Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul prefect al Congregației pentru Cler despre milostivirea preoților

Departe de planul înclinat al mondenității

De Beniamino Stella

Preoții, înainte de a fi slujitori, sunt botezați, credincioși creștini. În acest sens, este esențial ca să fie "credincioși" care profită de mijloacele obișnuite ale vieții creștine: rugăciunea, "primirea" și numai prezidarea sacramentelor, în special a Euharistiei și a reconcilierii, experiența trăită de comunitatea creștină, exercitarea carității, direcțiunea sau însoțirea spirituală, citirea meditată a Cuvântului lui Dumnezeu, în afară de omilia pe care trebuie s-o pregătească. Prin toate aceste mijloace "obișnuite", comune tuturor credincioșilor creștini, experimentează iubirea și milostivirea lui Dumnezeu, care la rândul lor trebuie să dea formă existenței și misiunii care a fost încredințată preoților.

Aș vrea să subliniez importanța vitală pentru preoți să se lase ajutați spiritual. Direcțiunea spirituală trebuie să ne însoțească toată viața, în afară de etapa de formare din seminar. Acest mijloc face posibil ca, departe de a ne lăsa să cădem pe planul înclinat al mondenității și al infidelității, să urcăm pe scara sfințeniei, a carității pastorale.

Doresc să indic și necesitatea ca preoții să se îngenuncheze în fața duhovnicului, pentru a primi harul sacramentului reconcilierii. Însuși papa Francisc ne încurajează cu exemplul său și cuvântul său. În interviul publicat de "La Civiltà Cattolica" la 19 septembrie 2013, s-a prezentat ca un păcătos spre care Domnul și-a îndreptat privirea sa.

Prin Biserică, și noi primim milostivirea lui Dumnezeu care, pe de o parte, iartă păcatele noastre și, pe de altă parte, ne face capabili să primim, cu o inimă vindecată și mai mare, darul iubirii sale. Rușinea pentru păcatele noastre ne convertește în oameni compătimitori față greșelile celorlalți. Bucuria pentru iertarea primită, fără a o merita, ne permite să-i ajutăm pe penitenți să experimenteze bucuria de a simți îmbrățișarea iubitoare a lui Dumnezeu.

Am fost binecuvântați cu milostivirea lui Dumnezeu pentru a-i binecuvânta pe frați. Am fost iertați pentru a ierta. Am fost iubiți pentru a iubi. Toată viața noastră trebuie să fie transparență a milostivirii lui Dumnezeu: rugăciunea, munca și puținele concedii pe care le putem avea; cateheza și celebrările; funcția parohială, însoțirea laicilor și animarea acțiunii caritative-solidare a parohiei. Ce frumos ar fi dacă preoții și diferitele comunități creștine ar face în acest an jubiliar al milostivirii o revizuire profundă a tuturor activităților și atitudinilor! Ne-ar ajuta să conștientizăm tot ceea ce ne ajută să fim canale ale milostivii lui Dumnezeu precum și tot ceea ce împiedică sau face dificil acest lucru! Avem nevoie urgent să ne convertim.

Toată existența noastră trebuie să fie transparență a milostivirii lui Dumnezeu. Totuși, va fi bine să ne oprim asupra aspectelor concrete, care astăzi sunt importante și decisive. Pastorația obișnuită oferă multe ocazii de întâlnire cu persoane de orice tip, credincioși sau necredincioși: atenția față de familiile care au pierdut pe cineva drag, primirea dată turiștilor care vizitează bisericile noastre, participarea la sărbători sau alte evenimente din cartier.

Nu cu mult timp în urmă mi-au povestit istoria unei perechi care a decis să se căsătorească numai în fața autorităților civile și deja făcuseră primii pași în acest sens. Totuși, într-un concediu au cunoscut un preot care i-a primit cu mult afect în parohia sa încât la sfârșit au decis să se căsătorească în biserică. Logodnicii au explicat că funcționarii care s-au ocupat de ei în Registrul civil i-au tratat cu răceală ca și cum ar fi cumpărat un ogor sau ar fi vândut o casă; în schimb în acel preot au experimentat o primire apropiată și cordială.

Un alt domeniu este iertarea. Biserica și preotul ar trebui să fie instrument de reconciliere într-o societate divizată de interesele economice, de ideologiile politice, de prejudecățile împotriva grupurilor sociale de diferită proveniență. Acest domeniu al iertării trebuie să se manifeste în toată existența noastră, în relațiile noastre cu confrații preoți, cu laicii din parohie.

Și apoi este domeniul familiei. Avem în mâini exortația apostolică post-sinodală Amoris laetitia, despre iubirea în familie, care deja face atâta bine. Încurajez citirea ei și meditarea ei în pace. În text, papa folosește cuvântul "milostivire" de peste patruzeci de ori și dedică o întreagă secțiune "logicii milostivirii pastorale".

Din respect față de persoanele care suferă și din coerență evanghelică, nu putem uita apoi domeniul carității, acela în care se vede fidelitatea noastră față de Domnul. Caritatea nu este opțională pentru preoți și pentru comunitățile creștine. Fie ca viața noastră, gesturile noastre și cuvintele noastre să fie o mângâiere adusă persoanelor care suferă mai mult. Papa Francisc este pentru noi un exemplu de urmat, deoarece cuvintele sale despre această temă sunt sprijinite de gesturile sale și de viața sa. Să primim invitația sa de a trăi milostivirea față de cei săraci.

(După L'Osservatore Romano, 20 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat