Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Autoritățile islamice să se distanțeze de violență"

De Iacopo Scaramuzzi

Cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, a declarat că așteaptă "luări de poziție mai clare din partea autorităților musulmane" împotriva terorismului de matrice jihadistă, într-un interviu apărut în cotidianul austriac Der Standard. "Că este corect sau nu, teroarea are în acest moment o etichetă islamică", afirmă cardinalul dominican, și teroriștii se definesc ca aderenți la islam, nu la creștinism sau la alte religii, și aceasta este "o mare problemă pentru islam".

Schönborn precizează că și Biblia conține "multe pasaje crude", "și în creștinism se găsesc rădăcini de violență", și creștinismul a fost "acuzat nu în mod greșit" datorită "urâtei sale istorii de violență" din trecut. Dar ca răspuns la întrebarea dacă creștinismul a elaborat propriul "capitol de violență" și s-a distanțat acum de ea, lucru pe care islamul încă nu l-a făcut, cardinalul primat al Austriei răspunde: "Da, este așa". Creștinismul, precizează de altfel Schönborn, s-a distanțat de antisemitism sau de războaiele de religie destul de recent: "Și noi am mers printr-un proces de învățare", și "fără oroarea holocaustului în mod verosimil creștinismul n-ar fi făcut o mărturisire clară a antisemitismului".

În interviul publicat duminică, așadar înainte ca un tânăr terorist afgan să rănească unii pasageri într-un tren din Germania în ziua de ieri, cardinalul mai subliniază că "numărul cel mai mare dintre victimele terorii sunt musulmane", dar tratează chestiunea atentatelor ca acela de la Nisa: "De ce o persoană alege terorismul? Cum se întâmplă că cineva ia un camion și, depășind orice graniță, pur și simplu conduce asupra mulțimii și ucide bărbați, femei și copii? De unde vinde acest deranjament profund al omenirii?". Fanatismul religios este o parte a răspunsului, fără a uita că "există și o componentă de nebunie".

Pentru Schönborn, în general, "experiența spune că nimeni nu devine călău fără să fi fost înainte victimă. Din acest punct de vedere este adevărat că între toate măsurile de securitate pe care o societate le poate desfășura în fața amenințării teroriste iubirea și binele, milostivirea și iertarea sunt cele mai importante".

Cât privește azilul acordat refugiaților, cardinalul Schönborn explică: "Eu însumi trebuie să mă corectez un pic". În trecut, când s-a pus problema ultimului val migrator cardinalul amintește că a făcut comparații cu valurile trecute care au venit în Austria, de exemplu, din Ungaria sau din Cehoslovacia de atunci: "Dar era o diferență", conform arhiepiscopului de Viena: "Acei refugiați erau europeni, aveau mai mult sau mai puțin aceeași cultură, mulți aceeași religie. Și integrarea bosniacilor, care erau cei mai mulți musulmani, a fost mai rapidă din cauza apartenenței culturale comune. Acum avem de-a face cu o migrațiune din Orientul Mijlociu, din Africa, și în acest caz diferența culturală și religioasă este cu siguranță un factor care creează preocupare".

Referitor la următoarele alegeri prezidențiale austriece, care trebuie repetate după anularea din partea curții constituționale, Schönborn face un apel la părți: "Deja a fost o campanie electorală de o lună, nu trebuie repetat totul".

Cu privire la chestiunile referitoare la Biserică, "avem o dezbatere internă în acest moment" și înlăuntrul Bisericii "există o opoziție semnificativă și foarte puternică față de papa Francisc, angajată în mod activ și sonor. În timp ce papa Francisc se bucură de o mare acceptare în medii care altminteri n-ar avea mult de-a face cu Biserica, în interiorul Bisericii există o polarizare". Pentru arhiepiscopul de Viena "majoritatea este de acord cu papa și fericită de ceea ce face. Dar există și multe voci preocupate. În săptămânile trecute am avut un colocviu cu papa Francisc. Printre altele a spus un lucru care m-a uimit mult: trebuie să încercăm să-i învingem pe opozanții interni cu iubire".

Schönborn explică: "Suntem în mijlocul unei mari dezbateri interne în Biserică și este un bine că există asta. Prea ne-am obișnuit ca să existe simplu conservatori și progresiști. Dar Evanghelia nu este nici conservatoare nici progresistă, este o provocare". Opozițiile frânează reformele papei? "Cred că deja multe lucruri s-au întâmplat. Papa Francisc pornește procese. A făcut deja asta cu sinodul de acum doi ani. Acesta este un drum și trebuie discutat mult. Schimbarea nu vine la sfârșit, ci de-a lungul drumului. Un simplu exemplu: în sinodul din 2014 discursurile erau incredibil de abstracte. După un an s-a vorbit despre realitate, și episcopii au vorbit despre familia lor. Într-un anumit mod ținta este drumul".

(După Vatican Insider, 19 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat