Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Vizita la bazilica "Sfânta Maria a îngerilor" cu ocazia celui de-al optulea centenar al iertării de la Assisi (4 august 2016)

Îmi place să amintesc astăzi, iubiți frați și surori, înainte de toate, cuvintele pe care, conform unei vechi tradiții, sfântul Francisc le-a rostit chiar aici, în fața întregului popor și a episcopilor: "Vreau să vă trimit pe toți în paradis!". Ce putea să ceară mai frumos Sărăcuțul din Assisi, dacă nu darul mântuirii, al vieții veșnice cu Dumnezeu și al bucuriei fără sfârșit, pe care Isus ne-a dobândit-o cu moartea și învierea sa?

De altfel, ce este paradisul dacă nu misterul de iubire care ne leagă pentru totdeauna cu Dumnezeu pentru a-l contempla fără sfârșit? Biserica mărturisește din totdeauna această credință când spune că ea crede în comuniunea sfinților. Nu suntem niciodată singuri în trăirea credinței; ne țin companie sfinții și fericiții, și cei dragi ai noștri care au trăit cu simplitate și bucurie credința și au mărturisit-o în viața lor. Există o legătură invizibilă, dar pentru aceasta nu mai puțin reală, care ne face să fim "un singur trup", în virtutea unicului Botez primit, însuflețiți de "un singur Duh" (cf. Ef 4,4). Probabil sfântul Francisc, când cerea Papei Honoriu al III-lea darul indulgenței pentru cei care veneau la Porțiuncula, avea în minte acele cuvinte ale lui Isus spuse discipolilor: "În casa Tatălui meu sunt multe locuințe. Dacă n-ar fi așa, v-aș fi spus: Mă duc să vă pregătesc un loc? Și, după ce mă voi duce și vă voi pregăti un loc, voi veni din nou și vă voi lua la mine, pentru ca să fiți și voi acolo unde sunt eu" (In 14,2-3).

Calea iertării este cu siguranță calea maestră de urmat pentru a ajunge în acel loc din paradis. Este greu de iertat! Cât ne costă pe noi să-i iertăm pe alții! Să ne gândim un pic. Și aici la Porțiuncula totul vorbește despre iertare! Ce mare cadou ne-a oferit Domnul învățându-ne să iertăm - sau, măcar, să avem voința de a ierta - pentru a ne face să atingem cu mâna milostivirea Tatălui! Am ascultat parabola cu care Isus ne învață să iertăm (cf. Mt 18,21-35). Pentru ce ar trebui să iertăm o persoană care ne-a făcut rău? Pentru că noi cei dintâi am fost iertați, și infinit mai mult. Nu există nimeni printre noi, aici, care să nu fi fost iertat. Fiecare să se gândească... să ne gândim în tăcere la lucrurile urâte pe care le-am făcut și cum Domnul ne-a iertat. Parabola ne spune tocmai asta: după cum Dumnezeu ne iartă pe noi, tot așa și noi trebuie să-l iertăm pe cel care ne face rău. Este mângâierea iertării. Inima care iartă. Inima care iartă mângâie. Atât de departe de acel gest: "ai să mi-o plătești!". Iertarea este un alt lucru. Exact ca în rugăciunea pe care ne-a învățat-o Isus, Tatăl nostru, când spunem: "Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri" (Mt 6,12). Greșelile sunt păcatele noastre în fața lui Dumnezeu și greșiții noștri sunt cei pe care noi trebuie să-i iertăm.

Fiecare dintre noi ar putea să fie acel servitor din parabolă care are o mare datorie de plătit, dar așa de mare încât n-ar reuși niciodată. Și noi, când în confesional ne punem în genunchi în fața preotului, nu facem altceva decât să repete același gest al servitorului. Spunem: "Doamne, ai răbdare cu mine". Voi v-ați gândit vreodată la răbdarea lui Dumnezeu? Are atâta răbdare. De fapt, știm bine că suntem plini de defecte și recădem adesea în aceleași păcate. Și totuși, Dumnezeu nu încetează să ofere mereu iertarea sa ori de câte ori o cerem. Este o iertare deplină, totală, cu care ne dă certitudinea că, în pofida faptului că putem să recădem în aceleași păcate, Lui îi este milă de noi și nu încetează să ne iubească. Asemenea stăpânului din parabolă, Dumnezeu se înduioșează, adică simte un sentiment de milă unit cu duioșia: este o expresie pentru a indica milostivirea sa față de noi. De fapt, Tatăl nostru se înduioșează când suntem căiți și ne trimite acasă cu inima liniștită și senină spunându-ne că ne-a anulat orice datorie și ne-a iertat totul. Iertarea lui Dumnezeu nu cunoaște limite; merge dincolo de orice imaginație a noastră și ajunge la oricine care, în interiorul inimii, recunoaște că a greșit și vrea să se întoarcă la El. Dumnezeu privește la inima care cere să fie iertată.

Din păcate, problema se naște când noi trebuie să ne confruntăm cu un frate al nostru care ne-a făcut o mică greșeală. Reacția pe care am ascultat-o în parabolă este foarte expresivă: "înșfăcându-l, îl strângea de gât spunându-i: «Dă-mi ceea ce îmi ești dator!»" (Mt 18,28). În această scenă găsim toată drama raporturilor noastre umane. Când noi suntem datori față de alții, pretindem milostivirea; în schimb când suntem în credit, invocăm dreptatea! Și toți facem așa, toți. Nu aceasta este reacția discipolului lui Cristos și nu acesta poate fi stilul de viață al creștinilor. Isus ne învață să iertăm, și să facem asta fără limite: "Nu-ți spun până la șapte ori, ci până la șaptezeci de ori șapte" (v. 22). Așadar, ceea ce ne propune este iubirea Tatălui, nu pretenția noastră de dreptate. De fapt, a ne opri la asta nu ne-ar face să fim recunoscuți ca discipoli ai lui Cristos, care au obținut milostivire la picioarele Crucii numai în virtutea iubirii Fiului lui Dumnezeu. Să nu uităm, așadar, cuvintele severe cu care se încheie parabola: "Tot așa vă va face și Tatăl meu care este în ceruri, dacă nu veți ierta fiecare fratelui său din inimă" (v. 35).

Iubiți frați și surori, iertarea pentru care sfântul Francisc s-a făcut "canal" aici la Porțiuncula continuă să "genereze paradis" și după opt secole. În acest An Sfânt al Milostivirii devine și mai evident că drumul iertării poate cu adevărat să reînnoiască Biserica și lumea. A oferi mărturia milostivirii în lumea de astăzi este o misiune de la care nimeni dintre noi nu se poate sustrage. Repet: a oferi mărturia milostivirii în lumea de astăzi este o misiune de la care nimeni dintre noi nu se poate sustrage. Lumea are nevoie de iertare; prea multe persoane trăiesc închise în supărare și păstrează ură, pentru că sunt incapabile de iertare, ruinând mai degrabă viața proprie și a altuia decât să găsească bucuria seninătății și a păcii. Să-i cerem sfântului Francisc să mijlocească pentru noi, pentru ca să nu renunțăm niciodată să fim semne umile de iertare și instrumente de milostivire.

Putem să ne rugăm cu privire la asta. Fiecare așa cum simte. Îi invit pe frați, pe episcopi să meargă în confesionale - voi merge și eu - pentru a fi la dispoziția iertării. Ne va face bine s-o primim astăzi, aici, împreună. Fie ca Domnul să ne dea harul de a spune acel cuvânt pe care Tatăl nu ne lasă să-l terminăm, acela pe care l-a spus fiul risipitor: "Tată, am păcătuit împotriva...", și [Tatăl] i-a astupat gura, l-a îmbrățișat. Noi să începem să vorbim, iar El ne va astupa gura și ne va îmbrăca... "Dar, părinte, mâine îmi este teamă că voi face același lucru...". Dar întoarce-te! Tatăl privește mereu drumul, privește, așteptând ca să se întoarcă fiul risipitor; și noi toți suntem fii risipitori. Fie ca Domnul să ne dea acest har.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat