Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Parohia Traian (NT): Pelerinaj la poarta milostivirii

În dimineața de 27 august 2016, credincioșii s-au adunat în curtea bisericii din Traian, de unde au pornit la drum. Primul loc pe care l-am vizitat a fost Mânăstirea Hadâmbu de lângă Iași. Aici am descoperit o biserică și o arhitectură deosebită, care emana cu certitudine liniște interioară. Drumul a continuat spre biserica "Sfânta Tereza" din Iași. În acest lăcaș deosebit, pr. Petru Sescu, paroh al acestei biserici, ne-a făcut o primire călduroasă, explicându-ne istoricul și simbologia bisericii parohiale.

Am avut, de asemenea, ocazia de a pregăti împreună cu toți participanții la acest pelerinaj sfânta Liturghie, celebrata de pr. Edi. După Liturghie, am poposit câteva clipe la grota din curtea bisericii, unde ne-am rugat pentru fostul paroh al acestei comunități, pr. Anton Farcaș, decedat acum 6 ani jumătate. După ce ne-am încărcat bateriile, am pornit din nou la drum, următoarea oprire fiind Catedrala din Iași. Nu pot exprima în cuvinte ce am simțit, însă pot spune că Duhul Sfânt a coborât asupra noastră în momentul în care am pășit prin poarta milostivirii.

Totodată, acolo am avut deosebita bucurie de a face cunoștință cu pr. Eugen Robu, care ne-a ajutat să ne rugăm pentru a dobândi indulgența plenară a Anului jubiliar al Milostivirii, în momentul în care fiecare credincios a pășit prin poarta milostivirii.

Alături de consăteni, am pășit, ghidați fiind de domnul Emil Bejan, în memorialul dedicat fericitului Anton Durcovici. Ca și în catedrală, am simțit acea liniște interioară, liniște mult dorită de toți credincioșii. Totodată, domnul Emil ne-a făcut un rezumat al vieții fericitului Anton Durcovici, având o răbdare deosebită. După ce am ascultat cu atenție parcursul vieții martirului, am plecat la Seminar. Ajunși acolo, pr. Alois Bulai ne-a făcut o primire ospitalieră, noi primind, ca pe tot parcursul pelerinajului, detalii interesante despre seminar. Ne-a îndrumat, de asemenea, spre locul unde și-a petrecut mulți ani, traducând Biblia, alături de părintele nostru. Înainte de a părăsi Seminarul, ne-am întâlnit cu episcopul Petru Gherghel, care ne-a salutat și ne-a urat numai de bine. Tot la Seminar, s-a încheiat și pelerinajul la care am participat.

În încheiere, aș dori să mulțumesc din suflet tuturor celor care au avut răbdarea de a ne oferi informații utile despre locurile pe care le-am vizitat. Dar aș dori să mulțumesc în mod special pr. Edi pentru că ne-a oferit șansa acestui pelerinaj. A fost o zi extraordinară!

Elvira Diordea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 august: Parohia Traian (NT): Pelerinaj la poarta milostivirii


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat