Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Africa, numărul de morți din cauza terorismului a crescut cu 750 la sută

De Andrea Tornielli

Europa este amuțită, înspăimântată din cauza măcelului de la Nisa, care aduce în orașele noastre experiențe devenite din păcate viață zilnică în atâtea orașe din lume, îndeosebi în Orientul Mijlociu: cine se interesează, de exemplu, despre auto-bombele și de multele victime provocate de atentatele de la Bagdad?

Și în Africa numărul de morți provocate de terorismul de matrice islamică fundamentalistă a crescut în mod semnificativ. Asta documentează o cercetare a IHS Jane's Terrorism and Insurgency Centre, centru de studii cu sediul la Englewood (Statele Unite), citată de revista misionară Nigrizia: atacurile teroriste au trecut de la 171 în 2009 la 738 în 2015. În același arc de timp, victimele provocate de atacuri au trecut de la 541 la 4.600, cu o creștere de peste 750%.

Conform cercetării, evoluția fenomenului poate fi condusă la trei elemente: colaborarea dintre grupul nigerian Boko Haram și ISIS, expansiunea în Africa occidentală a Al-Qaida în Maghreb Islamic (AQIM) și reorganizarea lui Al-Shabaab în Somalia.

În primul caz, analiștii de la institutul de cercetare consideră legătura dintre Boko Haram și ISIS mai relevantă decât este recunoscută în mod obișnuit. Din moment ce, în martie 2015, grupul jihadist nigerian a jurat fidelitate Califatului din Raqqa, s-a înregistrat o creștere a numărului de atacuri sinucigașe în Nigeria și în țările limitrofe.

Escaladarea violenței și folosirea femeilor kamikaze amintesc de tacticile operative adoptate de grupul statului islamic. Boko Haram a înregistrat o însemnată întărire a capacităților sale de comunicare, grație tehnicilor elaborate utilizate de Califat: a produs materiale video și mesaje audio în cadrul unei strategii mai complexe de consolidare a propagandei jihadiste, postând în rețea filmări de atacuri și criticând dur pe cel care susține guvernul central de la Abuja. Totul alternând araba cu limba locală hausa.

Cu privire la expansiunea în Africa occidentală a Al-Qaida în Maghreb Islamic (AQIM), studiul citat din Nigrizia atestă legăturile construite de ISIS printre afiliații săi din Libia și din Africa occidentală, căutând să-și asigure gestiunea rutelor vechi de contrabandă prin Sahel.

AQIM a intrat de acum în competiție deschisă cu ISIS pentru supremație în regiune și asta implică creșterea riscului de episoade de terorism în acea zonă. Tocmai în această optică ramura nord-africană a rețelei qaidiste s-a reafirmat instaurând noi alianțe cu grupurile locale.

Conform experților institutului de cercetare este probabil ca în următoarele luni grupul condus de emirul Abdelmalek Droukdel să poată mări numărul de atacuri și să lărgească raza sa de acțiune, lovind și în țări care anterior nu au fost obiect al violenței islamiste, precum Senegal și Ghana.

În sfârșit, cât privește recrudescența operativă a grupului extremist Al-Shabaab, IHS afirmă că jihadiștii somalezi au întărit capacitatea lor de a duce la capăt atacuri letale pe scară largă pentru a alimenta climatul de tensiune. În ultimele treisprezece luni au lovit patru baze militare ale AMISON, cu pierderi însemnate printre soldații din misiunea creată în ianuarie 2007 de Consiliul de Pace și Securitate al Uniunii Africane.

În 2015, au fost luate în vizor compoundde la Lego și baza de la Janale, în Scebelli de Jos. Apoi, la începutul lui 2016, a fost atacată baza de la El Ade și la 9 iunie a venit rândul lagărului militar de la Halgan.

Atacurile repetate arată că AMISON apare tot mai mult în dificultate să contrasteze cu eficacitate pe rebelii somalezi, care exact ca AQIM ar încerca să arate toată relevanța lor în Cornul Africii pentru a contrasta tentativa de a face prozeliți în interiorul său din partea lui ISIS.

(După Vatican Insider, 17 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat