Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Durerea papei pentru moartea cardinalului Macharski

Durere profundă pentru moartea cardinalului Franciszek Macharski, arhiepiscop emerit de Cracovia, a fost exprimată de papa Francisc. Într-o telegramă adresată succesorului cardinal Stanisław Dziwisz, pontiful amintește că motoul episcopal al cardinalului răposat - Isuse, mă încred în tine! - care a condus viața sa și slujirea sa, "astăzi, în anul jubiliar al milostivirii, a devenit o invocație elocventă care proclamă împlinirea operei pe care Domnul i-a încredințat-o deja în actul botezului, introducându-l în ceata celor sigilați cu sângele său răscumpărător, și în continuare împreună cu darul preoției, când l-a trimis cu misiunea de a sfinți poporul cu cuvântul și cu harul sacramentelor".

"Desfășura această misiune - subliniază papa - cu zel ca păstor, profesor, rector al Seminarului, până în ziua în care Domnul i-a cerut să ia asupra sa moștenirea sfântului Stanislau și a predecesorului său imediat Karol Wojtyła, astăzi sfântul Ioan Paul al II-lea, pe scaunul episcopal de la Cracovia. Cu încredere în milostivirea divină a condus această lucrare ca părinte pentru preoții și pentru credincioșii încredințați îngrijirii sale. A condus Biserica din Cracovia în perioada grea a transformărilor politice și sociale, cu înțelepciune, cu o sănătoasă dezlipire de realitate, preocupându-se de respectarea oricărei persoane, pentru binele comunității Bisericii, și mai ales pentru a păstra vie credința în inimile oamenilor".

"Sunt recunoscător Providenței - încheie Pontiful - că mi-a fost posibil să-l vizitez în timpul recentei vizite la Cracovia. În ultima etapă a vieții a fost foarte încercat de suferința pe care o accepta cu seninătate a spiritului. Și în această încercare a rămas martor fidel al încrederii în bunătatea și în milostivirea lui Dumnezeu. Va rămâne așa în amintirea mea și în rugăciune. Domnul să-l primească în gloria sa!".

Cardinalul a murit marți, 2 august 2016, la ora 9.37. Și în timpul întâlnirii cu episcopii polonezi, în cursul călătoriei la Cracovia, pontiful l-a amintit invitându-i pe prelați să se roage pentru el. Franciszek Macharski era născut la 20 mai 1927 la Cracovia și a primit hirotonirea sacerdotală la 2 aprilie 1950. A fost numit arhiepiscop de Cracovia la 29 decembrie 1978, succesor direct al lui Karol Wojtyła. Și chiar Ioan Paul al II-lea l-a consacrat episcop la 6 ianuarie 1979; și apoi l-a creat și la publicat cardinal în consistoriul din 30 iunie 1979, încredințându-i titlul de "San Giovanni a Porta Latina". La 3 iunie 2005 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei.

* * *

A murit cardinalul Franciszek Macharski

Papa Francisc îl vizitase în spital la Cracovia joia trecută

Cardinalul polonez Franciszek Macharski, arhiepiscop emerit de Cracovia, a murit marți, 2 august 2016, la ora 9.37. Avea optzeci și nouă de ani. Chiar cu cinci zile în urmă, joi, 28 iulie, în timpul călătoriei sale în Polonia, papa Francisc a voit să meargă personal să-l viziteze pe cardinal, mergând la spitalul universitar unde era internat în condiții foarte grave și lăsându-i în dar o coroniță a rozariului. Și în ziua precedentă, întâlnindu-i pe episcopii polonezi, însuși pontiful îl amintise invitându-i pe prelați să se roage pentru el. Franciszek Macharski era născut la 20 mai 1927 la Cracovia și a primit hirotonirea sacerdotală la 2 aprilie 1950. A fost numit arhiepiscop de Cracovia la 29 decembrie 1978, succesor direct al lui Karol Wojtyła. Și chiar Ioan Paul al II-lea l-a consacrat episcop la 6 ianuarie 1979; apoi l-a creat și l-a publicat cardinal în consistoriul din 30 iunie 1979, încredințându-i titlul de "San Giovanni a Porta Latina". La 3 iunie 2005 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei.

"N-a trecut zi fără ca eu să meditez despre Dies irae și despre imaginea lui Cristos gânditor, îndrăgită de neamul nostru, repetându-mi mie însumi: quaerens me sedisti lassus". Această destăinuire a cardinalului Macharski îi schițează profilul spiritual și pastoral și spiritul său de slujire a Bisericii și a credincioșilor săi din Cracovia. Pentru că într-adevăr Cracovia a fost pentru el inima întregii vieți și a întregii misiuni de păstor. De fapt acolo s-a născut și a studiat. Și în timpul celui de-al doilea război mondial, sub ocupația germană, a fost muncitor, exact precum Karol Wojtyła.

Imediat după eliberare, în 1945, a intrat în seminarul mare din Cracovia, înscriindu-se la facultatea de teologie a Universității Jagellonica. După ce a terminat studiile filozofice și teologice, a fost hirotonit preot la 2 aprilie 1950 de cardinalul arhiepiscop de Cracovia Adam Sapieha.

Timp de șase ani a desfășurat activitatea sa pastorală ca vicar în parohia Kozy, în zona Bielsko Biała. Apoi, în 1956, a mers la Universitatea catolică din Fribourg, în Elveția, pentru a completa studiile teologice, luând doctoratul în teologie pastorală în 1960.

Întors la Cracovia, a primit misiunea de părinte spiritual al seminarului și profesor de teologie pastorală la Facultatea Pontificală de Teologie. După zece ani, în 1970, noul cardinal arhiepiscop Wojtyła l-a numit rector al seminarului și, în 1977, canonic al capitlului mitropolitan al catedralei de la Wawel. În noiembrie 1971 a luat parte, ca auditor, la a doua adunare generală ordinară a Sinodului episcopilor dedicată temei: "Preoția ministerială și dreptate în lume".

Cu arhiepiscopul său Macharski a avut mereu un puternic raport de colaborare și prietenie. Între altele, l-a însoțit în numeroase călătorii internaționale, din Canada în Statele Unite ale Americii, din Franța în Germania, precum și în Italia.

Tocmai din această legătură strânsă a apărut decizia lui Karol Wojtyła - devenit Papă la 16 octombrie 1978 cu numele de Ioan Paul al II-lea - de a-l numi succesor al său pe catedra sfântului Stanislau, la 29 decembrie 1978. Pontiful polonez i-a conferit personal consacrarea episcopală în bazilica vaticană, în prezența a foarte mulți pelerini veniți pentru acea ocazie din Cracovia. "Isuse, mă încred în tine" era motoul ales de cardinal, în perspectiva spiritualității milostivirii divine a cărei apostolă a fost sora Faustina Kowalska.

Cunoscut în Polonia, dar și în străinătate, ca om de cultură, studios și scriitor, Macharski a dedicat mereu grijă deosebită promovării vocațiilor sacerdotale și călugărești, precum și formării teologice și spirituale a seminariștilor. În sânul episcopatului polonez, deja înainte de numirea ca arhiepiscop de Cracovia, a adus contribuția sa de gândire și de experiență participând la activitatea diferitelor comisii. O atenție deosebită, în acest context, a avut-o pentru laicat: în adunarea plenară a episcopilor polonezi, ținută la Varșovia în februarie 1979, i-a fost de fapt încredințată chiar președinția comisiei apostolatului laicilor, al cărei secretar a fost atunci când era condusă de cardinalul Wojtyła din 1966 până în 1978.

A fost mereu un punct de referință pentru toată societatea poloneză, capabil de intervenții de înalt profil cu un stil simplu și direct. O legătură specială a continuat să mențină cu Ioan Paul al II-lea, primindu-l de opt ori în vizită la Cracovia între 1979 și 2002.

A luat parte la diferite adunări ale Sinodului episcopilor, desfășurând îndeosebi un rol cheie ca președinte delegat al celei de-a doua adunări speciale pentru Europa în 1999. În afară de asta, a făcut parte din consiliul celei de-a doua secțiuni a Secretariatului de Stat; al Congregațiilor pentru episcopi, pentru evanghelizarea popoarelor, pentru cler, pentru institutele de viață consacrată și societățile de viață apostolică și pentru educația catolică.

La 3 iunie 2005, după peste douăzeci și șase de ani de episcopat, a lăsat conducerea arhidiecezei de Cracovia lui Stanisław Dziwisz, timp de treizeci și nouă de ani secretar particular al lui Karol Wojtyła.

(După L'Osservatore Romano, 3 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat