Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Parolin: Papa visează reconcilierea între catolicii chinezi

De Gianni Valente

Contactele dintre Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză "continuă cu spirit de bunăvoință din ambele părți" și vor să găsească "soluții realiste pentru binele tuturor". Confirmarea autoritară a pasajului important trăit de dialogul dintre Pechin și Palatele de dincolo de Tibru vine direct de la cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sanctității Sale. Într-un amplu interviu acordat lui Stefania Falasca și publicat astăzi în cotidianul Avvenire, cardinalul vicentin care conduce diplomația vaticană schițează în manieră clară criteriile și obiectivele urmate de Sfântul Scaun în contactele aflate în desfășurare cu reprezentanții guvernului chinez.

"Sfântului Scaun", afirmă Parolin, "îi stă la inimă în mod deosebit ca toți catolicii chinezi să poată trăi în mod pozitiv apartenența lor la Biserică și, în același timp, să fie buni cetățeni și să contribuie la întărirea armoniei întregii societăți chineze". În timp ce în jurul raporturilor sino-vaticane crește supraexcitarea mediatică, secretarul de stat al Vaticanului amintește că "drumul cunoașterii și al încrederii reciproce cere timp, răbdare și clarviziune". Ignorând alarmismele răspândite în mod deliberat despre presupuse "pacte politico-diplomatice" urmărite de Vatican pe capul comunităților catolice locale, Parolin afirmă clar că în contactele care sunt în desfășurare cu Pechinul intenția primară a Sfântului Scaun este aceea de a face mai simplă viața de credință a catolicilor chinezi și de a favoriza reconcilierea dintre comunitățile așa-numite "oficiale" și cele așa-numite "clandestine": "A susține că în China există două Biserici diferite", reafirmă cardinalul, dezumflând una dintre distorsiunile cele mai frecvente cu privire la evenimentele catolicismului chinez, "nu corespunde nici realității istorice nici vieții de credință a catolicilor chinezi. Este vorba mai degrabă de două comunități care doresc amândouă să trăiască în comuniune deplină cu Succesorul lui Petru". Fiecare dintre ele - subliniază Parolin "poartă cu sine bagajul istoric cu momente de mare mărturie și de suferință, ceea ce ne vorbește despre complexitatea și despre contradicțiile acelei țări imense". Și dorința Sfântului Scaun "este de a vedea, într-un viitor nu prea îndepărtat, aceste două comunități că se reconciliază, se primesc, dăruiesc și primesc milostivire pentru o vestire comună a Evangheliei, care să fie într-adevăr credibilă". Aceasta este - repetă secretarul de stat al Vaticanului - reconcilierea care se află cu adevărat și la inima papei Francisc: "ca să se depășească tensiunile și diviziunile din trecut, pentru a putea scrie o pagină nouă a istoriei Bisericii din China", știind bine că Biserica aceea "cunoaște figuri de martori eroici ai Evangheliei, un fluviu de sfințenie adesea ascunsă sau necunoscută de cei mai mulți". Acest drum de reconciliere - afirmă cu încredere Parolin - va putea fi "un exemplu elocvent pentru lumea întreagă, construind peste tot punți de fraternitate și de comuniune".

În zilele următoare, cardinalul vicentin ia parte la Canale d'Agordo la celebrările pentru a 38-a aniversare a alegerii papale a lui Ioan Paul I. Interviul articulat luat de Falasca pornește de la evlavia lui Parolin față de cel din același ținut al său, papa Luciani ("Admir sfințenia sa trăită. Sper ca să nu lipsească mult până la proclamarea virtuților sale și să se poată ajunge la beatificarea sa"), pentru a atinge apoi și teme legate de actualitatea geopolitică. Interpelat cu privire la intervențiile militare realizate de coaliții sau de națiuni singure în Orientul Mijlociu și în Libia, Parolin recunoaște că recurgerea la mijloace militare pentru a restabili pacea este prevăzută de dreptul internațional "numai ca ultimă instanță", dar adaugă că "de multe ori intervențiile forțelor străine contribuie, din diferite motive, la agravarea conflictelor și suferințelor populațiilor civile". Secretarul de Stat al Vaticanului repetă, cu papa Francisc, că "nu există un război între creștinism și islam" și remarcă faptul că "terorismul islamic lovește dintr-un punct de vedere numeric mai mult pe musulmani decât pe creștini".

Cei care evocă "așa-numitul război de religie" - afirmă Parolin - sunt tocmai adepții Statului Islamic, care instrumentalizează islamul "pentru a justifica actele lor de violență". Și trebuie evitat "să se cadă în capcana lor". Participarea musulmanilor la Liturghii după martiriul preotului francez Jacques Hamel este valorizat de Parolin ca un "semn de fraternitate, de solidaritate și de refuzare a violenței", chiar dacă în unele cazuri, lipsa respectării indicațiilor cu privire la participarea necreștinilor la liturgiile euharistice "dă curs la înțelegeri greșite și la critici".

Secretarul de stat voit de papa Francisc neagă orice legitimitate sofismelor liderilor occidentali care închid porțile în fața fluxurilor migratoare folosind ca pretext apărarea propriei identități culturale marcate de creștinism. "Spiritul de primire", amintește Parolin, "este parte esențială a identității creștine și o aplicație concretă a faptelor de milostenie indicate de Isus în Evanghelie".

Interpelat cu privire la interesul și stima pe care intervențiile Papei Francisc le au și printre cei puternici ai lumii, secretarul de stat profită de asta pentru a atrage atenția cu privire la "o realitate adesea subevaluată: papa Francisc", amintește Parolin, "nu este un lider politic sau conducătorul unei multinaționale mari și puternice, expert în strategii politice, comerciale și financiare. El este Succesorul lui Petru, păstorul Bisericii universale, ales de Dumnezeu pentru această misiune dificilă", și "singura sa preocupare este aceea de a vesti evanghelia care mântuiește, pentru ca oamenii să se poată reconcilia cu Dumnezeu și cu frații și astfel să regăsească speranță și pace". Numai din această grijă apostolică - subliniază Parolin - se naște și atenția și participarea papei la dramele și la problemele trăite de familia umană. După părerea secretarului de stat al Vaticanului, "simplitatea și curajul cu care papa propune primatul dialogului și al întâlnirii" au trezit în mulți lideri religioși și politici "dorința de a intra în contact cu el și de a cunoaște mai bine acțiunea Sfântului Scaun și a Bisericii Catolice în lume".

(După Vatican Insider, 24 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat