Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Preoții trebuie să crească în capacitatea de a discerne"

De Andrea Tornielli

Discernământ este un cuvânt cheie în acele pagini ale exortației apostolice Amoris laetitia care tratează despre primirea și despre însoțirea familiilor rănite și "iregulare". Și tocmai de capacitatea de a discerne au "într-adevăr preoții" astăzi, și în formarea lor. Asta a spus Francisc dialogând cu un grup de 28 de iezuiți polonezi în după-amiaza zilei de 30 iulie la Cracovia. O sinteză a colocviului, care a durat circa patruzeci de minute, transcrisă de directorul de la Civilt? Cattolica, Antonio Spadară, este publicată în următorul număr al revistei.

"Vă cer să lucrați cu seminariștii - a spus papa iezuiților -. Mai ales dați-le ceea ce noi am primit de la Exerciții: înțelepciunea discernământului. Astăzi Biserica are nevoie să crească în capacitatea de discernământ spiritual. Unele planuri de formare sacerdotală riscă să educe în lumina ideilor prea clare și distincte, deci să acționeze cu limite și criterii definite în mod rigid a priori, și care fac abstracție de situațiile concrete: «Trebuie făcută asta, nu trebuie făcută asta...». Și apoi seminariștii, deveniți preoți, se află în dificultate în însoțirea vieții atâtor tineri și adulți. Pentru că mulți întreabă: «Asta se poate sau nu se poate?». Atâta tot. Și mulți oameni ies din confesional dezamăgiți. Nu pentru că preotul este rău, ci pentru că preotul nu are capacitatea de a discerne situațiile, de a însoți în discernământul autentic. Nu a avut formarea necesară".

"Astăzi Biserica - a continuat Francisc - are nevoie să crească în discernământ, în capacitatea de a discerne. Și mai ales preoții au nevoie de asta cu adevărat pentru slujirea lor. Pentru aceasta trebuie învățați seminariștii și preoții în formare: ei în mod obișnuit vor primi destăinuirile conștiinței credincioșilor. Direcțiunea spirituală nu este o carismă numai sacerdotală, ci și laicală, este adevărat. Dar, repet, trebuie învățat acest lucru mai ales preoților, trebuie ajutați în lumina Exercițiilor în dinamica discernământului pastoral, care respectă dreptul, dar știe să meargă mai departe. Aceasta este o misiune importantă pentru societate".

Papa Bergoglio a spus apoi că a rămas deosebit de uimit de un gând al părintelui Hugo Rahner: "El gândea clar și scria clar! Hugo spunea că iezuitul ar trebui să fie un om cu flerul supranaturalului, adică ar trebui să fie înzestrat cu un simț al divinului și al diabolicului cu privire la evenimentele din viața umană și din istorie. Așadar iezuitul trebuie să fie capabil să discearnă fie în terenul lui Dumnezeu fie în terenul diavolului. Pentru aceasta în Exerciții sfântul Ignațiu cere să fie introdus fie la intențiile Stăpânului vieții fie la cele ale dușmanului naturii umane și la înșelăciunile sale".

"Este îndrăzneț, este cu adevărat îndrăzneț - a explicat Francisc - ceea ce a scris, dar tocmai acesta este discernământul! Trebuie formați viitorii preoți nu la idei generale și abstracte, care sunt clare și distincte, ci la acest fin discernământ al spiritelor, pentru ca să poată ajuta cu adevărat persoanele în viața lor concretă. Într-adevăr trebuie înțeles acest lucru: în viața nu totul este negru pe alb sau alb pe negru! Nu! În viața prevalează nuanțele de cenușiu. Așadar trebuie învățat să se discearnă acest cenușiu".

Într-un alt text al dialogului pontiful a vorbit despre întrebările pe care i le-au adresat câțiva tineri de la ZMT cu care a stat la masă în ziua aceea. "Astăzi la prânz mi-au pus câteva întrebări... Chiar m-au întrebat cum mă spovedesc! Ei nu se rușinează. Pun întrebări directe. Șu unui tânăr trebuie răspuns mereu cu adevărul. Astăzi la prânz la un moment dat am ajuns să vorbim despre spovadă. O tânără m-a întrebat: «Dumneavoastră cum vă spovediți?». Și a început să-mi vorbească despre ea. Mi-a spus: «În țara mea au fost scandaluri legate de preoți și noi nu avem curajul să ne spovedim la acel preot care a trăit aceste scandaluri. Nu reușesc». Vedeți: îți spun adevărul, uneori te ceartă...".

"Tinerii vorbesc direct - a continuat Bergoglio cu confrații iezuiți -. Vor adevărul, sau cel puțin un clar «nu știu cum să-ți răspund». Nu trebuie găsite niciodată subterfugii cu tinerii. Tot așa cu rugăciunea. M-au întrebat: «Cum vă rugați dumneavoastră?». Dacă tu răspunzi cu o teorie, rămân dezamăgiți. Tinerii sunt generoși. Însă munca împreună cu ei are nevoie și de răbdare, de atâta răbdare. Unul m-a întrebat astăzi: «Ce trebuie să-i spun unui prieten sau unei prietene care nu crede în Dumnezeu pentru ca să poată deveni credincios?». Iată: se vede că uneori tinerii au nevoie de «rețete». Așadar trebuie să fim gata să corectăm această atitudine de cerere de rețete și de răspunsuri pregătite. Eu am răspuns: «Uite, ultimul lucru pe care trebuie să-l faci este să spui ceva. Începe să faci ceva. Apoi el sau ea îți va cere explicații despre modul în care trăiește și de ce». Iată: trebuie să fim direcți, direcți cu adevărul".

(După Vatican Insider, 25 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat