Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa l-a primit pe Mark Zuckerberg de la Facebook

De Iacopo Scaramuzzi

Papa Francisc l-a primit pe Mark Zuckerberg, fondator, președinte și administrator delegat al Facebook.

"Sfântul Părinte - a anunțat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke - l-a primit astăzi (29 august 2016) pe Mark Zuckerberg, fondator și CEO al Facebook, care era însoțit de soția Priscilla Chan. Au vorbit despre modul de a folosi tehnologiile de comunicare pentru a alina sărăcia, a încuraja o cultură a întâlnirii și a face să ajungă un mesaj de speranță, în special la persoanele mai năpăstuite".

Conducătorul cunoscutului social network, în vârstă de 32 de ani, aflat în Italia pentru a participa la căsătoria numărului unu de la Spotify, Daniel Ek, ieri pe lacul Como, și astăzi la Roma pentru o întâlnire la universitatea Luiss și în întâlnire cu premierul Matteo Renzi la Palatul Chigi, a urat bun-venit pontifului, în urmă cu cinci luni, când papa tocmai deschisese un account pe Instagram: "Bun venit în Instagram, papa Francisc!", a scris el pe Facebook. "Nu contează ce credință se practică, putem fi cu toții inspirați de umilința și de compasiunea papei Francisc. Abia aștept să-l urmăresc pe papa - și să-l văd continuând să împărtășească mesajul său de milostivire, egalitate și dreptate cu lumea".

Jorge Mario Bergoglio nu este personal un utilizator împătimit al computerului ("Sunt un dezastru... ce rușine!", a destăinuit el. "Soy un tronco... Que verguenza!"). Papa nu este prezent pe Facebook. Totuși, în afară de Instagram, cele nouă account-uri Twitter în tot atâtea limbi au depășit recent 30 de milioane de follower. Papa a folosit de mai multe ori și platforma digitală de la Google, Hangouts, pentru a chatt-a în direct cu studenți din toată lumea în cadrul proiectului educativ promovat de fundația Scholas Occurentes.

La 15 ianuarie, papa Francisc a primit în audiență, în formă strict privată, pe Eric Schmidt, executive chairman și fost ceo de la Google, însoțit de Jared Cohen, conducător de la Google Ideas. După câteva zile, la 22 ianuarie, Francisc l-a primit în audiență pe Timothy (Tim) Cook, administrator delegat de la Apple. În noiembrie 2014, papa a salutat-o, după o audiență generală, Melinda Gates, soția inventatorului lui Microsoft Bill Gates și animator împreună cu el al fundației lor filantropice. Și Zuckerberg este angajat în activități educative și filantropice.

În recenta constituție apostolică Vultum Dei quaerere (Căutarea feței lui Dumnezeu) despre viața contemplativă feminină papa le invită pe surori, îndeosebi pe călugărițele de claustrare, la un "discernământ prudent" în folosirea web-ului: "În societatea noastră - a scris papa Francisc -, cultura digitală influențează în mod decisiv în formarea gândirii și în modul de raportare cu lumea și, îndeosebi, cu persoanele. Acest climat cultural nu lasă imune comunitățile contemplative. Desigur aceste mijloace pot să fie instrumente utile pentru formare și comunicare, dar vă îndemn la un discernământ prudent pentru ca să fie în slujba formării la viața contemplativă și a comunicărilor necesare, și nu ocazie de disipare sau de evadare din viața fraternă în comunitate, nici daună pentru vocația voastră, nici piedică pentru viața voastră în întregime dedicată contemplației".

Ideea pe care o are papa despre social network, mai în general, conjugă discernământul atent cu o concepție pozitivă: "Și e-mail, sms, rețelele sociale, chat pot să fie forme de comunicare pe deplin umane", a scris în ultimul mesaj pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor, la 24 ianuarie: "Nu tehnologia determină dacă este sau nu comunicarea autentică, ci inima omului și capacitatea sa de a folosi bine mijloacele pe care le are la dispoziție. Rețelele sociale sunt capabile să favorizeze relațiile și să promoveze binele societății, dar pot și să conducă la o ulterioară polarizare și diviziune între persoane și grupuri. Mediul digital este o piață, un loc de întâlnire, unde se poate mângâia sau răni, să se aibă o discuție profitabilă sau un linșaj moral. Mă rog ca Anul Jubiliar trăit în milostivire «să ne facă mai deschiși la dialog pentru a ne cunoaște și a ne înțelege mai bine; să elimine orice formă de închidere și de dispreț și să elimine orice formă de violență și de discriminare». Și în rețea se construiește o adevărată cetățenie. Accesul la rețelele digitale comportă o responsabilitate față de celălalt, pe care nu-l vedem dar este real, are demnitatea sa care trebuie respectată. Rețeaua poate să fie bine folosită pentru a face să crească o societate sănătoasă și deschisă la împărtășire". În mesajul scris pentru aceeași ocazie în 2014, papa a scris: "Internetul poate să ofere posibilități mai mari de întâlnire și de solidaritate între toți, și acesta este un lucru bun, este un dar al lui Dumnezeu".

(După Vatican Insider, 29 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat