta celui care nu vrea să asiste pasiv la demolarea bisericilor, emblemă tangibilă a descreștinării Franței. Asta lasă să se înțeleagă cuvintele părintelui Tanoüarn: "Dacă rezistența noastră a creat dezbatere cu privire la respectul față de bisericile din Franța și la întreținerea lor, n-am irosit timp". Este de crezut că nu vor abandona baricadele catolicii.

(După Zenit, 6 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat