Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sport și credință, prima conferință mondială în Vatican în octombrie

De Francesco Peloso

Se va desfășura în Vatican, de la 5 la 7 octombrie 2016, prima mare conferință despre sport și credință - titlul inițiativei "Sportul în slujba umanității" - care se anunță ca un eveniment cu caracter global la care au aderat și vor participa și Națiunile Unite și Comitetul Internațional Olimpic; ba chiar sunt prevăzute intervențiile atât a lui Ban Ki Moon (secretar ONU) cât și a lui Thomas Bach (președinte CIO). La inaugurare este posibil ca să ia parte și papa Francisc.

Evenimentul este promovat de Consiliul Pontifical al Culturii prezidat de cardinalul Gianfranco Ravasi, și de Allianz - în calitate de partener fondator al manifestării - unul dintre primele grupuri mondiale în domeniul asigurărilor foarte activ și în domeniul financiar.

Evenimentul, care a primit binecuvântarea pontifului, va avea loc într-un moment deosebit, adică la puțin timp după încheierea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro programate de la 5 la 21 august. Este de altfel prima dată că jocurile olimpice sunt încredințate unui mare oraș din America de Sud, totuși de la încredințarea lor în 2009 până astăzi, multe lucruri s-au schimbat și actualmente Brazilia trăiește o complexă criză instituțională și economică având repercusiuni sociale. De altfel n-au lipsit protestele datorită risipei de resurse, a îndoielilor despre transparență, a prea multor lucrări neîncheiate. De altfel, asemenea contestații existaseră deja la recentul campionat mondial de fotbal desfășurat și el în marea țară din America Latină. Dar una dintre necunoscutele cele mai grele se referă acum și la tema siguranței, teama este că evenimentul poate fi ocazia pentru un atac terorist. Pe de altă parte, psihoza terorism însoțește de acum toate marile întâlniri globale, în orice țară s-ar desfășura.

De asemenea, pe frontul sportiv, tema doping și-a făcut apariția ajungând să comporte excluderea răsunătoare a unei părți considerabile a atleților ruși de la jocurile olimpice (aparținând echipei de atletism ușor), lucru care desigur va influența asupra medaliilor finale și asupra valorii competiției. În acest sens sunt importante cuvintele adresate de Papa membrilor Federației Italiene de Tenis primiți în audiență în aula "Paul al VI-lea" în mai 2015. "Biserica se interesează de sport pentru că îl îndrăgește pe om, pe omul întreg - a afirmat cu acea ocazie Pontiful - și recunoaște că activitatea sportivă are incidență asupra formării persoanei, asupra relațiilor, asupra spiritualității. Voi sportivilor aveți o misiune de îndeplinit: de a putea fi, pentru cei care vă admiră, modele valabile de imitat". "Și voi, conducători, antrenori și lucrători sportivi - a adăugat el - sunteți chemați să dați mărturie bună despre valorile umane, maeștri ai unei practici sportive care să fie mereu leală și limpede. Sportul vostru este unul foarte competitiv, însă presiunea de a voi să se obțină rezultate semnificative nu trebuie să determine niciodată să se meargă pe scurtături cum se întâmplă în cazul dopingului. Cât de urâtă și sterilă este acea victorie care este obținută încălcând regulile și înșelându-i pe ceilalți!", apoi Bergoglio a adăugat liber: "Puneți-vă în joc cu ceilalți și cu Dumnezeu, dând ceea ce este mai bun din voi înșivă, dedicând viața pentru ceea ce într-adevăr valorează și durează pentru totdeauna". Dar desigur jocurile olimpice vor constitui un punct de referință important, cu toate implicațiile lor diferite, sportive, sociale și culturale, pentru o dezbatere amplă.

Tema evenimentului programat în Vatican a fost inspirată de o altă afirmație a lui Francisc: "Provoacă-te pe tine însuți în jocul vieții, cum se face în jocul sportului"; la întâlnire este prevăzută participarea a 150 de personalități ale sportului, religiei, întreprinderii și societății civile. Conform monseniorului Melchor Sanchez de Toca y Alameda, subsecretar al Consiliului Pontifical al Culturii, "va fi prima reuniune la nivel înalt în Vatican despre sport și credință. Dar nu va fi vorba despre un eveniment izolat, pentru că ideea este aceea de a crea o mișcare globală care să-i implice pe toți, făcând abstracție de credință, de cultură și de geografie". "Inclusion, involvement, inspiration vor fi cele trei mari «in» care indică ariile tematice ale întâlnirii - a mai spus Sanchez de Toca -. De fapt, se va încerca să se înțeleagă cum sportul și credința, împreună, pot contribui la crearea de societăți mai integrate (inclusion); la promovarea, în persoane, a conștiinței civice și a dorinței de a se angaja pentru comunitate (involvement); la realizarea de vieți mai sănătoase, mai integre și mai complete (inspiration) pentru a face față marilor provocări ale umanității". Și Allianz, prin administratorul delegat Oliver Baete, a voit să explice, în zilele trecute, sensul propriei participări și prezențe observând că "această conferință va însemna punerea primei pietre a unei mișcări globale pentru a construi punți între persoane și a transforma viața lor". Așadar este posibil ca după această întâlnire să urmeze alte inițiative, probabil anunțate deja la sfârșitul lucrărilor: de fapt conferința se va încheia cu o declarație finală.

(După Vatican Insider, 19 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat