Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Luciani și Francisc, calea milostivirii

De Andrea Tornielli

În după-amiaza zilei de 26 august 1978, cardinalul patriarh de Veneția Albino Luciani era ales papă după un conclav fulger. După treizeci și opt de ani cardinalul secretar de stat Pietro Parolin inaugurează Muzeul Papa Luciani la Canale d'Agordo, dăruind ochelarii pe care Ioan Paul I îi purta în momentul morții, pe care sora Vincenza, călugărița care se îngrijea de pontiful din Veneto, i-a dăruit fostului secretar al lui Luciani la Vittorio Veneto, părintele Francesco Taffarel și au fost încredințați de acesta din urmă postulaturii cauzei de beatificare.

Pentru a înțelege actualitatea magisteriului papei Luciani, în acest Jubileu al Milostivirii, poate merita să recitim paginile pe care Francisc le dedică predecesorului său în cartea "Numele lui Dumnezeu este milostivire", citându-l de mai multe ori. Prima cu referință la milostivirea în confesional, cu privire la figura sfântului Leopold Mandic.

"Am citit o omilie a cardinalului de atunci Albino Luciani despre părintele Leopold Mandic, abia proclamat fericit de Paul al VI-lea - afirmă papa Bergoglio -. Descrisese ceva care se apropie mult de ceea ce tocmai am relatat: «Iată, păcătoși suntem toți - spunea Luciani în acea ocazie - știa foarte bine acest lucru părintele Leopold. Trebuie luat act despre această realitate tristă a noastră. Nimeni nu poate evita îndelung lipsurile mici sau mari. 'Însă', cum spunea sfântul Francisc de Sales, 'dacă tu ai măgărușul și pe drum cade pe pavaj, ce trebuie să faci? Nicidecum nu mergi acolo cu bastonul pentru a-i rupe coastele, sărmanul, este deja destul de rablagit. E nevoie ca tu să-l iei de căpăstru și să-i spui: Hai, să pornim din nou la drum. Acum pornim din nou la drum, vei fi mai atent altă dată'. Acesta este sistemul și părintele Leopold a aplicat pe deplin acest sistem. Un preot, prieten al meu, care mergea să se spovedească la el, a spus: Părinte, dumneavoastră sunteți prea larg. Eu mă spovedesc cu plăcere la dumneavoastră, dar mi se pare că sunteți prea larg. Și părintele Leopold: Dar cine a fost larg, fiul meu? Domnul a fost cel care este larg; doar n-am murit eu pentru păcate, Domnul e cel care a murit pentru păcate. Mai larg de atât cu tâlharul, cu alții cum putea să fie!». Aceasta este omilia cardinalului de atunci Luciani despre Leopold Mandic, apoi proclamat sfânt de Ioan Paul al II-lea".

Un al doilea citat Francisc l-a dedicat în paginile în care vorbește despre faptul că se simte păcătos. "Și ce să spunem despre omilia cu care Albino Luciani începea episcopatul său la Vittorio Veneto, spunând că alegerea căzuse asupra lui pentru că anumite lucruri, în loc să le scrie pe bronz sau pe marmură, Domnul prefera să le scrie pe praf: astfel, dacă scrierea ar fi rămas, ar fi fost clar că meritul era în întregime și numai al lui Dumnezeu. El, episcopul, viitorul papă Ioan Paul I, se definea «praf». Trebuie să spun că atunci când vorbesc despre asta - adăuga Francisc - mă gândesc mereu la ceea ce Petru i-a spus lui Isus în duminica învierii sale, când l-a întâlnit singur. O întâlnire la care face aluzie evanghelistul Luca (24,34). Oare ce i-a spus Simon lui Mesia abia înviat din mormânt? Poate i-a spus că se simțea un păcătos? Poate s-a gândit la tăgăduire, la ceea ce s-a întâmplat cu câteva zile înainte, când de trei ori s-a prefăcut că nu-l cunoaște, în curtea casei marelui preot. Poate s-a gândit la plânsul său amar și public. Dacă Petru a făcut asta și dacă Evangheliile ne descriu păcatul său, tăgăduirea sa, și dacă în pofida acestora Isus i-a spus «Paște mielușeii mei» (In 21,16), nu cred că trebuie să ne uimim dacă și succesorii lor se descriu pe ei înșiși ca «păcătoși». Nu este o noutate. Papa este un om care are nevoie de milostivirea lui Dumnezeu".

Papa Francisc a dat un al treilea citat din Luciani comentând parabola fiului risipitor (astăzi numită a tatălui milostiv). "Dumnezeu este un tată grijuliu, atent, gata să primească orice persoană care face un pas sau care are dorința de a face un pas spre casă - a spus Francisc -. El este acolo pentru a scruta orizontul, ne așteaptă, deja ne așteaptă. Niciun păcat uman oricât de grav nu poate prevala asupra milostivirii sau s-o limiteze. Episcop de Vittorio Veneto de câțiva ani, Albino Luciani a ținut exerciții preoților și comentând parabola «fiului risipitor» a spus cu privire la tatăl: «El așteaptă. Mereu. Și niciodată nu este prea târziu. Așa este, așa este făcut... este Tată. Un tată care așteaptă la poartă. Care ne observă când încă suntem departe, și se înduioșează, și alergând vine ca să se arunce la gâtul nostru și să ne sărute cu duioșie... Atunci păcatul nostru devine aproape o bijuterie pe care i-o putem dărui pentru a-i face mângâierea de a ierta... Suntem domni, când dăruim bijuterii, și nu este înfrângere, ci victorie bucuroasă de a-l lăsa pe Dumnezeu să învingă!»".

În sfârșit, Francisc a amintit a patra și a cincea oare cuvintele predecesorului. "Când unul se simte un pic mai sigur, începe să ia în stăpânire facultăți care nu sunt ale sale, ci ale Domnului. Uimirea începe să se degradeze și acest lucru este la baza clericalismului sau a atitudinii celor care se simt curați. Adeziunea formală la reguli, la schemele noastre mentale - a spus papa Bergoglio - prevalează. Uimirea se degradează, credem că putem reuși singuri, că suntem noi protagoniștii. Și dacă unul este un slujitor al lui Dumnezeu, ajunge să se creadă separat de popor, stăpân al doctrinei, titular al unei puteri, închis la surprizele lui Dumnezeu. «Degradarea uimirii» este o expresie care mie îmi spune mult. Uneori m-am surprins gândind că unor persoane așa de rigide le-ar face bine o alunecare, pentru că astfel, recunoscându-se păcătoși, l-ar întâlni pe Isus. Îmi revin în minte cuvintele slujitorului lui Dumnezeu Ioan Paul I, care în timpul unei audiențe de miercuri a spus: «Domnul iubește mult umilința încât, uneori, permite păcate grave». Și după câteva zile, într-o altă ocazie, același papa Luciani a amintit că sfântul Francisc de Sales vorbea despre «dragele noastre imperfecțiuni»: «Dumnezeu detestă lipsurile, pentru că sunt lipsuri. Însă, pe de altă parte, într-un anumit sens, iubește lipsurile deoarece îi dau ocazie lui să arate milostivirea sa și nouă să rămânem umili și să înțelegem și să compătimim lipsurile aproapelui»".

(După Vatican Insider, 26 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat