Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Curaj, nu vă temeți! Scoutul catolic din România la jubileul de 25 de ani!

După ce în acest an, la 25 iunie, s-a sărbătorit la catedrala din Iași în cadru omagial și restrâns înființarea scotului catolic în țara noastră, în perioada 18-21 august 2016, la Adjudeni (lângă Roman), într-un cadru amplu și festiv 710 cercetași catolici, liderii și asistenții lor spirituali i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru sfertul de veac trăit și s-au străduit în Cristos să găsească ancora, speranța și izvorul curajului pentru a intra în alt sfert de veac al cercetășiei catolice.

Sărbătorile dedicate celor 25 de ani ai scoutului catolic din România, după multe și serioase pregătiri s-au inaugurat la 18 august, când cei 710 cercetași au urcat pe bricul Mircea pentru ca la trecerea de la un sfert de veac la altul să învețe de la Barca Bisericii cum se înaintează în larg. La timonă au fost: Cristina Farcaș (responsabil național al scoutului catolic) și Tony Stoian (șeful de centru local Sfânta Tereza București) sprijiniți de echipajul de lideri și voluntari de la departamentele de programe, administrativ, secretariat, imagine, sanitar și altele, cu stive de dosare și treburi.

Întregul eveniment a fost dominat de bucuria recunoștinței și a întâlnirii, a prieteniei și a educației trăite în spiritul cercetășesc. Jocurile dinamice de cunoaștere și de prietenie, atelierele variate și specifice diferitelor ramuri de vârstă (castori, lupișori, temerari, exploratori, seniori, lideri și părinți însoțitori), activitățile distractive, sfintele sacramente și mai ales sfintele liturghii, catehezele și cântecele cercetășești, religioase și populare au fost de fapt mijloace pentru a trăi și a ne bucura de educație și îmbogățire sufletească.

În fiecare zi, la sfânta Liturghie începea un itinerar spiritual bazat pe evanghelie, predică și sacramente, presărat cu experiențele trăite împreună, limpezite de catehezele de după-amiază și finalizate de rugăciunea de seară făcută împreună. Astfel s-a parcurs itinerarul recunoștinței când fiecare a înțeles că Isus este adevărata ancoră și temelie a vieții și și-a propus să vină în ajutor celui timid și ; itinerarul speranței ce vine de la Cristos și ne face să gândim că lumea nu ne-a fost încredințată de părinți ca să o risipim ca fiul risipitor, ci mai bine să o vedem că primită împrumut de la fiii noștri și lor trebuie să o restituim lor mai bună decât am găsit-o pentru că cea dintâi poruncă este să-l iubești pe Dumnezeu și pe toți ceilalți; itinerarul curajului pe care-l învățăm de la Isus, adevăratul Maestru și Învățător, de unde învățăm diferența dintre curaj, tupeu și încăpățânare, pentru a avea curajul să trăim în adevăr și fidelitate, în sinceritate și dăruire, precum și ceea ce explica Robert Baden-Powell - nu te mulțumi să stai în defensivă sau să te scufunzi mai rău, dar mergi și confruntă-te cu obstacolele, hotărât să le depășești și să scoți avantaje pentru tine în orice mod. Pentru că primul veac face loc celui de-al doilea pe Bricul Mircea Isus Cristos sus pe pavilionul Bisericii ne-a îndemnat să ne străduim să intrăm pe poarta cea strâmtă, să trecem prin strâmtorările stâncoase și să mergem în larg. Fiindu-ne alături, Preasfințitul Petru Gherghel a făcut eforturi ca să participe la sărbătoarea noastră, a apreciat cetatea și crucea înconjurată de steaguri și, la sfânta Liturghie, ne-a încurajat să înaintăm în larg urmându-l pe Cristos.

La binecuvântarea finală, sfinții patroni ai cercetașilor în frunte cu sfântul Gheorghe au fost invocați ca să implore de la bunul Dumnezeu pentru toți și pentru fiecare în parte: să ducem un zâmbet celor care nu îl au, să ducem o rază de soare celor în care domnește noaptea, să-l conducem la un izvor de apă pe cel care trăiește în noroci, să luăm o lacrimă pe care să o plantăm pe fața celor care nu au plâns niciodată, să punem curaj în sufletul celui care nu știe să lupte, să descoperim viața și să dăm mărturie celui care nu o înțelege; să avem speranță pentru a trăi în lumina sa; să ducem bunătatea celor care nu știu să dăruiască, să descoperim iubirea și să o facem cunoscută lumii. Cu ajutorul Sfintei Treimi, cercetașii vor progresa nu prin impunerea unei instruiri impuse în mod formal din exterior ci printr-o educație plină de bucurie care va țâșni din interiorul inimii în care nimeni nu poate lucra așa de bine cum lucrează Isus Cristos. Cei care au slujit Cuvântul sunt asistenții spirituali iar programele spirituale cei de la comisia liturgică.

Lista este lungă: multe prietenii, bucurii și surprize extraordinare din partea credincioșilor din Adjudeni generoși, darnici și dispuși la eforturi deosebite care merită toată aprecierea noastră ca și cei de la binefăcătorii de la Renovabis. Câteva mărturii:

- A fost grozav și m-am distrat de minune; a fost o experiență minunată și abia aștept să mai vin (Giulia C., lupișor din CL. Sf. Francisc din Iași).

- Ceea ce mi-a plăcut în acest camp au fost probele, jocurile, activitățile, concertele, catehezele, dormitul în cort, colegii de patrulă, faptul că am făcut poze în costum popular, că am făcut un steag, că am mers prin sat, licitația, jocurile în care a trebuit să scriem legile cercetașului, și cel în care a trebuit să scriem rugăciunea cercetașului... (Teodora B., temerar CL. Sf. Tereza București).

- A fost o experiență minunată, să fim atât de mulți cercetași catolici din toată România și un grup de cercetași francezi, să ne întâlnim la un eveniment atât de important ca sărbătorirea celor 25 de ani de scout cu specific catolic în România. Munca și oboseala de care au avut parte organizatorii ne-au dat nouă ocazia să legăm prietenii, să trăim experiențe noi și frumoase, să ne distrăm împreună, să învățăm și pateu unii dintre noi chiar să ne schimbăm ori să privim viața cu alți ochi. Am avut parte pe tot parcursul campului de momente cu adevărat cercetășești, care au aprins în inimile noastre bucuria de a fi catolic cercetaș. Mă bucur că am avut fericita ocazie de a trăi aceste zile împreună cu alți 700 de cercetași catolici și sper că ne vom revedea cu toții bucuroși și sănătoși în 2041 (Isabela F., explorator CL Coborârea Duhului Sfânt, Adjudeni).

- A fost un camp reușit, chiar dacă nu s-au împlinit toate așteptările copiilor (mulți doreau să mai dureze). Să lăsăm lumea un pic mai bună decât am găsit-o! (Anton B., lider CL Coborârea Duhului Sfânt, Adjudeni).

Când barca a ajuns la mal, am fixat în inimă îndemnul lui Isus: Curaj nu vă temeți!, ne-am încredințat Sfintei Maria, mama și regina cercetașilor și repetata urare: La mulți ani! de fiecare dată, a primit un răspuns unanim: Mereu împreună!

Luiza Lavinia Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Adjudeni: Scoutul catolic din România la jubileul de 25 de ani

Mai multe fotografii sunt disponibile pe pagina de facebook dedicată acestui jubileu: www.facebook.com/25scoutcatolic


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat