Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre Lund: catolici și luterani între amintire și globalizare

De Francesco Peloso

La 31 octombrie 2016 Francisc va fi la Lund în Suedia pentru a lua parte, împreună cu diferiți reprezentanți ai Bisericii luterane, la o ceremonie comemorativă a celor 500 de ani ai Reformei. Un eveniment ecumenic cu totul excepțional dacă se privește la ultimele cinci secole de istorie europeană și mondială și dacă pentru un moment se ia în considerare seria de fapte formidabile și adesea tragice provenite din alegerea călugărului Martin Luter de a afișa cele 95 de teze ale sale pe ușa catedralei din Wittemberg. Pe de altă parte, în spatele întâlnirii care se va desfășura la 31 octombrie este o lungă muncă de pregătire: la o comemorare comună se gândea de mai mulți ani și pentru acest obiectiv a fost făcut un parcurs articulat.

În săptămânile trecute, cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, a dat câteva informații în cursul unui interviu dat la L'Osservatore Romano. Referitor la modul în care catolicii și luteranii au pregătit ceremonia comună, a explicat: "Am lucrat la un document care să indice cum catolicii și luteranii pot să comemoreze împreună reforma. Se intitulează «De la conflict la comuniune» și este baza ghidului liturgic catolico-luteran «Rugăciune comună» care va fi folosit la 31 octombrie pentru ceremonia din catedrala din Lund". Nu numai atât: "În afară de asta, la stadionul din Malmö - a mai spus cardinalul - vor fi prezentate aspectele cele mai importante ale muncii comunie desfășurate de Serviciul Mondial (World Service) al Federației Luterane Mondiale (LWF) cu Caritas Internationalis: primirea refugiaților, promovarea păcii și justiția climatică". Mai afirma cardinalul: "Papa Francisc, episcopul Munib A. Younan și reverendul Martin Junge - aceștia din urmă președinte, respectiv secretar al LWF - vor conduce rugăciunea comună la Lund și evenimentul de la Malmö, în colaborare cu responsabilii Bisericii din Suedia și ai diecezei catolice de Stockholm. Pentru comunitatea locală mică Pontiful va celebra apoi Liturghia la 1 noiembrie".

Așadar, rugăciunea și acțiunea comună a creștinilor în favoarea celor mai săraci, a păcii, a creației: un drum comun deja posibil. Și de altfel, pentru a înțelege cât a durat munca pregătitoare în spatele întâlnirii din 31 octombrie, este suficient de a arunca o privire la documentul citat de cardinal, "De la conflict la comuniune", rod al muncii comisiei unite catolico-luterană. În text, care dăinuie din iunie 2013 și la pregătirea căruia a lucrat printre alții însuși cardinalul Koch, se citește în introducere: "În 2017 creștinii luterani și catolici vor comemora împreună al cincilea centenar al începutului Reformei. Astăzi între luterani și catolici cresc înțelegerea, colaborarea și respectul reciproc. Și unii și alții au ajuns să recunoască faptul că ceea ce îi unește este mai mult decât ceea ce îi desparte: înainte de toate credința comună în Dumnezeul unul și întrei și revelația în Isus Cristos, precum și recunoașterea adevărurilor fundamentale din doctrina justificării". Și se mai explica: "Adevărata unitate a Bisericii poate să existe numai ca unitate în adevărul Evangheliei lui Isus Cristos. Faptul că lupta pentru acest adevăr a dus în secolul al XVI-lea la pierderea unității în creștinismul din Occident aparține paginilor întunecate din istoria Bisericii. În 2017 trebuie să mărturisim deschis că suntem vinovați în fața lui Cristos pentru că am stricat unitatea Bisericii".

Totuși alături de aceste și de alte afirmații importante, de interes deosebit pentru a înțelege apropiata celebrare, este o trecere în care se explică "contextul comemorării". "Astăzi - se afirmă - contextul conține trei provocări principale, care ne prezintă oportunități dar și responsabilități. 1) Este prima comemorare care are loc într-o epocă ecumenică. Deci, comemorarea comună este o ocazie pentru a aprofunda comuniunea dintre catolici și luterani". Apoi la punctul 2 se afirma: "Este prima comemorare care are loc în epoca globalizării. Prin urmare comemorarea comună trebuie să includă experiențele și perspectivele creștinilor din sudul și din nordul lumii, din Orient și din Occident". În sfârșit, la al treilea punct se explica: "Este prima comemorare care trebuie să se confrunte cu necesitatea unei noi evanghelizări într-un timp marcat fie de proliferarea de noi mișcări religioase fie, în același timp, de creșterea secularizării în multe părți ale lumii. Prin urmare comemorarea comună ne prezintă oportunitatea și datoria de a da o mărturie comună de credință". Trei puncte de fapt fundamentale care situează dialogul ecumenic nu într-o perspectivă statică, ci dimpotrivă descriu un proces atent la schimbările timpurilor, începând de la cei circa 50 de ani de dialog ecumenic.

Desfășurând un raport despre documentul comun în iunie 2013 la Geneva, în cursul Conferinței Luterane Mondiale la care a fost invitat să intervină, același cardinal Koch a amintit importanța viitoarei comemorări comune născut la o invitație adresată Bisericii catolice și Papei de către luterani. Cardinalul de origine austriacă amintea apoi că invitația a fost deja acceptată cu bucurie de Benedict al XVI-lea. apoi, printre multe alte lucruri, afirma că misiunea creștinilor era și aceea de a nu uita consecințele dezastruoase ale diviziunii care i-au străbătut, în mod deosebit în Europa, adăuga în afară de asta că însuși procesul de secularizare sau închiderea credinței în privatul tipic al acestei epoci, erau consecințe tot ale acestui "conflict"; războaiele sângeroase care au urmat, diviziunile, nu trebuiau prin urmare să fie uitate, ci dimpotrivă toți acești factori de diviziune istorică trebuiau înfruntați, numai pornind de la un asemenea proces de recunoaștere a evenimentelor trecute, afirma Koch, putea să se nască un drum comun între catolici și luterani.

Koch mai făcea referință la un discurs rostit de Ratzinger în ianuarie 2011, cu ocazia unei întâlniri cu o delegație a Bisericii evanghelico-luterane germane. Făcând referință la viitoarea "comemorare ecumenică comună" a Reformei în 2017, Benedict al XVI-lea afirma la rândul său că aceasta nu trebuia să se transforme într-o celebrare triumfalistă, ci să constituie un moment de angajare comună de a-l urma pe Domnul și cuvântul său. Pentru aceasta, afirma el, va fi important să se facă referință la iertarea pentru răul făcut de ambele părți și pentru diviziunile provocate, așa cum va trebui să-și găsească spațiul său purificarea conștiinței.

În textul comun, "De la conflict la comuniune", nu întâmplător se citește: "În 2017 trebuie să mărturisim deschis că suntem vinovați în fața lui Cristos pentru că am stricat unitatea Bisericii. Acest an jubiliar ne prezintă două provocări: purificarea și vindecarea amintirilor și restaurarea unității creștinilor conform adevărului Evangheliei lui Isus Cristos".

(După Vatican Insider, 23 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat