Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (28 august 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Episodul din Evanghelia de astăzi ni-l arată pe Isus în casa unuia dintre conducătorii fariseilor, observând cum cei invitați la prânz se străduiesc să aleagă primele locuri. Este o scenă pe care am văzut-o de atâtea ori: a căuta locul cel mai bun chiar și "dând din coate". Văzând această scenă, el relatează două scurte parabole cu care oferă două indicații: una se referă la loc, cealaltă se referă la răsplată.

Prima asemănare este situată într-un ospăț de nuntă. Isus spune: "Când ești invitat de cineva la nuntă, nu ocupa primul loc, pentru că ar putea fi chemat cineva mai de seamă decât tine și, venind cel care te-a chemat și pe tine și pe el, îți va spune: «Dă locul acestuia!»... Dimpotrivă, când ești chemat, mergi și așază-te pe ultimul loc" (Lc 14,8-9). Cu această recomandare, Isus nu vrea să dea norme de comportament social, ci o lecție despre valoarea umilinței. Istoria învață că orgoliul, arivismul, vanitatea, ostentația sunt cauza multor rele. Și Isus ne face să înțelegem necesitatea de a alege ultimul loc, adică de a căuta micimea și ascunderea: umilința. Când ne punem în fața lui Dumnezeu în această dimensiune de umilință, atunci Dumnezeu ne înalță, se apleacă spre noi pentru a ne ridica spre El; "Căci oricine se înalță pe sine va fi umilit, iar cel care se umilește va fi înălțat" (v. 11).

Cuvintele lui Isus subliniază atitudini complet diferite și opuse: atitudinea celui care își alege propriul loc și atitudinea celui care îl lasă pe Dumnezeu să i-l încredințeze și așteaptă de la El răsplata. Să nu uităm asta: Dumnezeu plătește mult mai mult decât oamenii! El ne dă un loc mult mai frumos decât acela pe care ni-l dau oamenii! Locul pe care ni-l dă Dumnezeu este aproape de inima și răsplata sa este viața veșnică: "vei fi fericit - spune Isus - vei fi răsplătit la învierea celor drepți!" (v. 14).

Este ceea ce e descris în a doua parabolă, în care Isus indică atitudinea de dezinteres care trebuie să caracterizeze ospitalitatea și spune așa: "Dimpotrivă, când dai o masă, invită-i pe cei săraci, infirmi, șchiopi, orbi și vei fi fericit, pentru că ei nu au cu ce să te răsplătească" (v. 13-14). E vorba de a alege gratuitatea în locul calculului oportunist care încearcă să obțină o răsplată, care caută interesul și care caută să se îmbogățească și mai mult. De fapt, cei săraci, cei simpli, cei care nu contează, nu vor putea niciodată să răsplătească o invitație la masă. Astfel Isus demonstrează preferința sa față de cei săraci și cei excluși, care sunt privilegiații Împărăției lui Dumnezeu, și lansează mesajul fundamental al Evangheliei care este acela de a-l sluji pe aproapele din iubire față de Dumnezeu. Astăzi, Isus se face glas al celui care nu are glas și adresează fiecăruia dintre noi un apel din inimă de a ne deschide inima și de a ne însuși suferințele și neliniștile săracilor, ale celor înfometați, ale celor marginalizați, ale refugiaților, ale celor înfrânți de viață, ale celor care sunt rebutați de societate și de prepotența celor mai puternici. Și acești rebutați reprezintă în realitate cea mai mare majoritate a populației.

În acest moment, mă gândesc cu recunoștință la mesele unde atâția voluntari oferă slujirea lor, dând de mâncare persoanelor singure, necăjite, fără loc de muncă sau fără locuință fixă. Aceste mese și alte fapte de milostenie - cum ar fi vizitarea celor bolnavi, a celor închiși... - sunt săli de antrenament ale carității care răspândesc cultura gratuității, pentru că aceia care lucrează acolo sunt mișcați de iubirea lui Dumnezeu și luminați de înțelepciunea Evangheliei. Astfel slujirea față de frați devine mărturie de iubire, care face credibilă și vizibilă iubirea lui Cristos.

Să cerem Fecioarei Maria să ne conducă în fiecare zi pe calea umilinței, ea care a fost umilă toată viața, și să ne facă să fim capabili de gesturi gratuite de primire și de solidaritate față de cei marginalizați, pentru a deveni vrednici de răsplata divină.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Doresc să reînnoiesc apropierea mea spirituală de locuitorii din Lazio, din Marche și din Umbria, loviți dur de cutremur în aceste zile. Mă gândesc îndeosebi la oamenii din Amatrice, Accumoli, Arquata și Pescara del Tronto, Norcia. Încă o dată le spun acelor dragi populații că Biserica împărtășește suferința lor și preocupările lor. Să ne rugăm pentru cei răposați și pentru supraviețuitori. Grija cu care autoritățile, forțele de ordine, protecția civilă și voluntarii acționează, demonstrează cât este de importantă solidaritatea pentru a depăși încercări așa de dureroase. Iubiți frați și surori, imediat ce va posibil sper să vin și eu să vă întâlnesc, pentru a vă duce personal mângâierea credinței, îmbrățișarea de tată și frate și sprijinul speranței creștine. Să ne rugăm pentru acești frați și surori toți împreună:

Bucură-te Marie...

Ieri la Santiago del Estero, în Argentina, a fost proclamată fericită sora Maria Antonia de San José; poporul o numește Mama Antula. Mărturia sa creștină exemplară, în special apostolatul său în promovarea exercițiilor spirituale, să poată trezi dorința de a adera tot mai mult la Cristos și la Evanghelie.

Joia viitoare, 1 septembrie, vom celebra Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, împreună cu frații ortodocși și cu alte Biserici: va fi o ocazie pentru a întări angajarea comună în salvgardarea vieții, respectând mediul și natura.

Salut acum toți pelerinii care provin din Italia și din diferite țări, îndeosebi ministranții din Kleinraming (Austria); los Marinos de la Nave Escuela "Fragata Libertad" - am spus în spaniolă pentru că țara atrage!; pe credincioșii din Gonzaga, Spirano, Brembo, Cordenons și Daverio; pe tinerii din Venaria, Val Liona, Angarano, Moncalieri și Tombelle.

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog să nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat