Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Paris. Catolici pe baricade pentru a apăra o biserică de la demolare

De Federico Cenci

Forțe de ordine în echipament antiglonț intră într-un edificiu și duc, una câte una, persoanele care sunt încuiate înăuntru. Din cauza rezistenței puternice opuse, le smuncesc cu forța și le târăsc pe paviment.

Scenele care s-au consumat în această dimineață devreme, la Paris, par să relateze încă o evacuare a unei clădiri ocupate din partea activiștilor pentru dreptul la locuință. Totuși există un amănunt care sare în ochi și de mărturie că e vorba de altceva. Unii "ocupanți", de data aceasta, nu sunt îmbrăcați cu haine casual, ci cu reverendele preoților. Ei sunt obiectivele preferate ale flash-urilor fotografice.

De altfel, nu se întâmplă în fiecare zi ca un grup însemnat de credincioși și preoți să ajungă să facă un gest de acest fel. Chiar se pare că acești catolici parizieni au primit invitația lansată de papa Francisc la Cracovia, în urmă cu câteva zile, de "a coborî de pe canapea". Au făcut asta pentru a apăra zidurile bisericii lor, dedicată sfintei Rita, de o decizie care este semn evident al unei Europe care lasă să se usuce rădăcinile sale creștine: să fie dărâmată pentru a face loc unei parcări pentru mașini.

Ceea ce chestura credea că era o formalitate, s-a transformat în această dimineață într-o muncă foarte grea. A fost rece și lapidar comunicatul dat de poliție odată ce s-a restabilit liniștea la biserica "Sfânta Rita": "Treizeci de persoane s-au adunat în interiorul edificiului pentru a se opune luării în posesie a locului. Evacuarea lor a fost făcută fără incidente".

Această scurtă circulară oficială a poliției ascunde însă un amănunt: intrarea năvalnică în interiorul edificiului sacru a avut loc în timp ce se celebra o Liturghie. Asta a povestit pe Twitter Frédéric Lefebvre, politician de centru-dreapta, fost ministru al comerțului în timpul președinției Sarkozy. Și el era prezent în această dimineață, amestecat printre credincioși împreună cu exponenți ai Front National și deputați ai UMP (cel mai mare partid de centru-dreapta) ca Philippe Goujon, primar al districtului Parisului în care se află biserica.

Zarva din jurul destinului acestui loc sacru merge înainte de mult timp. Asociația titulară a bisericii (belgiana Les Chapelles Catholiques et Apostoliques) a pus în vânzare structura în îndepărtatul an 2000. Dar numai după zece ani Comisia franceză care se ocupă de aceste cazuri a dat autorizația pentru încredințare, considerând că nu erau motive artistice sau urbanistice care să împiedice această încredințare. Astfel asociația titulară a cedat edificiul sacru societății imobiliare Garibaldi, care a stabilit demolarea sa pentru a construi pe acel loc o parcare.

Totuși, după tranzacție, s-a format un front amplu de opozanți, care merge de la lumea politică la cea intelectuală și care o cuprinde și pe celebra Brigitte Bardot. Decizia Comisiei a fost contestată în 2014 și de un grup de arhitecți, care a evidențiat singularitatea arcelor în stil neogotic ale bisericii, construite la începutul anilor 1900.

Totul inutil. Puterea banilor a prevalat asupra simțului sacrului și chiar asupra considerațiilor artistice. La 5 octombrie 2015 ar fi trebuit să aibă loc demolarea, dacă nu s-ar fi pus de-a curmezișul energia unui grup de credincioși.

De fapt, încă de la cedarea edificiului, catolicii parizieni (conduși de clerul din Institutul "Bunul Păstor") au reînceput să însuflețească "Sfânta Rita". Liturghii zilnice, rozarii în grup, botezuri și chiar binecuvântarea animalelor, care are loc în fiecare an la începutul lunii noiembrie, de câțiva ani au redevenit trăsăturile distinctive ale acestei biserici. De aceea demolarea prevăzută în toamnă a fost amânată pentru o dată care urma să se stabilească.

Atunci vânzătorii și cumpărătorii s-au adresat justiției franceze. La 6 ianuarie (coincidență curioasă cu Epifania) Tribunalul administrativ din Paris a ordonat o dată definitivă pentru demolare. De aici intervenția poliției din această dimineață, pentru a pune în aplicare sentința judecătorilor.

De aceea se prevede că în câteva ore încă un simbol al civilizației creștine din Europa va cădea sub loviturile screperelor. Peste câteva luni, în locul său, se va ridica o parcare cenușie. Automobiliștii parizieni vor avea un serviciu în plus în orașul lor, dar vor renunța la un patrimoniu de frumusețe precum și la un izvor de spiritualitate și la o bucată din rădăcinile lor.

Destinul pe care-l așteaptă biserica "Sfânta Rita" este același care a revenit foarte multor alte biserici din Franța și din alte țări de deasupra Alpilor. Din 2000 până în 2013 au fost rase la pământ 20 de biserici în Franța și, conform unui raport al Senatului francez, alte 250 se pregăteau pentru aceeași soartă. Societatea consumurilor elimină orice loc care nu generează profit. Ceea ce nu va putea elimina este însă credința nedomolită a bărbaților și femeilor ca aceia care în această dimineață au opus rezistență în interiorul bisericii "Sfânta Rita".

(După Zenit, 3 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat