Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lumea islamică împotriva atacului de la Nisa: "Act mârșav fără justificări"

"O persoană care ia un camion și ucide astfel persoanele este un animal sălbatic, nici măcar un animal, pentru că adesea animalelor le este milă față de cei mai slabi. Musulmanii s-au săturat să trebuiască să spună de fiecare dată «nu avem nimic de-a face»: suntem cu toții amenințați, copiii mei erau acolo aseară, voiau să iasă, mulțumesc lui Dumnezeu că au rămas acasă". Sunt cuvintele lui Mahmoud Benzami, imamul de la moscheea En Nor din Nisa, comentând atentatul oribil din 14 iulie 2016, care a secerat viața a 87 de persoane de-a lungul celebrei Promenade des Anglais.

"Eu - spune liderul islamic într-un interviu acordat ziarului La Stampa - nu încetez să disting și să precizez că aceste acte de terorism și radicalizare n-au nimic de-a face cu islamul, care este o religie a păcii, toleranței și milostivirii. Noi în institutul nostru lucrăm în colaborare cu prefectura pentru a combate radicalizarea. Știm bine că există persoane care cad: prioritatea noastră este pe de-radicalizare".

La fel de fermă este condamnarea atacului din partea Universității Al-Azhar, instituția maximă a lumii sunnite cu sediul la Cairo, care a exprimat un refuz sec al oricărei forme de violență și a condamnat atentatul făcând apel la unitate pentru "a elibera lumea de terorism". "Aceste atentate teroriste abominabile - subliniază un comunicat - contrazic învățăturile islamului".

De aceeași duritate sunt cuvintele exprimate de secretarul general al Centrului Cultural Islamic din Italia care găzduiește marea Moschee din Roma, Abdellah Redouane: "Măcelul săvârșit azi noapte la Nisa - afirmă într-o notă - este un act mârșav și abject pe care nicio religie sau morală n-o poate justifica". "În ultimele zile terorismul a lovit Bagdadul, Dacca, Aden, Gedda, al-Qatif și Medina. Ieri, 14 iulie, dată simbol al celor trei principii de fraternitate, egalitate și libertate, Nisa a fost însângerată de către un terorist care a comis un măcel care n-a cruțat nici copiii".

Prin Redouane, Centrul Islamic Cultural din Italia "fidel față de principiile și valorile nobile ale islamului, care refuză orice formă de agresiune și incită indivizii și popoarele să conviețuiască în pace", exprimă așadar "condamnarea sa fermă și absolută a oricărui act de extremism și sentimentele de apropiere și condoleanțe celor care au fost așa de grav loviți în orașul Nisa". De aici dorința "ca binele și rațiunea să prevaleze".

"Mare durere" pentru măcel a fost exprimată apoi de imamul de Firenze, Izzedine Elzir, președinte al Uniunii Comunităților Islamice din Italia (UCOII), care la microfonul de la Radio Vatican spune: "În fața celui care pe web consideră acest masacru o victorie a lui Daesh, sau așa-numitului Stat Islamic, reafirmăm că nicio credință, nicio religie, nicio persoană care are o gândire echilibrată, nu poate să celebreze uciderea unui frate al său, a unei alte ființe umane".

De aceea UCOII stigmatizează "cu fermitate" atentatul de la Nisa și apelează la unitate "în această dură încercare ce lovește încă o dată comunitatea națională franceză". "Toate gândurile noastre, condoleanțele noastre și rugăciunea noastră se îndreaptă spre familiile victimelor și spre cei dragi ai lor", a afirmat președintele. "Din ceea ce am putut vedea - a adăugat el - din știrile despre acest tânăr, despre acest asasin: din păcate a fost arestat de mai multe ori pentru folosire de droguri. Din păcate, în realitatea noastră europeană avem monștri, persoane care au crescut fără a cunoaște credința lor, care sunt înclinate spre trafic de droguri, spre criminalitate; care intră în închisoare și ies de acolo nu numai ca niște criminali, ci și ca asasini...". "Trebuie într-adevăr să reflectăm - a afirmat Elzir - toți împreună și să spunem: «Am eșuat! Fiecare are responsabilitatea sa». Numai așa vom reuși să dăm un răspuns eficace și să nu rămânem în capcana acestor criminali, a acestor asasini".

"Franța a fost lovită încă o dată de un atentat de o gravitate extremă", se citește în schimb într-o notă a Consiliului Francez al Cultului Musulman (CFCM) și a marii Moschei din Paris, în care condamnă atacul "odios" și îi invită pe francezi să fie uniți. CFCM - se citește - exprimă "solidaritatea sa totală locuitorilor din Nisa, manifestă profunda sa compasiune familiilor numeroaselor victime și urează o restabilire promptă răniților". De aceea tuturor musulmanilor francezi le este adresată invitația de a dedica rugăciunea de vineri "amintirii victimelor acestui atac barbar". În sfârșit, rectorul moscheii și fost președinte al CFCM, Dalil Boubakeur, a declarat că este profund consternat, chemând "la unitate pe toți cetățenii în fața acestei noi încercări teribile care pune în doliu toată comunitatea națională".

(După Zenit, 15 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat