Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Am de lăsat numai iubirea

Testamentul spiritual al cardinalului Silvano Piovanelli

Este semnat "preot florentin" testamentul spiritual pe care cardinalul arhiepiscop de Firenze l-a dictat din casa ecleziastică a orașului toscan în ziua comemorării liturgice a sfântului Anton de Padova, la mai puțin de o lună înainte de moarte, care a avut loc sâmbătă 9 iulie 2016. Publicăm integral textul.

În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.

Am intrat pe linia dreaptă de sosire și toată viața mea este îndreptată spre Domnul, care a umplut existența mea. Numai El a fost alături de mine și a umplut mintea mea, inima mea, totul din mine. Prin El am simțit că sunt frate al tuturor oamenilor, îndeosebi al săracilor, al bolnavilor și al persoanelor singure și abandonate.

Eu m-am născut sărac și în pofida unei vieți pline de contacte cu atâtea persoane, atâtea situații și în pofida parcursului meu în Biserică, am rămas sărac, deci nu am nimic de lăsat; am de lăsat numai iubirea; iubirea cu care am încercat să-i întâlnesc pe ceilalți; și acum că sunt la ultimele momente ale vieții mele intenționez să fac, punând totul în mâinile lui Dumnezeu, dăruirea mea de sine Domnului. Este o dăruire reînnoită și simt că Domnul urmează s-o primească.

Gândindu-mă la cât de mult a suferit Domnul pentru noi și pentru mine, sărman păcătos, trebuie să spun că El, abandonat pe cruce, mă cruță de atâta suferință; El răstignit și sângerând, eu îngrijit și asistat de atâta delicatețe și afect.

Trebuie să spun mulțumesc în mii de moduri, este Euharistia mea. Nu știu dacă voi mai putea celebra o liturghie, dar simt că acum oferirea vieții mele devine adevărată Euharistie. Doresc, ba chiar vreau, ca existența mea să fie Euharistie: mulțumire pentru toți, începând de la preoții pe care i-am iubit mereu; tuturor, fără a lăsa deoparte pe niciunul. Preoților florentini aș vrea să le dau o îmbrățișare, fiecăruia, de la iubitul episcop Giuseppe succesor al meu până la ultimul hirotonit, mulțumindu-le pentru ceea ce fac și au făcut pentru poporul lui Dumnezeu. Vă spun: creșteți în iubirea față de Isus Cristos și față de cei săraci, bolnavi, cei mici, cei din urmă. Și iubiți-vă între voi. Nu uitați niciodată ceea ce Domnul a spus prin apostolul Ioan: "Iubiți-vă așa cum eu v-am iubit".

Ofer viața mea pentru ca preoția ministerială să fie trăită tocmai ca o generoasă, totală, entuziastă dăruire de sine poporului lui Dumnezeu, poporul pe care Domnul ni l-a încredințat.

Persoanelor consacrate, monahiilor și monahilor de clauzură, călugărițelor și călugărilor doresc să le spun, să le urez, să mă rog pentru ca Domnul să devină tot mai mult unicul vieții lor. Și întind brațele pentru a strânge în afect pe fiecare dintre voi.

Laicilor, poporului lui Dumnezeu, în mijlocul cărora am găsit atâtea urme de sfințenie, cel mai des ascunsă și anonimă, le spun să se încreadă mereu în Dumnezeu și să privească la El numai pentru a face să crească edificiul, ale cărui pietre vii sunt, fiecare esențială și complementară pentru construirea trupului lui Cristos care este Biserica.

Eu am fost numai și întotdeauna florentin. Domnul m-a ținut numai la Firenze, de la seminar mai întâi ca seminarist și apoi ca vice-rector, la parohiile din Rifredi și din Castelfiorentino, până la episcopat șiu atunci este clar că eu vreau să ofer viața mea pentru acest oraș și pentru această iubită dragă dieceză. Fie ca Firenze să devină ceea ce în istorie l-a făcut oraș unic de frumusețe, imagine așa de emoționantă a Ierusalimului ceresc. Mi s-a părut mereu că orașul Firenze exprimă în modul cel mai frumos chiar Ierusalimul ceresc.

Ajuns la acest moment sunt multe fețele persoanelor care se îngrămădesc în mintea mea, care au fost pentru mine dar și har.

De la părinții mei, de mult timp răposați, la fratele meu Paolo, mort în urmă cu câțiva ani: au fost pentru mine exemplu de viață, de credință și de onestitate.

Îmi trec prin fața ochilor îndeosebi fețele atâtor preoți care ne-au lăsat, atâția frați și prieteni cu care am împărtășit aventura extraordinară a preoției ministeriale.

Nu pot să nu-l amintesc în acest moment pe veneratul cardinal Elia Dalla Costa, care m-a primit în seminar și m-a hirotonit preot și care a fost pentru viața mea un martor al absolutului credinței pure și profunde. Împreună cu el îl amintesc pe iubitul cardinal Ermenegildo Florit care m-a făcut să trăiesc experiența exaltantă a parohiei care a fost pentru mine școala pentru Cuvântul lui Dumnezeu și pentru primirea, însoțirea și împărtășirea vieții atâtor oameni. Apoi nu pot să uit darul pe care Domnul l-a oferit vieții mele făcându-mă să întâlnesc în cei 10 ani ca vice-rector în seminar pe monseniorul Enrico Bartoletti și apoi harul de a fi fost colaborator al monseniorului Giulio Facibeni. Pe cardinalul Giovanni Benelli îl port îndeosebi în inima mea, el care m-a voit alături de el ca vicar și ca episcop auxiliar, făcându-mă să trăiesc, alături de el, o altă experiență exaltantă, aceea a vizitei pastorale. Și, de asemenea, sfântul Ioan Paul al II-lea care mi-a dăruit prietenia sa și întărirea sa fraternă atunci când, în pofida nevredniciei mele și a obiecțiilor mele, a voit cu putere ca să devin episcop al acestei iubite dieceze florentine și apoi m-a numărat în rândul colegiului cardinalilor; câți frați episcopi și cardinali răposați se perindă în mintea mea în aceste momente, atâția frați și prieteni!

Doresc să confirm atașarea mea profundă de Scaunul Apostolic: iubitul Papă emerit Benedict și dragul, iubitul Papă Francisc, care în diferite ocazii mi-a demonstrat prietenia sa și care chiar în aceste zile mi-a reafirmat personal apropierea sa afectuoasă.

Pe succesorii mei Ennio și Giuseppe îi port în inimă și îndeosebi episcopului meu Giuseppe vreau să-i încredințez aceste cuvinte, pe care le dictez secretarului meu părintele Luigi, reafirmându-i fidelitatea mea și iubirea mea față de Biserica florentină încredințată lui.

Un ultim gând pentru rudele mele: iubita mea cumnată Cesarina, care și-a dedicat viața pentru persoana mea și căreia i-am cerut atâta răbdare: fie ca Domnul s-o răsplătească pentru binele pe care l-a făcut Bisericii îngrijindu-se de acest sărman episcop plin de imperfecțiuni; nepoții mei Antonella și Luca și copiii lor: iubiți-vă și încredeți-vă mereu în Domnul.

Cea mai mare parte dintre fețele care se îngrămădesc acum în mintea mea sunt deja în mâinile lui Dumnezeu și privesc spre ele, cu siguranță că vor binevoi să mă primească printre ei. Acum când sunt pe linia dreaptă de sosire însă nu mă întorc înapoi decât pentru a mulțumi și alerg spre Domnul pentru a mă lăsa îmbrățișat total de El.

Miserere. Amen. Alleluia.

(După L'Osservatore Romano, 19 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat