Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Karnataka, sanctuarul "Sfântul Laurențiu" ridicat la rangul de bazilică minoră

Peste 15.000 de credincioși au participat la celebrarea în timpul căreia sanctuarul "Sfântul Laurențiu" din Attur, în Dieceza de Udupi (statul Karnataka), a fost ridicat la rangul de basilica minor. Celebrarea s-a desfășurat la 1 august 2016 și a fost oficiată de peste 200 de cardinali, episcopi și preoți. Cardinalul Baselios Cleemis, președinte al Conferinței Episcopale Indiene, a spus: "Acesta este un loc de minuni și va atrage mii și mii de credincioși în viitor".

În mai anul acesta, biserica dedicată sfântului Laurențiu, martir al săracilor, a fost ridicată la rangul de basilica minor prin decret al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. Cardinalul Oswald Gracias, arhiepiscop de Mumbai și celebrant principal al Liturghiei, a afirmat: "Ridicarea la rangul de basilica minor nu este o onoare numai pentru Dieceza de Udupi, ci și pentru statul Karnataka și toată India".

De fapt, sanctuarul atrage în fiecare an foarte mulți credincioși de toate confesiunile, care vin aici pentru a se ruga și a cere mijlocirea sfântului. Între ei este și Pramod Madhwaraj, ministru statal, care a declarat: "Astăzi este o zi de bucurie pentru tot statul. Bazilica minoră a sfântului Laurențiu nu este numai pentru catolici, ci pentru toți. Persoanele vin în număr mare când au loc minuni. Vizitează locul sacru pentru că atunci când cer pace și binecuvântare, rugăciunile lor sunt ascultate. Și intențiile mele au fost ascultate".

Prezența a numeroși lideri politici demonstrează că acesta este un loc de armonie între religii. Monseniorul Bernard Moras, arhiepiscop de Bengalore, a explicat semnificația terminului basilica: "Numele înseamnă «casă splendidă și regală». În creștinism termenul basilica era folosit de primii creștini atunci când ei celebrau liturghia în palatele regale ale suveranilor". "În lume - a adăugat el - există 1.742 de bazilici minore, dintre care 21 în India. Aceasta este a 22-a și a doua în statul Karnataka, după bazilica «St. Mary» în capitală".

Amintind că sfântul Laurențiu este venerat ca martirul săracilor, cardinalul Gracias a amintit că "în acest An sfânt al milostivirii, papa Francisc a cerut ca Biserica să aparțină săracilor".

(După AsiaNews, 6 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat