Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Regele Marocului: Front comun împotriva fanatismului jihadist

De Andrea Tornielli

Regele Marocului îi invită pe musulmani, creștini și evrei să se opună împreună "fanatismului și urii". Sunt semnificative cuvintele pe care suveranul Mohamed al VI-lea le-a adresat țării, îndreptându-se îndeosebi spre cei circa cinci milioane de marocani care locuiesc în străinătate. "În fața proliferării răspândirii obscurantismului în numele religiei, toți musulmanii, creștinii și evreii trebuie să construiască un front comun pentru a se opune fanatismului, urii și izolaționismului în toate formele sale", a spus regele.

Mohamed al VI-lea le-a cerut concetățenilor să fie răbdători, să susțină pacea și să trăiască în armonie cu ceilalți locuitori. În afară de asta a cerut "să mențină angajarea cu privire la valorile religiei lor precum și vechile lor tradiții": aceasta este cel mai bun răspuns dat fenomenului jihadist "străin de ei".

"Condamnăm cu putere uciderea de persoane nevinovate", a mai spus regele Marocului referindu-se la moartea bătrânului preot francez ucis în biserica sa, catalogând ca "nebunie de neiertat" asasinarea "unui preot într-o biserică". "Cei care incită la omucidere și la agresiune" folosindu-se de Coran "nu sunt musulmani" a spus Mohamed. "Teroriștii care acționează în numele islamului sunt indivizi deviați, condamnați la iad pentru totdeauna".

În sfârșit regele a afirmat că jihadismul "exploatează câțiva tineri musulmani, îndeosebi în Europa, profitând de necunoașterea limbii arabe și a adevăratului islam din partea lor, pentru a le transmite mesaje și promisiuni false și greșite". Monarhul Marocului n-a trecut sub tăcere responsabilitățile "multor grupuri și instituții islamice" care pretinzând că reprezintă "adevăratul islam" promovează "răspândirea unei ideologii extremiste".

Discursul suveranului marocan vine în aceleași ore în care a fost făcut cunoscut textul unei scrisori către Francisc a marelui ayatollah iranian Makarem Shirazi de Qom, cu care exponentul islamic șiit îi mulțumea Pontifului pentru cuvintele folosite în recenta călătorie în Polonia cu privire la terorism. Așa cum ne aducem aminte, Papa a refuzat să identifice violența fundamentalistă cu religia islamică.

Este interesant de notat cum Shirazi, în scrisoare, consideră importante luările de poziții ale liderilor religioși din toată lumea împotriva oricărei încălcări a demnității persoanelor, îndeosebi cele săvârșite în numele religiei. Și amintește că a condamnat uciderea părintelui Hamel definind-o un "atac terorist nemilos" prin cuvântul "tafkir", care pentru islam este sinonim cu fărădelegea maximă. Cu realism, ayatollahul Makarem Shirazi amintește că grupurile jihadiste încă n-au fost distruse pentru că sunt susținute de "puteri arogante". Un mod pentru a aminti rolul avut de cei care au creat și finanțat grupurile teroriste pentru scopuri politice și economice, exploatându-le ca aliați utili în războaie, în afară de cazul când și-au dat seama apoi că au creat niște monștrii incontrolabili.

Două luări de poziție care se adaugă la cea exprimată de Al Azhar și la inițiativa musulmanilor care în Franța și Italia au exprimat solidaritatea lor creștinilor după uciderea barbară a părintelui Hamel.

(După Vatican Insider, 22 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat