Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Comastri: "Prietena mea, maica Tereza de Calcutta"

De Cristina Uguccioni

Duminică, 4 septembrie 2016, la Roma, va fi canonizată maica Tereza, fondatoare a Congregației "Misionarele Carității", născută la Skopje, în Albania, la 27 august 1910 și decedată la Calcutta, în India, la 5 septembrie 1997.

Viața sa relatează despre o dedicare activă, răbdătoare și tenace pentru cei săraci: bărbați, femei, copii care au fost îngrijiți, ocrotiți, salvați din mizerie, din singurătate, din înjosiri, din umiliri și redați unei vieți bune, în numele lui Isus. Maica Tereza știa că în multele forme ale păzirii, îngrijirii, dedicării credibile se aprinde ceva imens care transmite căldura prezenței lui Dumnezeu. Știa că lucrurile iubirii corectează lumea, o îmbunătățesc, o înfrumusețează făcând-o o casă în care este frumos pentru toți să locuiască.

În iminența canonizării am adresat câteva întrebări cardinalului Angelo Comastri, vicar general al Sanctității Sale pentru cetatea Vaticanului și arhipreot al bazilicii "Sfântul Petru", care a fost legat de maica Tereza de mare prietenie și care a publicat recent volumul "Am cunoscut o sfântă" (Ho conosciuto una santa, Edizioni San Paolo).

Eminență, ce amintire personală mai îndrăgită despre maica Tereza păstrați?

"Amintirea cea mai îndrăgită și mai emoționantă este ultima întâlnire: era 22 mai 1997. Mama mea murise cu câteva zile înainte, la 5 mai, și eu i-am destăinuit maicii durerea mea. Ea mi-a luat mâinile și, aproape pentru a-mi transmite pacea sa, a spus: «Mama ta acum este mereu aproape de tine, pentru că paradisul nu îndepărtează ci apropie. Și eu voi merge în curând în paradis și voi fi aproape de tine mereu împreună cu mama ta». Aceste cuvinte sunt pentru mine ca o îmbrățișare puternică ce mă face să trec peste orice dificultate".

Ce spațiu și ce semnificație avea rugăciunea pentru maica Tereza?

"Providența a voit ca maica Tereza să ajungă să vorbească la Adunarea Generală a ONU. Secretarul general Javier Pérez de Cuéllar a voit s-o invite la un act public care a avut loc la 26 octombrie 1985. El a prezentat-o pe maica Tereza tuturor participanților la ceremonie cu aceste cuvinte: «Ne aflăm într-o aulă de discursuri. În cursul anilor au trecut pe acest podium oamenii considerați cei mai puternici. Astăzi ne este oferită oportunitatea de a spune bun-venit femeii realmente cea mai puternică de pe pământ. Nu cred că este nevoie s-o prezint, pentru că ea nu are nevoie de cuvinte. Maica Tereza cere fapte. Sunt convins că lucrul cel mai bun care se poate face este să-i aducem omagiu și să-i spunem că ea este mult mai importantă decât mine și decât noi toți. Ea este Națiunile Unite! Ea este pacea lumii!».

Maica Tereza, în fața acestor cuvinte răsunătoare, s-a făcut și mai mică, însă credința ei era mare și curajul ei era la fel de mare. A arătat nelipsita coroniță a Rozariului și a spus: «Eu sunt numai o sărmană soră care se roagă. Rugându-mă, Isus îmi pune în inimă iubirea sa și eu merg ca s-o dăruiesc tuturor săracilor pe care-i întâlnesc pe drumul meu».

A făcut un moment de tăcere, apoi a adăugat: «Rugați-vă și voi! Rugați-vă și vă veți da seama de săracii pe care-i aveți lângă voi. Poate chiar în galeria locuinței voastre. Poate și în casele voastre este cineva care așteaptă iubirea voastră. Rugați-vă și ochii se vor deschide și inima se va umple de iubire». Rugăciunea era fundamentul vieții maicii Tereza".

În noaptea de 10 septembrie 1946 maica Tereza, în timp ce era în tren, a simțit "chemarea de a renunța la toate și a-l urma pe Isus în cartierele foarte sărace pentru a-l sluji printre cei mai săraci dintre săraci". În cursul deceniilor următoare, împreună cu Misionarele Carității, a deschis zeci de case în toată lumea: care erau pentru ea cele mai grave forme de sărăcie din societățile occidentale bogate?

"Maica Tereza afirma adesea că egoismul este cea mai mare nenorocire a unei persoane. Și adăuga: «Provoc pe oricine: nu veți putea găsi vreodată un egoist fericit». În societățile bunăstării egoismul este foarte răspândit și pentru acest motiv, din păcate, sunt răspândite nemulțumirea, neliniștea, violența. Rădăcina egoismului, precum și a tuturor relelor care ne chinuiesc, este lipsa rugăciunii. Dedicarea pentru cei săraci, întemeiată pe rugăciune, este singurul medicament pentru a învinge egoismul și a găsi bucuria".

Cum ar răspunde maica Tereza celui care ar fi tentat să se descurajeze până acolo încât să creadă că nu folosește la nimic a dedica în mod generos propriile calități mai bune pentru alții deoarece oricum lumea nu se schimbă?

"Îmi amintesc că în 1979, întorcându-se de la Oslo după ce a primit Premiul Nobel pentru Pace, maica Tereza a făcut o oprire la Roma. Mulți jurnaliști s-au îngrămădit în curtea externă a locuinței sărace a Misionarelor Carității, pe muntele Celio. Maica Tereza n-a fugit de jurnaliști, i-a primit ca fii punând în mâna fiecăruia o mică medalie a Neprihănitei. Unul dintre ei i-a spus: «Maică, dumneavoastră aveți șaptezeci de ani! Când veți muri lumea va fi ca înainte. Ce s-a schimbat după atâta trudă? Maica Tereza, odihniți-vă! Nu merită să faceți atâta trudă». Ea a zâmbit și a răspuns: «Vedeți, eu nu m-am gândit niciodată că pot să schimb lumea! Am încercat numai să fiu o picătură de apă curată în care să se poată reflecta iubirea lui Dumnezeu. Vi se pare puțin?». Jurnalistul n-a reușit să răspundă, în timp ce în jurul maicii a coborât tăcerea. Maica Tereza a reluat cuvântul și, adresându-se jurnalistului, a afirmat: «Încercați și dumneavoastră să fiți o picătură de apă curată și astfel vom fi doi. Sunteți căsătorit?». «Da, maică». «Spuneți asta și soției dumneavoastră și astfel vom fi trei. Aveți copii?». «Trei copii, maică». «Spuneți asta și copiilor dumneavoastră și astfel vom fi șase».

Maica Tereza a spus clar că fiecare dintre noi are în mână un mic, dar indispensabil capital de iubire; acest capital personal de iubire trebuie să ne preocupăm să-l investim. Așadar să încercăm să umplem singura valiză pe care o vom duce cu noi dincolo de moarte: valiza carității. Maica Tereza nu înceta să repete: «Umpleți-o, cât mai aveți timp. Tot restul este fum care se risipește rapid»".

Care era pentru maica Tereza rolul bărbatului și al femeii în planul lui Dumnezeu? Și care considerați că a fost contribuția cea mai semnificativă oferită de ea reflecției despre femeie?

"Aș vrea să amintesc un episod: în 1995 s-a desfășurat la Pechin a patra conferință convocată de ONU despre condiția femeii. Au luat parte, împreună cu țările membre ale Uniunii Europene, alte 174 de țări. Obiectivul întâlnirii era acela de a reafirma egalitatea dintre bărbat și femeie. Sfântul Scaun, pentru a expune punctul său de vedere, a recurs la maica Tereza.

Teama că propriile reflecții n-ar coincide cu cele ale majorității n-a reținut-o pe mica soră să exprime cu umil curaj gândirea sa. Ei nu-i era frică să spună adevărul: conformismul îi era total necunoscut. Mesajul a fost următorul: «Sper ca această conferință să poată ajuta pe fiecare dintre noi să recunoască, să aprecieze și să respecte locul special al femeii în planul lui Dumnezeu, în așa fel încât toate femeile să reușească să realizeze acest plan în viața lor. Nu reușesc să înțeleg de ce unii afirmă că femeile și bărbații sunt perfect egali, negând frumoasa diversitate dintre bărbați și femei. Toate darurile lui Dumnezeu sunt bune, dar nu toate sunt egale. Răspund adesea persoanelor care spun că le-ar place să-i slujească pe săraci așa cum îi slujesc eu: 'Ceea ce fac eu nu poți face tu și eu nu pot să fac ceea ce faci tu. Dar împreună putem face ceva frumos pentru Dumnezeu'. Diversitatea dintre bărbați și femei se situează în această linie. Dumnezeu l-a creat pe fiecare dintre noi, fiecare ființă umană, pentru ceva foarte important: pentru a iubi și a fi iubiți. Însă, pentru ce Dumnezeu ne-a creat bărbați și femei? Pentru că iubirea femeii este o imagine a iubirii lui Dumnezeu și iubirea bărbatului este o altă imagine a iubirii lui Dumnezeu. Amândoi au fost creați pentru a iubi, dar fiecare iubește în mod diferit. Femeia și bărbatul se completează reciproc și, împreună, constituie o dovadă a iubirii lui Dumnezeu în mod mai complet de modul în care ar putea s-o facă fiecare separat. Această capacitate specială proprie a femeii se manifestă în manieră mai completă atunci când devine mamă. Maternitatea este darul lui Dumnezeu oferit femeii». Aceste cuvinte limpezi nu au nevoie de comentariu".

Ce învață perseverența tenace a maicii Tereza în rugăciune și în dedicarea pentru cei săraci în anii lungi petrecuți de ea în acea experiență cunoscută ca "noaptea credinței"?

"Consider - este părerea mea umilă - că «noaptea credinței» a fost un dar al lui Dumnezeu pentru a o apăra pe maica Tereza de ispita orgoliului. Explic. Maica Tereza a ajuns la o celebritate probabil superioară chiar celebrității papei: și papa era Ioan Paul al II-lea! Maica Tereza era căutată de toți. A primit Premiul Nobel pentru pace: fapt unic și aproape imposibil pentru o soră catolică. A fost invitată să vorbească la adunarea generală a ONU: și acest fapt este aproape inimaginabil. Și aș putea continua. Pentru ea putea fi ușor să cadă în lațul orgoliului și al autosatisfacției. Însă Dumnezeu a împiedicat asta punând în sufletul maicii Tereza "noaptea credinței", care este o formă de sărăcie radicală, o situație în care se experimentează în mod dureros depărtarea de Dumnezeu și propria puținătate constitutivă. Cum a reacționat maica Tereza? A reacționat intensificând rugăciunea și înmulțind operele de caritate. Rugându-se, lupta împotriva întunericului; și înmulțind caritatea se afla în brațele lui Dumnezeu, care este iubire. Acesta este răspunsul sfinților: ascultarea încrezătoare de voința Domnului".

(După Vatican Insider, 26 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat