Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Am suferit pentru Biserica lui Cristos". Viața Părintelui Ion Parțac (1927-1996) prezentată la Răchiteni și Cacica

Se împlinesc 20 de ani de când pr. Ion Parțac a trecut la Domnul. Cu această ocazie, pr. dr. Fabian Doboș și dr. Dănuț Doboș au publicat cartea "Am suferit pentru Biserica lui Cristos". Viața Părintelui Ion Parțac (1927-1996), apărută recent la Editura "Sapientia".

Motivul pentru care cei doi cercetători s-au aplecat asupra vieții pr. Ion Parțac este precizat în introducerea cărții: "Preotul mărturisitor Ion Parțac este unul dintre zecile de preoți catolici din Dieceza de Iași care în anii grei ai persecuției comuniste au dat mărturie despre credința în Cristos și fidelitatea față de Biserica sa... Preotul Ion Parțac rămâne un simbol al zecilor de preoți care, asemenea lui, au suferit pentru Cristos și în anii grei ai persecuției au ales să rămână liberi în tabăra rezistenței anticomuniste, prin credință, refuzând orice compromis cu puterea, atât înaintea arestării, cât și după eliberare. Aceștia au ales, așadar, statutul de «paria» ai societății comuniste, respingând alternativa pactizării cu dușmanii Bisericii".

Cartea va fi prezentată la Răchiteni, comunitatea catolică unde pr. Ion Parțac s-a născut și a primit chemarea la Preoție, duminică, 4 septembrie 2016, la ora 19 (după sfânta Liturghie de la ora 18). O nouă prezentare a cărții va avea loc joi, 8 septembrie 2016, la ora 12 (după sfânta Liturghie de la ora 10,30), la Cacica, locul de unde pr. Ion Parțac a trecut la cele veșnice.

Acest eveniment cultural și comemorativ este organizat de Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al. I. Cuza", în colaborare cu Departamentul de Cercetare Istorică a Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Vor interveni: Pr. Marian Fechetă, parohul comunități catolice din Răchiteni, respectiv pr. Daniel Anton Lucaci, parohul comunități catolice din Cacica, pr. dr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolice din Iași, pr. Alois Moraru, Departamentul de Cercetare Istorică, pr. Iosif Răchiteanu, din partea familiei, dr. Dănuț Doboș, din partea autorilor, sr. Lucia Vîrgă, Congregația "Surorile Providenței".

Pr. dr. Ștefan Lupu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat