Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un camp de formare cu totul special

În perioada 11-18 iulie 2016 a avut loc un câmp de formare metodologică pentru viitori lideri la ramurile temerari și exploratori. Câmpul a fost organizat de scoutul catolic din România, fiind susținut de trei formatori: Adrian Farcaș, Florentin Lehaci și, ca asistent spiritual, preotul Alois Hîrja. Au fost 34 de participanți și Irina Chirilă cu fiul său, Laurențiu, au făcut muncă administrativă.

Câmpul de formare a fost cu totul special pentru că este în Anul Milostivirii și în an jubiliar, 25 de ani de scout catolic, pentru că limita de participare (maximum de 32 persoane) în mod excepțional a fost depășită și pentru că cele patru patrule au excelat în domeniul slujirii în câmp, iar toți au înfruntat în mers căldura ce i-a obosit dar nu descurajat.

Câmpul de formare a fost compus din următoarele etape: trei zile camp mobil pe traseul gara Valea Seacă, Nicolae Bălcescu, Valea Seacă și Stufu; un hike de la Stufu până la Onești ce a inclus și un studiu de explorare pentru a identifica percepția oamenilor față de patru probleme sociale și apoi trei zile la Onești, unde am fost găzduiți de frații capucini la Casa ecumenică. Cei 34 de participanți au avut trei confesiuni diferite care efectiv au păstrat propunerea lui Robert Baden-Powell exprimată prin expresia - scout owen, adică scoutul este deschis față de orice confesiune și religie. Au fost 16 teme și zilnic participanții au împlinit patru misiuni conform unui program zilnic.

Cea mai solicitantă zi din punct de vedere fizic a fost a treia zi. Fiecare dintre noi și-a luat în spate rucsacul, cu toate bagajele și am mers de la Valea Seacă până în satul Stufu peste dealul dintre cele două localități. La jumătatea drumului am făcut o oprire la biserica din Lărguța pentru a ne continua lecțiile. La Stufu am campat lângă biserica nouă pe terenul de fotbal.

Zilnic am participat la sfânta Liturghie, la meditația a cărei teme intra în tematica zilei și în hike am pornit conform unei hărți, fără bani, cu un text de meditație și cu binecuvântarea lui Dumnezeu care ne-a luat pe fiecare de mână și nu numai că ne-a ocrotit, ci ne-a ajutat să găsim familii ospitaliere pe care le-am ajutat la muncă și ne-au găzduit, ne-au dat amintiri și informații. În grupuri de trei sau patru persoane, în mod obligatoriu cu o persoană de peste 18 ani, am pornit la drum cu zâmbetul mereu pe buze. Toți după această experiență am dobândit mai multă încredere în noi, în dragostea Tatălui ceresc și în oameni. Am avut ocazia de a comunica cu oamenii pe care îi întâlneam, pentru a afla diferite informații. Unii ne priveau încântați de a ne vedea ca tinerii plini de viață, iar alții erau scepticii. În ziua ce a urmat ne-am reîntâlnit toții la Onești, împărtășindu-ne cu mult haz cele trăite și experimentate. Ultimele zile au fost încărcate cu teme, jocuri și dialoguri: refrenul era împlinirea misiunilor. Au mai fost jocuri cu tinerii și copii din parohiile Nicolae Bălcescu, Valea Seacă, Stufu și Onești; o priveghere pe dealul Perchiu până la picioarele crucii luminată electric, dar și de lună de pe cer; probe pentru absolvire și un ceas trăit împreună cu unii copii cu deficiențe care ne-au pus pe gânduri. Mulțumim lui Dumnezeu, mulțumim tuturor preoților parohi care ne-au primit, tuturor binefăcătorilor: formatori, administratori, părinților noștri și celor de la Renovabis care ne-au finanțat o parte din cheltuieli.

Da, pot mărturisi cu toată convingerea: a fost un câmp excepțional, ce a pătruns în inimă ca o experiență unică, de neuitat și frumoasă, plină de bucurii și surprize, în care am întâlnit oameni minunați și am legat prietenii. În această săptămână l-am simțit mai aproape pe Isus, abandonându-mă în mâinile sale, fiind că a avut grijă de mine trimițând oameni care s-au arătat bucuroși să mă ajute. Am învățat să valorific timpul, să observ natura și să fiu mai atentă la ceilalți pentru ca, așa cum Baden Powell a afirmat în testamentul său "Adevărata fericire este să-i faci fericiți pe alții".

Mălina Buzincu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-18 iulie: Un camp de formare cu totul special


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat