Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Despre romano-catolicii din Moldova la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului

În perioada 14-20 august 2016 s-au desfășurat lucrările celei de a XIV-a ediții a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, manifestare organizată de Ministerul Culturii - Centrul Cultural Toplița, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni (București), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sfântu Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

La lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au fost invitați miniștrii, parlamentari, oameni politici, lideri ai organizațiilor românești din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Albania și Macedonia, cursanți și conferențiari din diverse centre universitare.

Printre cursanții Universității de Vară de la Izvoru Mureșului s-au aflat studenți, masteranzi, doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naționale, conviețuirea interetnică și afirmarea identității culturale, lingvistice și confesionale în medii multietnice.

Din cadrul comunității romano-catolicilor din Moldova au participat ca invitați: ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș"), prof.dr. Anton Coșa și părintele profesor doctor Ștefan Lupu (vicar episcopal, director al Departamentului de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași și decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași).

Joi, 18 august 2016, în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, organizatorii au inclus în program și tema: Românii romano-catolici din Moldova - încercări de denaturare a unei identități. Dezbaterile au fost moderate de către domnul Vlad Cubreacov - președintele Asociației "Răsăritul Românesc" din Chișinău.

În intervenția sa, prof. dr. Anton Coșa a subliniat, de la bun început, strânsa legătură dintre problematica romano-catolicilor din Moldova și problematica românilor din sud-estul Transilvaniei.

În continuare, prof. dr. Anton Coșa a evidențiat câteva dintre momentele care au jalonat istoria comunității romano-catolicilor din Moldova ca parte a istoriei națiunii române, aducând în atenția participanților și o serie de argumente științifice care dovedesc faptul că este incorectă încadrarea acestei minorități confesionale în categoria unei "minorități etnice a ceangăilor".

De asemenea, prof. dr. Anton Coșa a menționat și aportul deosebit al cercetărilor științifice interdisciplinare derulate de membrii Departamentului de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași (condus de părintele profesor Ștefan Lupu), precum și sprijinul constant acordat de-a lungul timpului acestor demersuri de către Excelența Sa Petru Gherghel (episcop de Iași).

Domnul ing. Gheorghe Bejan a prezentat un scurt bilanț al activității Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" la cei 15 ani de existență (2001-2016). Domnia sa a menționat, pe lângă aspectele pozitive reprezentate de o serie de proiecte derulate sub egida Asociației, și greutățile venite din partea autorităților în privința amplasării bustului profesorului Dumitru Mărtinaș în municipiul Bacău.

La rândul său, părintele profesor Ștefan Lupu și-a structurat discursul în jurul a două importante cărți apărute recent la Editura Sapienția din Iași. Este vorba de volumul părintelui Fabian Doboș: Congregația "Notre Dame de Sion" și catolicii din Moldova (1866-2016) și volumul: "Am suferit pentru Biserica lui Cristos". Viața părintelui Ioan Parțac (1927-1996) - autori: Fabian Doboș și Dănuț Doboș.

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 august: Despre romano-catolicii din Moldova la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat