Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nou dicaster, papa personal se va ocupa de migranți

De Andrea Tornielli

Se naște noul dicaster social, "pentru slujirea dezvoltării umane integrale", care încorporează diferite consilii pontificale. Însă papa Francisc, pentru moment, a stabilit că se va ocupa el direct de departamentul dedicat migranților și refugiaților. O alegere legată de urgența din aceste timpuri. Un mod pentru a sublinia importanța acestei teme și angajarea personală a pontifului. Responsabilitatea directă a episcopului de Roma este "ad tempus", adică temporară. Bergoglio va acționa prin doi vice, care vor răspunde direct lui. Așadar, chiar dacă încorporarea prevede ca actualul Consiliu Pontifical pentru Migranți și Itineranți - condus până astăzi de cardinalul Antonio Maria Vegli? - să devină una dintre secțiunile noului dicaster, importanța sa cu decizia de astăzi va fi în realitate și mai evidențiată. Având drept comisar special pe pontiful însuși.

Cum se știe, sunt numeroase inițiativele pe care papa Francisc le-a luat în timpul pontificatului său: prima călătorie în afara Romei, în iulie 2013, a fost vizita la Lampedusa. Papa a rămas uimit și înduioșat de știrile despre bărcile naufragiate în Mediterana, cu atâtea femei și copii morți și rămași pe fundul mării. Cu creșterea fenomenului, din cauza conflictului din Siria, Bergoglio a invitat fiecare parohie să primească o familie de refugiați. Și la 16 aprilie 2016, pentru a manifesta apropierea sa de refugiați, Francisc, împreună cu patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, și cu arhiepiscopul ortodox de Atena, Hyeronimos, a vizitat tabăra de refugiați de la Moria din insula greacă Lesbos. În mod surprinzător, în călătoria de întoarcere la Roma, papa a luat cu sine în avion doisprezece refugiați.

La conducerea noului dicaster "pentru slujirea dezvoltării umane integrale" Francisc l-a numit pe cardinalul ghanez Peter Kodwo Appiah Turkson, până astăzi președinte al Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace, destinat și el să devină parte a noului unic organism. Propunerea finală pentru acest dicaster a fost încredințată în iunie în mâinile papei de C9, Consiliul Cardinalilor care-l ajută pe Francisc în reforma Curiei și în conducerea Bisericii universale. Până în acel moment era definit "Caritate, Dreptate și Pace". În afară de cele două consilii pontificale deja citate (migranți, dreptate și pace), noul dicaster va îngloba și Cor Unum și Consiliul Pontifical pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari.

Noul organism va fi operativ începând de la 1 ianuarie. În paragraful 4 al primului articol din statutul dicasterului este precizată competența papală inedită, care nu are precedente în istoria recentă a Sfântului Scaun. "O secțiune a dicasterului se ocupă în mod specific de ceea ce se referă la refugiați și migranți. Această secțiune este pusă ad tempus sub conducerea suveranului pontif care o exercită în modurile pe care le consideră oportune".

Noul dicaster, se citește în statut, "asumă grija Sfântului Scaun față de ceea ce se referă la dreptate și pace, inclusiv chestiunile referitoare la migrații, sănătate, opere de caritate și îngrijirea creației". Și "promovează dezvoltarea umană integrală în lumina Evangheliei și pe urma doctrinei sociale a Bisericii".

"Dicasterul - continuă statutul - exprimă și grija suveranului pontif față de omenirea suferindă, între care cei nevoiași, cei bolnavi și cei excluși, și urmărește cu atenția cuvenită chestiunile care țin de necesitățile celor care sunt constrânși să abandoneze propria patrie sau sunt privați de ea, cei marginalizați, victimele conflictelor armate și ale catastrofelor naturale, cei închiși, șomerii și victimele formelor contemporane de sclavie și de tortură și celelalte persoane a căror demnitate este în pericol".

O noutate semnificativă este dată de faptul că secretarul și subsecretarul noului organism vor putea să fie laici (art. 2 din statut). În activitatea sa, dicasterul va putea întreține relații cu "asociații, institute și organizații neguvernamentale, și din afara Bisericii catolice, angajate în promovarea dreptății și păcii" și să dialogheze "cu reprezentanți ai guvernelor civile și ai altor subiecți de drept internațional public". Noul dicaster va lucra în strânsă colaborare cu Secretariatul de Stat, căruia îi revin relațiile cu statele.

În dicasterul "pentru slujirea dezvoltării umane integrale" sunt constituite Comisia pentru Caritate, Comisia pentru Ecologie și Comisia pentru Lucrătorii Sanitari. Organismul va fi competent și asupra lui Caritas Internationalis.

(După Vatican Insider, 31 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat