Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la capitulul general al Ordinului Fraților Predicatori (Dominicani) (4 august 2016)

Iubiți frați și surori,

Astăzi am putea descrie această zi ca "Un iezuit între frați": dimineața cu voi și seara la Assisi cu franciscanii: între frați.

Vă adresez bun-venit și mulțumesc pentru salutul pe care mi l-a adresat, în numele său și al tuturor celor prezenți, părintele Bruno Cadoré, maestru general al Ordinului, în timp ce ajunge la capăt capitlul general, ținut la Bologna, unde ați voit să reînsuflețiți rădăcinile voastre la mormântul sfântului fondator.

Acest an are o semnificație specială pentru familia voastră călugărească, pentru că se împlinesc opt secole de când Papa Honoriu al III-lea a aprobat Ordinul Predicatorilor. Cu ocazia Jubileului pe care-l celebrați pentru acest motiv, mă unesc cu voi în aducere de mulțumire pentru darurile îmbelșugate primite în cursul acestui timp. În afară de asta vreau să exprim recunoștința mea față de Ordin pentru aportul semnificativ dat Bisericii și pentru colaborarea cu Scaunul Apostolic pe care, cu spirit de slujire fidelă, le-a menținut de la origini până astăzi.

Și acest al optulea centenar ne face să comemorăm bărbați și femei de credință și de litere, contemplativi și misionari, martiri și apostoli ai carității, care au dus pretutindeni mângâierea și duioșia lui Dumnezeu, îmbogățind Biserica și arătând noi posibilități pentru a întrupa Evanghelia prin predicare, mărturie și caritate: trei pilaștri care garantează viitorul Ordinului, menținând prospețimea carismei fondatoare.

Dumnezeu l-a determinat pe sfântul Dominic să întemeieze un "Ordin de Predicatori", predica fiind misiunea pe care Isus a încredințat-o apostolilor. Cuvântul lui Dumnezeu este cel care arde înăuntru și determină să se meargă pentru a-l vesti pe Isus Cristos tuturor popoarelor (cf. Mt 28,19-20). Părintele fondator spunea: "Mai întâi a contempla, apoi a învăța". Evanghelizați de Dumnezeu, pentru a evangheliza. Fără o puternică unire cu El, predica va putea să fie total perfectă, foarte argumentată și chiar admirabilă, dar nu atinge inima, care este ceea ce trebuie să schimbe. La fel nu se poate face abstracție de studiul serios și asiduu al materiilor teologice precum și de tot ceea ce ne permite să ne apropiem de realitate și să dăm ascultare poporului lui Dumnezeu. Predicatorul este un contemplativ al Cuvântului și este și un contemplativ al poporului, care așteaptă să fie înțeles (cf. Evangelii gaudium, 154).

A transmite mai eficient Cuvântul lui Dumnezeu cere mărturia: învățători fideli față de adevăr și martori curajoși ai Evangheliei. Martorul întrupează învățătura, o face tangibilă, atrăgătoare și nu lasă indiferent pe nimeni; unește cu adevărul bucuria Evanghelia, bucuria de a ne ști iubiți de Dumnezeu și obiect al milostivirii sale infinite (cf. ibid., 142).

Sfântul Dominic le spunea ucenicilor săi: "Desculți, să mergem să predicăm". Ne amintește de textul despre tufișul arzând, când Dumnezeu i-a spus lui Moise: "Scoate-ți sandalele din picioare, pentru că pământul pe care stai este un pământ sfânt!" (Ex 3,5). Predicatorul bun este conștient că se mișcă într-un pământ sfânt, deoarece Cuvântul pe care-l duce este sfânt și sunt sfinți și destinatarii săi. Credincioși nu au nevoie numai să primească în integritatea sa Cuvânt, ci trebuie să experimenteze și mărturia de viață a celui care predică (cf. Evanghelii gaudium, 171). Sfinții au adus roade îmbelșugate deoarece, cu viața lor și misiunea lor, vorbesc cu limbajul inimii, care nu cunoaște bariere și poate fi înțeles de toți.

În sfârșit, predicatorul și martorul trebuie să fie în caritate. Fără aceasta, vor fi discutabili și suspecți. Sfântul Dominic a avut o dilemă la începutul vieții sale, care a marcat toată existența sa: "Cum pot studia pe piei moarte în timp ce carnea lui Cristos suferă?". Este trupul lui Cristos viu și suferind, care strigă la predicator și nu-l lasă în pace. Strigătul săracilor și al celor excluși trezește și face să se înțeleagă compasiunea pe care Isus o simțea față de oameni (cf. Mt 15,32).

Privind în jurul nostru, vedem că bărbatul și femeia de astăzi sunt însetați de Dumnezeu. Sunt carnea vie a lui Cristos care strigă: "mi-e sete" de un cuvânt autentic și eliberator, de un gest fratern și de duioșie. Acest strigăt ne interpelează și trebuie să constituie scheletul misiunii și să dea viață structurilor și programelor pastorale. Gândiți-vă la asta când reflectați asupra necesității de a ajusta organigrama Ordinului, pentru a discerne răspunsul care trebuie dat la acest strigăt al lui Dumnezeu. Cu cât vom merge mai mult să săturăm setea aproapelui, cu atât vom fi predicatori ai adevărului, ai acelui adevăr vestit cu iubire și milostivire, despre care vorbește sfânta Ecaterina de Siena (cf. Cartea Învățăturii Divine, 35). În întâlnirea cu carnea vie a lui Cristos suntem evanghelizați și regăsim pasiunea de a fi predicatori și martori ai iubirii sale; și ne eliberăm de ispita periculoasă a gnosticismului, astăzi așa de actuală.

Iubiți frați și surori, cu inimă recunoscătoare pentru bunurile primite de la Domnul pentru Ordinul vostru și pentru Biserică, vă încurajez să urmați cu bucurie carisma inspirată de sfântul Dominic și care a fost trăită cu nuanțe diferite de atâția sfinți și sfinte din familia dominicană. Exemplul său este stimulent de a înfrunta viitorul cu speranță, știind că Dumnezeu reînnoiește mereu toate... și nu ia. Fie ca Mama noastră, Fecioara Rozariului, să mijlocească pentru voi și să vă ocrotească, pentru ca să fiți predicatori și martori curajoși ai iubirii lui Dumnezeu. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat