Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

Cardinalul Dolan: "ZMT nu este un foc de artificii de care uiți ziua următoare"

De Deborah Castellano Lubov

Ce au în comun marii plagiatori, focurile de artificii de la 4 iulie, seismografele și mântuirea sufletului? Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia. Asta a lăsat să se înțeleagă cardinalul Timothy Dolan, arhiepiscop de New York, subliniind că această ZMT - a opta pentru el - a fost după părerea sa, "una dintre cele mai bune".

Vorbind la presă vinerea trecută pelerinilor de limba engleză la Centrul Milostivirii, organizat și sponsorizat de Cavalerii lui Columb, arhiepiscopul de New York a amintit cât de mult acest loc s-a dovedit plin de bucurie și ospitalitate.

Cardinalul Dolan a povestit că a mers, în ziua precedentă, într-un sat din afara Cracoviei, unde 300 de tineri pelerini s-au adunat pentru adorația care se celebra acolo.

"A fost foarte frumos", a spus cardinalul, explicând că, la sosirea sa, "toți cei 300 luau micul dejun și enoriașii au gătit pentru ei. Parohul era foarte mulțumit. Tinerii foarte emoționați. Și acest lucru este ceea ce am văzut cam peste tot...", a adăugat el.

Gândindu-se la ceea ce a văzut sau auzit cât privește reproșurile, cardinalul a spus că a auzit că tramvaiele își încheiau cursele prea devreme. Totuși, tinerii din arhidieceza sa i-au spus că au existat momente în care, chiar dacă tramvaiele tehnic au terminat serviciul lor, vatmanul le-a spus tinerilor: «Hai, urcați-vă. Vă ducem acasă». Deci au mers dincolo de simpla obligație... Aleluia! Mulțumim, Cracovia!".

Cât privește preocupările exprimate de tineri cu privire la acest timp marcat de terorism, persecuție religioasă și violență, cardinalul a elogiat faptul că, în pofida acestei conștiințe a lor, ei par într-adevăr să se încreadă în rugăciunea pentru ocrotirea lor.

Aceste preocupări, a afirmat Dolan, devine adevărate "lansatoare de rachete pentru rugăciune". Și a amintit cum mulți credincioși au plâns la vestea uciderii preotului bătrân francez, deși nu l-au cunoscut.

"Își amintesc de Ioan Paul al II-lea și de cuvintele sale: «Nu vă fie frică»", a spus cardinalul Dolan. "Ioan Paul al II-lea a fost un mare plagiator - a adăugat în ton de glumă - pentru că l-a copiat pe Isus, care, la rândul său, a fost un mare plagiator, copiindu-l pe Tatăl său...".

Vorbind despre impactul sperat al acestui eveniment mondial, Dolan a afirmat că "Ziua Mondială a Tineretului nu este focurile de artificii de la 4 iulie [sărbătoarea națională a independenței în SUA, n.t.], care, odată explodate, ziua următoare deja am uitat de ele".

"Oricum - a continuat el - ZMT au o substanță reală și produc schimbări de viață".

Cardinalul Dolan a explicat agenției Zenit cum aceste zile vor avea un impact care va dure mult peste săptămâna abia încheiată. De fapt, mulți dintre participanți, a afirmat el, sunt din a doua generație, părinții lor participând la primele ZMT cu sfântul Ioan Paul al II-lea. Pentru alții, a adăugat el, care s-au cunoscut la Köln sau la Rio, a fost un soi de reuniune familială.

"Unii au spus: «îți amintești când ne-am cunoscut la Rio sau la Madrid? Mi-ai spus că te vei ruga pentru mine și eu, puțin după aceea, am intrat în seminar sau am găsit persoana cu care să mă căsătoresc» - a spus Dolan -. Lucruri incredibile".

Alții își amintesc cum mass-media au discutat despre mica împiedicare avută de Sfântul Părinte, cu ocazia Liturghiei de la Czestochowa. În această privință, cardinalul Dolan a afirmat că, purtând acea cădelniță grea, "cine n-ar fi alunecat?".

"Și eu aproape că am alunecat astăzi din solidaritate față de el - a glumit arhiepiscopul de New York - dar dacă mi se întâmpla cu adevărat, seismograful ar fi luat-o razna".

Cardinalul Dolan a destăinuit și o amintire specială, reieșită după prima sa cateheză, în timpul căreia un preot s-a apropiat de el, după ce a celebrat liturghia, povestindu-i despre o tânără care i-a arătat mare atenție și interes în timpul tuturor ședințelor dar care apoi n-a primit împărtășania la liturghie.

"Am observat asta dar am evitat să fiu indiscret, întrebând-o pentru ce", a povestit preotul lui Dolan. În continuare, după aceea, pelerina a fost cea care s-a apropiat și i-a spus: "Știți, părinte, eu nu am credință, nici n-o caut, am venit aici din pură curiozitate... dumneavoastră m-ați boteza?".

"Sunt tocmai episoade ca acesta, pentru care Ziua Mondială a Tineretului merit - a comentat cardinalul -. A gândi că un suflet - dar eu cred că mult mai multe - a fost salvat. Asta e ceea ce se întâmplă aici și noi nu putem, nici nu trebuie să jucăm în retragere", a încheiat el.

(După Zenit, 2 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 5.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat