Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Istoria comunei Oțeleni (Iași) povestită de Blaj Ursache. Lansarea monografiei

Duminică, 28 august 2016, în sala mare a Căminului Cultural din Oțeleni, după sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de pr. dr. Ștefan Lupu, a avut loc manifestarea culturală Istoria comunei Oțeleni povestită de Blaj Ursache, în cadrul căreia a avut loc prezentarea lucrării Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni, publicată la Editura "Sapientia" din Iași.

La eveniment au participat numeroși credincioși ai Parohiei "Sfânta Ana" Oțeleni. Prezentarea a fost moderată de pr. dr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași.

Evenimentul a fost structurat pe trei puncte. În prima parte s-a adus un omagiu domnului Blaj Ursache, "cronicarul satului". Pr. dr. Ștefan Lupu a dat start acestui punct cu un cuvânt scris de doamna Alina Ciobanu, nepoata domnului Blaj Ursache și cea care a făcut posibilă publicarea acestei monografii, care nu a putut fi prezentă la eveniment. După aceea au luat cuvântul domnu Petru Ursache, fratele autorului Blaj Ursache, doamna Carmena Tiba, bibliotecară și vecină a autorului, și doamna Liliana Vernică, profesoară de limba română la Școala Gimnazială din Oțeleni.

Blaj Ursache (1929-2012) a fost un om simplu, fără studii superioare. Lovit de un handicap la vârsta de 12 ani, când și-a pierdut auzul, a reușit să lupte în continuare devenind un adevărat model. Era pasionat de arhitectură, pictură, sculptură, poezie, pomicultură și agricultură. Doamna Alina Ciobanu l-a caracterizat în câteva cuvinte: "autodidact, muncă, artă, simplitate, dezvoltare personală" ; a încheiat cu următoarele cuvinte: "Handicapul său a fost un dar pentru el, dar a folosit acest dar pentru sine, dar și pentru comunitate".

În a doua parte a evenimentului s-a făcut o prezentare generală a cărții și a modului în care a fost publicată. A luat cuvântul pr. Isidor Gheorghieș, parohul comunității catolice din Oțeleni: "Totul a început cu prezentarea câtorva caiete conținând însemnări istorice, toponimice și etnologice privind localitatea Oțeleni. Pr. Lupu și-a asumat sarcina de a prelucra manuscrisul, iar transformarea manuscrisului într-o lucrare științifică a necesitat mult timp și tot atâta energie, înainte ca aceasta să vadă lumina tiparului în 2015. Faptul că domnul Blaj Ursache nu era de meserie istoric contribuie la creșterea interesului pentru acest volum, fiind prima monografie publicată de un autor fără studii superioare".

În ultima parte a evenimentului pr. Lupu a luat din nou cuvântul și a făcut o prezentare mai amănunțită a capitolelor monografiei printre care: caracteristicile geografice, sociale și culturale ale localității și locuitorilor ei, legenda întemeierii satului și adevărata întemeiere a satului, istoria bisericii ortodoxe și cea a bisericii catolice, viața satului în perioada comunistă, istoria școlii și a primăriei din Oțeleni.

La final pr. Lupu a mulțumit tuturor celor care au participat, cât și celor care nu au reușit să ajungă. Sperăm ca această monografie să fie un punct de reper pentru toți locuitorii comunei Oțeleni pentru a putea redescoperi istoria, tradițiile și pe cei care ne-au precedat.

Eduard-Florin Andor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 august: Istoria comunei Oțeleni (Iași) povestită de Blaj Ursache. Lansarea monografiei


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat