Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În omilia arhiepiscopului de Rouen la înmormântarea părintelui Jacques Hamel

Încredere în om până la ultima respirație

Mii - creștini, evrei și musulmani - au luat parte ieri la înmormântarea părintelui Jacques Hamel, preotul ucis în mod barbar la 85 de ani în parohia sa din Saint Étienne-du-Rouvray de doi jihadiști.

Așa cum s-a întâmplat duminica trecută, când mii de credincioși musulmani au mers în biserici și au fost prezenți la celebrarea Liturghiei în semn de solidaritate cu creștinii, și în catedrala orașului francez participarea credincioșilor de diferite religii a făcut celebrarea înmormântării un moment simbolic puternic. Un pas semnificativ și simțit în drumul care va trebui să ducă în mod necesar la respectarea reciprocă în pace. "El v-ar fi iubit așa, pe toți uniți, pe toți împreună, fără excluderi", a spus arhiepiscopul de Rouen, Dominique Lebrun - care a celebrat înmormântarea - adresându-se mulțimii, pe care a definit-o "familia lui Jacques".

Preotul Jacques Hamel, a spus el în omilie "nu mai trebuie să se teamă de Dumnezeu. El se prezintă cu faptele sale drepte. Desigur, nu suntem noi judecătorii fratelui nostru. Dar atâtea mărturii nu pot să înșele". Astăzi, s-a întrebat prelatul, "lumea mai poate să aștepte ca lanțul iubirii să înlocuiască pe cel al urii? Va fi nevoie de alte morți pentru a ne converti la iubire și la dreptatea care construiește iubirea? Dreptatea și iubirea între persoane și popoare, din orice parte a Mediteranei ar fi ei. Prea multe morți în Orientul Mijlociu, prea multe morți în Africa, prea multe morți în America. Prea multe morți violente. Ajunge!"

"Răul - a continuat arhiepiscopul - este un mister. Ajunge la culmile ororii care ne conduc în afara umanității. Oare nu este ceea ce ai voit să ne spui, Jacques, cu ultimele tale cuvinte? Căzut la pământ după primele lovituri de cuțit, ai încercat să-i respingi pe agresorii tăi cu picioarele, spunând: «Pleacă, satană». Ai repetat asta: «Pleacă, satană». În acel moment ai exprimat astfel credința ta în omul creat bun, pe care diavolul îl înșfacă. «Isus i-a vindecat pe toți cei care erau sub puterea diavolului», spune Evanghelia. Nu e vorba de a-i scuza pe asasini, pe cei care fac legăminte cu demonul, e vorba de a afirma cu Isus că toți bărbații, toate femeile, toate persoanele umane pot să-și schimbe inima cu harul său".

Apoi prelatul s-a adresat celui care alege în mod deliberat calea urii: "Voi, pe care violența diabolică vă chinuiește, voi, pe care nebunia ucigașă vă determină să ucideți, lăsați inima voastră, pe care Dumnezeu a creat-o pentru iubire, să învingă; să ne amintim de mamele noastre care ne-au dat viața; rugați-l pe Dumnezeu pentru ca să vă elibereze de captivitatea diavolului. Noi ne rugăm pentru voi, noi îl rugăm pe Isus, care «a vindecat pe cei care erau sub puterea celui rău»". Apoi arhiepiscopul a cerut credincioșilor să aducă omagiu părintelui Jacques Hamel vizitând bisericile la 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, și aprinzând o lumânare în semn de pace și de refuzare a violenței.

"Uniți pentru ca să nu se mai întâmple", a subliniat el, înainte de a da cuvântul rudelor preotului ucis. În biserică era prezent ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, în timp ce în piață era multă lume obișnuită, în pofida ploii puternice care s-a abătut asupra orașului francez. Întreaga zonă a catedralei a fost protejată de un imens dispozitiv al forțelor de poliție. Măsură care a fost necesar de teamă ca această celebrare să poată constitui o altă ocazie pentru acte teroriste.

(După L'Osservatore Romano, 4 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat