Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Venceslao Padilla: "Cu primul preot din Mongolia, Dumnezeu vizitează poporul său"

De Paolo Affatato

Primul preot mongol care a fost hirotonit duminică, 28 august 2016, la Ulan Bator este "o binecuvântare specială a lui Dumnezeu care vizitează poporul său. Este un dar pentru mica Biserică din Mongolia, dar și pentru Biserica universală și pentru toată țara, care nu este creștină". Ajungând la el Vatican Insider, nu-și ascunde bucuria Venceslao Padilla, misionar filipinez în Mongolia și prefect apostolic în țară unde cu numai 24 de ani în urmă sămânța evangheliei a fost din nou plantată, după întunericul puterii comuniste care stinsese orice experiență religioasă.

Pregătirile pentru celebrarea liturgică au mers înainte cu mare entuziasm: "Este un pas istoric, care va rămâne în anale pentru Biserica noastră. Este un moment important, de puternică valență simbolică și incidență concretă, care reprezintă un stimulent pentru opera misionară. Am spus în omilia de la Liturghie: este o «vizită», un cadou pe care Dumnezeu îl oferă întregii națiuni".

La Liturghie au fost invitate autoritățile civile, primarul și guvernatorul "și erau și mulți necreștini, atâția oameni care lucrează cu noi sau aproape de noi și nu sunt botezați", șoptește Padilla. În afară de 1.500 de credincioși prezenți, sunt 100 de preoți din Coreea (care are o legătură misionară specială cu Mongolia, cu cinci preoți "fidei donum") și trei episcopi, între care nunțiul apostolic care a adus un mesaj al papei Francisc. Ritualul, prezidat de prefectul apostolic Padilla, a fost celebrat în limba mongolă, cu un serviciu de traducere: semn al unei Biserici care se cufundă in toto în viața imensei națiuni centroasiatice.

Biserica Catolică are astăzi în Mongolia 1.300 de botezați și 70 de misionari călugări și călugărițe (circa 20 de bărbați și 50 de surori) din 21 de țări și 12 congregații: "Este cu adevărat fața Bisericii universale care contribuie la edificarea împărăției lui Dumnezeu în Mongolia", explică Padilla. "Misionarii străini, un mozaic de rase, culori, limbi, nu au restricții", deși guvernul pune o condiție: "Pentru fiecare străin care intră în țară, chiar dacă e preot sau soră, trebuie să se creeze locuri de muncă pentru persoane locale". Statul aplică o concepție mai degrabă funcțională și utilitaristă despre opera misionară. Dar merge așa. Viața de credință merge înainte în comunitățile locale răspândite în stepele care au fost patria lui Ginghis Han: "Avem șase parohii și alte cinci stațiuni misionare fără un preot rezident", dar unde botezații trăiesc o prețioasă experiență de credință.

În vasta țară cu mai puțin de trei milioane de locuitori a fost publicată prima Biblie în limba locală și botezurile continuă cu regularitate. Setea de spiritualitate lăsată ca moștenire de ateismul din epoca sovietică încă este de umplut: "Oamenii continuă să aibă o dorință implicită de Dumnezeu, încep să fie curioși de viață celor care cred. Apoi, celui care cere informații îi spunem «Veniți și veți vedea». Și cei care doresc să devină creștini încep un drum de catecumenat de doi ani", povestește Padilla.

Episcopul indică în mod clar un drum: "Predicăm cu acțiunea, vestim Evanghelia cu viața și cu exemplu, așa cum spunea Francisc de Assisi. Biserica din Mongolia a demarat peste 30 de institute, centre și inițiative în domeniul social sau caritativ. Ne văd prezenți în periferiile orașelor, alături de cei marginalizați, de cei năpăstuiți și de cei suferinzi".

Au înflorit în ultimii douăzeci de ani opere sociale, educative, caritative și umanitare, cum ar fi două centre pentru copiii străzii, case pentru bătrâni și centre pentru tineri, grădinițe și școli primare, chiar și două ferme agricole care promovează programe de dezvoltare a comunităților rurale, în timp ce națiunea se confruntă cu probleme precum alcoolismul răspândit, violența din familie, servicii sociale precare și sărăcie extremă.

Pe acest drum, roadele prezenței primului preot autohton nu vor întârzia să se vadă: "Deja mulți tineri se implică în operele noastre: tinerii au participat mereu la Zilele Mondiale ale Tineretului. Suntem siguri că opera părintelui Joseph va ajuta toată comunitatea", conclude prefectul apostolic.

Jospeh Enkh a fost hirotonit diacon la 11 decembrie 2014 la Daejeon (în Coreea de Sud), unde a primit formarea sa inițială, și s-a întors în Mongolia în ianuarie 2016, desfășurând slujire pastorală în diferite parohii. În seara zilei de 29 august celebrează prima sa liturghie în aceeași catedrală "Sfinții Petru și Paul" la Ulan Bator. Apoi din nou să vestească evanghelia în stepe, unde trăiește cea mai tânără comunitate catolică din lume.

(După Vatican Insider, 28 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat