Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăcinile lui Luciani și acel "mereu s-a făcut așa"

De Andrea Tornielli

Procesul de beatificare și canonizare a lui Ioan Paul I înaintează: noul postulator, cardinalul Beniamino Stella, continuă să primească semnalări de haruri și evaluează o vindecare inexplicabilă petrecută în America Latină, atribuită mijlocirii papei Luciani. Însă a treizeci și opta aniversare a alegerii pontifului venețian va fi amintit prin deschiderea pentru public a noului muzeu de la Canale d'Agordo, care este inaugurat la 26 august 2016 de cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului.

Până anul trecut amintiri, obiecte de valoare, scrisori și publicații ale lui Ioan Paul I erau adunate și expuse în unele săli din casa parohială. Acum grație muncii răbdătoare a Fundației "Papa Luciani", angajării primăriei din Canale d'Agordo, sprijinului Regiunii Veneto și al altor entități și fundații, a fost realizat un adevărat spațiu muzeal, într-o casă de lângă biserica parohială: realizat cu toate tehnologiile cele mai moderne, printr-un parcurs format din imagini, video, documente și obiecte de valoare, noul muzeu îl ajută pe vizitator să cunoască nu numai parcursul uman și spiritual al lui Albino Luciani, ci și contextul în care acesta a avut loc. Una dintre noutățile cele mai semnificative ale muzeului care urmează să fie inaugurat - și pe care Vatican Insider l-a vizitat în avanpremieră - este de fapt, alături de amintirile care au aparținut Pontifului, descrierea mediului social și eclezial în care era inserat viitorul Papă. departe de a fi numai o localitate pierdută în periferia montană, Canale d'Agordo a fost un mediu viu și efervescent din punct de vedere cultural.

Una dintre figurile care au marcat mai mult viețile locuitorilor satului, deci și ale părinților lui Albino, este părintele Antonio Della Lucia, devenit paroh de Canale și decan în 1860. Într-un context dens în probleme sociale, Della Lucia lansează și pune în practică personal o serie de idei și propuneri, toate menite să stăvilească fenomenul emigrator și să refondeze o economie socială în măsură să procure noi resurse de supraviețuire. El e cel care a fondat prima lăptărie cooperativă, după un model care va fi exportat în tot regatul Italiei. Într-o vitrină a noului muzeu unul dintre responsabili, Loris Serafini, a prezentat fraza luată dintr-o scrisoare a acestui preot angajat și popular: "Cu siguranță că dacă îmi rămâne o fărâmă de timp, cu bucurie o dedic, în puținul care valorez, ca să dezmint și să distrug acel «Mereu s-a făcut așa!»". Gândul fuge imediat la paragraful 33 din exortația Evangelii gaudium, road map a pontificatului Papei Francisc, care spune: "Pastorația în cheie misionară cere să se abandoneze criteriul pastoral comod al acelui «mereu s-a făcut așa». Invit pe toți să fie îndrăzneți și creativi în această misiune de a regândi obiectivele, structurile, stilul și metodele evanghelizatoare ale propriilor comunități".

La fel de interesantă este figura parohului în timpul căruia Luciani era copil și apoi seminarist, părintele Filippo Carli, printre primii parohi italieni care a cumpărat, în anii Douăzeci, un proiector grație căruia dădea scurtmetraje de producție franceză cu scenele din viața lui Isus, de folosit pentru catehizarea copiilor. Așadar, catolicismul din Veneto de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea nu era deloc înțepenit și retrograd. În schimb avea o vocație deosebită la angajarea socială. Angajare pe care Luciani o va moșteni în ADN de la tatăl muncitor socialist. Magisteriul lui Luciani, episcop de Vittorio Veneto, patriarh de Veneția și în sfârșit Papă, se inserează în acest context.

Liturghia celebrată de cardinalul Parolin și de episcopul de Belluno în biserica parohială din Canale și inaugurarea muzeului vor fi precedate, în ziua precedentă 25 august la ora 18.00, de prezentarea numărului special al revistei "Le Tre Venezie" (Cele trei Veneții) dedicat în întregime Pontifului bellunez, intitulat "Ioan Paul I - Albino Luciani, un Papă actual". Cu Parolin intervin Mauro Velati, istoric și colaborator al Positio lui Ioan Paul I; Giampaolo Romanato, profesor de istorie contemporană la Universitatea din Padova; și Stefania Falasca, editorialistă la "Avvenire" și vice-postulatoare a cauzei de canonizare. În afară de asta, vor fi prezenți secretarul regional al Consiliului regional din Veneto, Roberto Valente, și primarul de Canale d'Agordo, Rinaldo De Rocco.

În introducerea volumului cardinalul Parolin scrie despre Luciani: "Faptul că prevenea din mica lume din Veneto nu le-a părut cardinalilor din primul conclav din 1978 o limită, ci un element important. Ținutul nostru era unul care de secole a cunoscut jertfa muncii. Era pe atunci ținut încercat de o emigrație, care astăzi pare experiență uitată. În timpurile în care Luciani era un preot tânăr, purta rănile a două războaie mondiale care în mod deosebit au provocat greutăți și sfâșieri sociale. Acea lume rurală și muncitorească din Veneto formată din arendași sau din mici proprietari, din agricultori și meșteșugari, care au cunoscut experiența eliberării sociale, conduși de solidaritatea cooperativismului. Ținut în care parohii erau aproape de oameni, figuri de referință nu numai în domeniul religios, ci și în cel social, conform doctrinei sociale sănătoase a Bisericii".

"Un ținut presărat de biserici și de capele votive - continuă secretarul de stat - împodobite de evlavia credincioșilor; ținut de pelerinaje și rogațiuni, de practică religioasă asiduă și de opere pioase. Din acest background social și cultural, în care religia n-a fost niciodată o suprastructură, ci un țesut de unire și de integrare, a venit Albino Luciani. De aceea înțelegem flacăra vie pe care pontificatul său deși scurt a trezit-o în Biserică: el se căsătorise cu "sora sărăcie", făcuse din simplitatea evanghelică stigma sa. Tocmai hainele sărăciei și simplității dădeau cuvântului său sensul concreteții, al adevărului lucrurilor; tocmai acestea au conferit figurii sale, într-o sugestivă coincidentia opositorum, fața blândeții și cea a fermității, a înțelegerii și a rigorii, a milostivirii și a siguranței în doctrină. Vechea natură din Veneto îl învățase pe Luciani și acel realism și vâna fine de umor, care vine de la oamenii umili pe care i-a cunoscut încă din copilărie și până la periferiile industriale lagunare".

(După Vatican Insider, 23 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat