Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Liderii religioși din Turcia condamnă teroarea și violența

De Pablo Lombó

"Teroarea și violența, de oriunde ar proveni, nu pot fi niciodată apărate nici considerate legitime. A ucide o persoană este ca și cum s-ar ucide toată omenirea, și nu este deloc acceptat de credincioși". Sunt cuvintele declarației comune pe care au semnat-o la 15 iulie 2016 diferiți lideri religioși din Turcia: directorul afacerilor religioase (Diyanet) Mehmet Görmezil, patriarhul ecumenic de Constantinopol Bartolomeu, șeful rabinilor turci Rav Izak Haleva, patriarhul armenilor Aram Ateșyan, liderul comunității asiriano-catolice Yusuf Çetin și patriarhul asiriano-catolice Yusuf Sağ.

"Noi, ca reprezentanți ai cetățenilor evrei, creștini și musulmani, împreună cu comunitățile noastre - continuă declarația - ne aflăm într-o stare de profundă tristețe datorată incidentelor de teroare care au tulburat pacea în preafrumoasa noastră națiune și în lume și care au provocat o mare durere secerând viețile atâtor persoane dragi cetățenilor noștri". În afară de asta, afirmă liderii religioși turci, "vom face tot posibilul pentru a preveni teroarea și violența și pentru a face să prevaleze iubirea și dreptatea în țara noastră și în lumea întreagă. Dumnezeu să ocrotească națiunea noastră și întreaga omenire".

În Turcia ziua de astăzi a început cu un calm monoton. Toți știu că Erdogan a luat situația în mână, dar se așteaptă să se vadă cum vor evolua faptele și care vor fi consecințele loviturii de stat eșuate. Totuși, crește preocuparea, și datorită consecințelor războaielor care chinuiesc regiunea medio-orientală și este vorba despre un incendiu care ar putea să se propage. Este ceea ce a spus de la Iskenderun la microfoanele de la Radio Vatican vicarul apostolic de Anatolia, monseniorul Paolo Bizzeti. Prelatul subliniază și confruntarea care devine tot mai aspră între cei care se declară purtători de cuvânt ai unei laicități mai decise, cum sunt militarii, și cei care susțin o islamizare mai mare a societății turce. Ultimul bilanț după lovitura de stat eșuată care a avut loc ieri este de 190 de morți și 2.893 militari arestați.

"Chiar dacă cea mai mare majoritate a persoanelor este cu siguranță pașnică și trăiește liniștit - a adăugat - nu se poate nega însă că (în aceste ultime timpuri) a fost practicată o politică a urii, a ciocnirii și asta desigur la un moment dat a dus la o deflagrație mai mare. Cred că sincer ultimul lucru inteligent care trebuie făcut este acela de a nu exaspera tonurile pentru a regăsi acel minim de calm necesar pentru a înțelege motivele și aceluia care s-a răzvrătit: o insurecție, care oricât nu s-ar ști cât este de extinsă încă, este întotdeauna cu siguranță indicator al unei situații rele". Și "arma dialogului", a concluzionat el, "este singura care poate asigura o trăire civilă. Deci din partea Bisericii cred că va fi unanimă mărturia că, întocmai, trebuie coborâte tonurile și trebuie încercat să se înțeleagă care sunt cauzele acestei situații rele".

"Azi-noapte, toată noaptea - a spus agenției vaticane Fides părintele Paolo Pugliese, frate capucin care desfășoară slujirea sa pastorală la parohia catolică din Antakya - de la difuzoarele moscheilor, în afară de rugăciuni, imamii la intervale scurte făceau apeluri invitându-i pe toți să coboare în stradă pentru a manifesta propriul sprijin guvernului și președintelui Recep Tyyip Erdogan". Mărturia care provine din oraș, municipiu al provinciei Hatay, la graniță cu Siria, confirmă că și în centrele urbani mai mici din Turcia au fost manifestații de stradă împotriva tentativei de lovitură de stat realizată de sectoare ale forțelor armate turcești în seara de ieri. Și la Antakya o parte considerabilă a populației a coborât pe străzile din centru lansând sloganuri și claxonând, dar nu s-au auzit focuri de armă.

În afară de asta surse ale Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol afirmă la Fides că în orele agitate ale tentativei de lovitură de stat, patriarhul ecumenic de Constantinopol Bartolomeu, actualmente în străinătate pentru o perioadă de odihnă, a transmis un mesaj persoanelor (ecleziastice și laice) prezente actualmente în sediul patriarhal la Istanbul, dându-le dispoziții de precauție despre modul în care să se comporte și să înfrunte situația.

(După Vatican Insider, 16 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat