Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Priorul de Taizé după zilele de la Cracovia

Curaj și milostivire

"Curajul milostivirii pentru a construi prietenie și fraternitate": cu acest sentiment unii frați din comunitatea ecumenică din Taizé au luat parte la Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) încheiată duminica trecută la Cracovia, în Polonia. Este ceea ce a cerut fratele Alois, prior al comunității, înainte de plecare. "Papa știe - a declarat priorul agenției Ecclesia - că toată această valoare de compasiune care există în tineri și care foarte des nu se găsește în viața zilnică, merge spre ceilalți. Asta este ceea ce vrea".

Priorul comunității ecumenice, în fiecare an țintă a mii de tineri creștini care provin din toată lumea, a subliniat îndeosebi invitația papei Francisc adresată tinerilor prezenți la Cracovia. "Sfântul Părinte - a spus fratele Alois - vrea ca tinerii să meargă cu fruntea sus și să fie conștienți că pot să dea ceva celorlalți".

Conform priorului, alegerea de a pune în centrul ZMT din Cracovia tema milostivirii a fost "fundamentală în acest moment deosebit. Într-o societate care devine tot mai tehnologică - este tot mai multă nevoie de aceste valori umane pentru a evita să trăim într-o lume rece".

În afară de asta, priorul din Taizé s-a oprit asupra tulburării multor tineri în fața tragediilor și violențelor care zbuciumă societatea de astăzi: "Chestiunea de înfruntat este cum pot fi traduse aceste sentimente într-o forță pozitivă și cred că papa Francisc ne poate ajuta în asta".

Cu privire la numeroasele inițiative de solidaritate demarate de comunitatea ecumenică pentru a face față multelor cereri de ajutor, fratele Alois a subliniat că în multe părți ale lumii au "apărut noi probleme - migratoare, ecologice și sociale - care îi provoacă pe credincioșii din diferitele religii și pe cei care nu cred. Se comit acte teribile în numele unor ideologii inumane". Pentru aceasta, "«pelerinajul nostru de încredere» trebuie să continue".

Fratele Alois, prezent la Ziua Mondială a Tineretului, a animat, împreună cu un grup de frați de la Taizé, unele momente de rugăciune în biserica "Sfântul Ștefan", în centrul Cracoviei. În cadrul programului care a caracterizat ZMT, frații din comunitate au animat unele rugăciuni și în orașul Oswiecim, unde se află lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Priorul a reafirmat cât a fost de importantă întâlnirea de la Cracovia: "Noi ne simțim foarte apropiați de acest mod de a-i uni pe tineri, așa cum facem și la Taizé de mai mult timp".

Pentru fratele Alois, Polonia a demonstrat că este o națiune în care "credința desfășoară un rol important în societate. Credința - a încheiat el - a dat identitate poporului polonez și i-a dat forța de a depăși perioade foarte dificile ale istoriei lor".

(După L'Osservatore Romano, 4 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat