Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Madrid: Întâlnirea preoților voluntari din "Opera Mariei"

Întâlnirea anuală a reprezentanților preoților voluntari din Opera Mariei a avut loc în perioada 23-26 august 2016, la Madrid, Spania. Au fost prezenți 65 preoți din 35 țări din Europa și de pe celelalte continente. Din România au participat pr. Iosif Dămătăr, paroh de Valea Mare și pr. Istvan Bogdan, de la Oradea. A fost o ocazie potrivită pentru "aggiornare" și schimb de experiență, pentru reînnoirea spirituală a noastră și a comunităților pe care le păstorim.

În cele patru zile de ședere la centrul de spiritualitate "Luminosa" de lângă Madrid am aprofundat tema anului: "Unitatea în Anul Milostivirii". S-a prezentat "Opera Mariei" astăzi, cu necesitatea de urma îndemnurile papei Francisc: A ieși împreună bine pregătiți. S-a vorbit de necesitatea formării zonale și locale. În special reprezentanții celorlalte continente au cerut ajutorul de la Centrul Mișcării de la Roma pentru formarea celor care doresc să devină voluntari interni ai Operei Mariei.

Fiind și o întâlnire consultativă s-a propus o înbunătățire a regulamentului preoților voluntari pentru a se adpta situațiilor actuale și diferitelor culturi existente în lumea întreagă. S-a vorbit despre diversele ramuri ale Mișcării: persoane consacrate și laici; copii (gen 3 și gen 4), tineri (gen 2) și adulți (familii noi), care trebuie asistate de preoții voluntari.

S-a propus ca o dată la doi ani să aibă loc întâlnirea mondială la Roma, iar în anul următor întâlnirea să aibă lo pe continente și pe zone pentru a putea participa cât mai mulți preoți și diaconi, care fac parte din mișcare.

Întorși în țară ne-am întâlnit în ziua de 1 septembrie la casa "Gaudium et spes" de la Traian un număr de cinci preoți, membri și simpatizanți ai "Operei Mariei" de limbă română pentru a afla noutățile de la Madrid și pentru a continua formarea noastră în spiritul Mișcării.

Chiara Lubich obișnuia să spună: "Ori de câte ori suntem întrebați cum ar putea fi definită spiritualitatea nostră și care este diferența dintre darul generos pe care Dumnezeu l-a făcut mișcării nostre și alte daruri cu care a înfrumusețat și îmbogățit Biserica, astăzi și de-a lungul secolelor, nu ezităm să o spunem: unitatea".

Pentru cei care doresc să cunoască "Opera Mariei" vom reveni cu detalii când vor fi alte momente de formare și de comuniune.

Pr. Iosif Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-26 august: Madrid: Întâlnirea preoților voluntari în "Opera Mariei"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat